SSK'lı, Bağ-Kur'lu, Emekli Sandığı emeklilerine büyük müjde:  Tam 2.123 TL bu ay hesaplara yatırılacak!

SK'lı, Bağ-Kur'lu, Emekli Sandığı çalışanı tüm emekliler ile yeni emekli olacak vatandaşlar alacak. Ödeme miktarı ile alakalı detaylar açıklandı. Tüm emeklilere 2.126 lira ödenecek. Sadece emekliler değil, dul ve yetim maaşı alanlar da zamlı ödemelerden yararlanacak. Emekliler uzun süreden beri bu haberi bekliyordu.

 Bayram ikramiyelerinin ödeneceği tarih yaklaştıkça zamlı ikramiye miktarı da ortaya çıktı. Emekli bayram ikramiyesi ile ilgili 4 formül gündemde. Masadaki formüllerden öne çıkanı 2 bayramda asgari ücret ücretinde ödeme yapılması. Bu formüle göre; emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramları'nda toplam 4 bin 253 lira 40 kuruş ikramiye ödenecek. Emeklilerin ikramiyesinde yıllık 2 bin 53 lira artış yaşanmış olacak. Bayram başına ikramiye 2 bin 126 lira 70 kuruşa çıkacak.

Kimler ikramiye ödemesini alabiliyor?
SGK'dan yaşlılık, görev malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek. Ayrıca SGK'dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, emniyet korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar bulan sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine verilecek.

İkramiye için müracaat gerekiyor mu?
Hayır emeklilerin ikramiyeleri için bir müracaat yapmalarına gerek bulunmuyor. Ödemeler otomatikman emekli maaşı aldıkları hesaplara yatırılacak. Bu mevzuda bazı dolandırıcılar emekliler ile irtibata geçiyor. Hiç kimseye bilgilerinizi vermeyin. Zaten otomatikman ikramiyeler yatırılıyor, bir işlem yapılmasına da gerek yok. Emekli maaşı olarak 2 aylık alanlar ne yapacak?Eşinden ve kendi emekliliğinden ötürü iki maaş alanlarda 2 dosyadan hangisinde aylık payı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek. Böylece ikramiye tek bir dosya üstünden ve bir adet verilmiş olacak.

İkramiyelerden bir kesinti yapılabiliyor mu? 
Emeklilere ödenen bayram ikramiyelerinden herhangi bir aidat yapılamıyor. Ayrıca bu ödemeler emeklinin borcu olsa dahi haciz konusu yapılamıyor. Emekliler ikramiyelerini ne zaman alabilecekler?Bu yıl Ramazan Bayramı 2-4 Mayıs tarihlerine denk geliyor. Ramazan Bayramı ikramiyesinin Nisan ayının son haftasında emeklilerin hesabında olması bekleniyor. Yeni emekli olanlar da ikramiye alabilecek mi?İkramiyeden istifade etmek için 'ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık almak' şartı aranıyordu. Geçen sene yapılan değişiklikle bu ibare 'bayramın arasında bulunduğu ayda' benzer biçimde değiştirildi. Mayıs ayı sonuna kadar aylık bağlananlar Ramazan Bayramı ikramiyesini alabilecek. Mayıs'tan sonrasında Temmuz sonuna kadar emekli aylığı bağlananlar ise Kurban Bayramı ikramiyesinden yararlanacak. 

Kaç lira ödeniyor?
Emekli ikramiyeleri yasanın çıktığı ilk yılda her bayram için 1000 TL olarak belirlenmişti. Maaşı mutlaka bütün emekliler her yıl 2000 TL ikramiye aldılar. Dul ve yetim maaşı alanlara ise hisse oranları nispetinde ödeme yapılmış oldu. Geçen yıl ikramiye 1.100 TL'ye çıkartıldı. Yine dul yetim maaşı alanlar hisse oranında (mesela yüzde 75) ikramiye alacak. Bu yıl yeni bir rakam belirlenirse tüm ikramiyeler de artmış olacak.

Bin 655 lira veya 2 bin 126 lira olabilir
Bu yılki ikramiyelere kaç lira zam yapılacak?Bu yıl bayram ikramiyelerinin artacağı yönünde beklentiler oluştu. Ancak bununla ilgili bir izahat hemen hemen yapılmadı. Şu ana kadar yapılan açıklamalara baktığımızda dört formül öne çıkıyor. İşte o formüller:FORMÜL 1: İkramiye formüllerinden biri, enflasyon oranında artış yapılması. 2021 enflasyonu yüzde 36.08 olarak gerçekleşti. İkramiye senelik enflasyona bakılırsa artırılırsa, ödemeler bin 100 liradan bin 496 lira 88 kuruşa çıkabilecek. Bu sene iki bayramda toplam 2 bin 993 lira 76 kuruş ödeme alınabilecek

Formül 2:

İkramiye artışında yeniden değerleme oranı da dikkate alınabilir. Bu senenin başlangıcında birtakım vergi, harç ve cezaların güncellemesinde yüzde 36.2'lik tekrar değerleme payı baz alındı. Eğer bu artış ikramiyeye yansıtılırsa bin 100 liralık tutar, bin 498 lira 20 kuruş olabilecek. Bu yıl 2 bayramda elde edilecek gelir 2 bin 996 lira 40 kuruşu bulacak.

Formül 3:

 Bu yılki net asgari ücrette ise yüzde 50.51 artış gerçekleşti. Bu nispet da ikramiye artışına uygulanabilir. Bu formül hayata geçirilirse, emeklilerin bayram ikramiyesi bin 655 lira 61 kuruşa çıkabilecek. Yıllık alınacak toplam ödeme de 3 bin 311 liraya ulaşacak.

Formül 4: 

Bir diğer formül ise 2 bayramda asgari ücret ücretinde ödeme yapılması... Bu formüle göre; emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramları'nda toplam 4 bin 253 lira 40 kuruş ikramiye ödenecek. Emeklilerin ikramiyesinde yıllık 2 bin 53 lira artış yaşanmış olacak. Bayram başına ikramiye 2 bin 126 lira 70 kuruşa çıkacak.

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi