Milyonlarca emeklinin gözü 2027 yılı ocak ayında yapılacak maaş artışlarına çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilerin gelirlerini iyileştirmeye yönelik yeni düzenleme sinyali vermesinin ardından, zam oranlarına ilişkin dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon artışına ek olarak refah payı verilmesi seçenekler arasında gösterildi.

REFAH PAYI İÇİN YÜZDE 10-20 PUAN İDDİASI

Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem'in aktardığı değerlendirmeye göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak ayında alacağı enflasyon zammının yaklaşık yüzde 10 seviyesinde olması bekleniyor. Bu orana ek olarak 10 ila 20 puan arasında refah payı verilmesi ihtimali de gündemde.

İddia edilen düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde emeklilerin toplam zam oranı yüzde 20 ile yüzde 30 arasında değişebilecek. Ancak refah payına ilişkin henüz kesinleşmiş bir karar bulunmuyor.

ERDOĞAN'DAN EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN YENİ DÜZENLEME SİNYALİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada emeklilerin ekonomik durumunun iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Erdoğan, 2027 bütçesinde emeklilerin durumunu daha iyi hale getirecek mali imkânların oluşturulması için çalıştıklarını ifade ederek gerekli yasal düzenlemenin yıl sonuna kadar Türkiye Büyük Millet Meclisinin takdiriyle hayata geçirilmesini ümit ettiklerini söyledi.

Bu açıklama, ocak ayında yapılacak maaş artışının yanı sıra emeklilere yönelik ek düzenlemelerin de gündeme gelebileceği beklentisini artırdı.

KÖK MAAŞLARA KADEMELİ SEYYANEN ZAM SEÇENEĞİ

Emeklilerin maaşları arasındaki farkların azaltılması amacıyla kök aylıklara kademeli seyyanen artış yapılması da gündeme gelen seçenekler arasında yer alıyor.

Faruk Erdem'in değerlendirmesine göre, emeklilerin kök maaşları ödenen primler ve prim gün sayıları doğrultusunda farklılık gösteriyor. Bu nedenle yapılabilecek bir düzenlemede emeklilerin mevcut aylıkları dikkate alınarak farklı tutarlarda artış uygulanması seçeneği değerlendirilebilir.

Böyle bir modelin hayata geçirilmesi halinde kök maaşlar arasındaki farkların azaltılması amaçlanabilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN YENİ MODEL GÜNDEMDE

Mevcut sistemde kök aylığı belirlenen taban tutarın altında kalan emeklilerin maaşları, Hazine desteğiyle en düşük emekli aylığı seviyesine tamamlanıyor.

Bu uygulama nedeniyle farklı kök maaşlara sahip bazı emekliler aynı tutarda ödeme alırken, taban aylığın hemen üzerinde maaş alanlar aynı destekten yararlanamıyor.

Gündeme gelen seçeneklerden biri de kök maaşlara kademeli artış uygulanarak bu farklılıkların azaltılması. İddia edilen modelin hayata geçirilip geçirilmeyeceği ise yapılacak değerlendirmelerin ardından netleşecek.

MEMUR EMEKLİLERİNİN ZAM BEKLENTİSİ DE BELLİ OLUYOR

Ocak ayındaki maaş artışında memur emeklileri için de enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı belirleyici olacak.

Faruk Erdem'in aktardığı tahminlerde, memur emeklilerinin yüzde 5'lik toplu sözleşme artışına ek olarak enflasyon farkı alabileceği, toplam zam oranının ise yüzde 8-9 civarında gerçekleşebileceği öne sürülüyor. En düşük memur emeklisi aylığının yaklaşık 33 bin liraya ulaşabileceği de iddialar arasında yer alıyor.

Emeklilerin kesin zam oranları, yılın ikinci yarısına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanması ve hükümetin olası ek artışlara yönelik kararlarını netleştirmesiyle belli olacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ