TÜRK-İŞ verilerine göre “mutfak enflasyonu”ndaki değişim Şubat 2023’te şu şekilde:

    • Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre % 6,32 oranında gerçekleşti.
    • İki aylık değişim oranı % 15,92 tespit edildi.
    • Son on iki ay itibariyle değişim oranı  % 107,02 oldu.
    • On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 112,87 olarak hesaplandı.
    • TÜRK-İŞ’in bu araştırması Aralık 1987’den bu yana kesintisiz olarak her ay düzenli olarak yayımlanmıştır. Verilerde süreç kesintisi yaşanmaması amacıyla, “asrın felaketi” diye nitelendirilen bu deprem döneminde de çalışma yapılmıştır.


Ürün gruplarında son durum
TÜRK-İŞ hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, gıda ürünlerinde Şubat 2023 itibariyle gözlemlenen değişim harcama gruplarına göre şu şekilde oldu:

● Süt, yoğurt, peynir grubunda;
Bu gruptaki tüm ürünlerin fiyatları yükseldi. Sütteki artış %6 ve peynirde %5 olarak hesaplandı. Yoğurttaki fiyat artışı daha düşük düzeyde gerçekleşti.

● Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta;
Bu gruptaki et ürünleri zamlandı. Bir ayda dana etinde %19, kuzu etinde %9, balıkta %5, tavukta %8 fiyat artışı yaşandı. Baklagillerden nohut %5, kuru fasulye %14, yeşil mercimek %4 zamlandı. Kırmızı mercimeğin fiyatı %4 geriledi. Yağlı tohumların ortalama fiyatı bu ay sabit kaldı.

● Ekmek ve tahıllar grubunda;
Geçen aya göre Pirinç %6, bulgur %10, irmik %5 zamlandı. Makarna ve ekmek fiyatı değişmezken un fiyatı %5 düştü.

● Taze sebze-meyve grubunda;
Bu ay semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin ve pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları geriledi. Patates 12,5 TL’den satılmaya devam etti. Kuru soğanın kg fiyatı 15 TL’nin üzerine çıktı. Salatalık, domates, biber, patlıcan, kabak gibi örtü altı sebzelerin ile turp ve havuç gibi kış sebzelerinin fiyatları arttı. Kış meyvelerinden portakal mandalina ve greyfurtun fiyatları yükseldi. Muz ve cennet hurmasının yanında kış meyvelerinden mandalina ve greyfurt da zamlandı. Armut fiyatı geriledi. Ortalama sebze kg fiyatı 20,3 TL, ortalama meyve kg fiyatı 19,29 TL oldu. Hesaplamada 22’si sebze ve 8’i meyve olmak üzere toplam 30 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı bu ay 18,98 TL olarak saptandı. (”Ortalama Meyve-Sebze Fiyatın”a ana yemekleri tamamlayan maydonoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri dâhil edilmektedir.)

● Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta;
Ayçiçek yağı ve margarin fiyatı sınırlı düzeyde geriledi. Zeytinyağı %4, tereyağı %9 zamlandı.

● Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden;
Bir ayda baharatlar %3, çay %3, salça, %5, zeytin %6, bal %13, pekmez %16 oranında; bal %27, reçel %5 oranında zamlandı. Ortalama şeker fiyatı sınırlı düzeyde gerilerken tuz ve ıhlamur fiyatı ise sabit kaldı.

(Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi