Zonguldak ve tüm Türkiye genelinde motorlu taşıtlara yapılan EK vergi ödemesi büyük tepkilere neden olmuştu. Önce 31 Ağustos olarak açıklanan son ödeme tarihi daha sonra 6 Eylül'e ertelendi.
Tepki üzerine CHP tarafından EK Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin iptali konusunda dava açmıştı.
Türkiye genelinde yaklaşık 25 milyonu aşkın araç sahibine ek yük bindiren düzenleme hakkında uzmanlar Vergi davalarındaki kritik ayrıntı konusunda vatandaşları uyardı.
Vergi iade davalarının diğer alanlardan farklı olduğuna dikkat çeken uzmanlar 
EK MTV'ye dava açma süresinin 1 ayla sınırlı olduğunu, 15 Temmuz'da yürürlüğe giren ve 15 Ağustos'ta sona ermesi gereken sürenin adli tatil nedeniyle 7 Eylül'e kadar otomatik uzadığını bildirdi.
"YÜRÜTME DURDURULURSA SORUN ÇÖZÜLÜR"
Uzmanlar Anayasa Mahkemesi'nin 2003 yılında benzer bir ek MTV yasasını Anayasa'ya aykırı bulup iptal ettiğini, bugün aynı gerekçelerle yeni yasanın da iptal edilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirttiler.
Uzmanlar,  ileride olası bir iptal kararı verilmesi durumunda TBMM'den dava açma şartı olmaksızın herkese iade yapılacağı yönünde yeni bir yasa çıkarılması halinde de mağduriyetlerin önleneceğini belirttiler.

Düzenlemeye göre 2023 yılında tahsil edilen toplam MTV ödemesi bir defaya mahsus olmak üzere yüzde 100 zamlanmış olacak. İkinci motorlu taşıtlar vergisini iptal davası 7 Eylül'de anayasa mahkemesinde görülecek. Ödeme tarihi dava tarihinden önce olduğu için vatandaşlar ne yapacklarını şaşırmış durumda. Uzmanlar her ihtimale karşılık vergilerin ödenmesi ve cezai duruma düşülmemesi gerekitiği yönünde uyarılarda bulunuyor.
GÖZLER 7 EYLÜL'DEKİ İPTAL DAVASINDA
Araç sürücülerinin gözü ise 7 Eylül tarihinde görülecek iptal davasında.

Editör: Metin Özden