Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası bu yıl da ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Yüksek katılımla gerçekleşen programlarla ilgili önceki dönem Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkan Yardımcısı Meral Demirbaş'ın görüşlerini aldık.
Konuyla ilgili detaylı açıklamalar yapan Meral Demirbaş şunları söyledi :
" Bugün 10-16 Mayıs Engelliler Haftası engellilerimizin sesini duyurmak, farkındalıklarını belirtmek için bugünlerde etkinlikler, törenler ve engellilere yönelik programlar hazırlanmakta ben de bugün bu programın içerisindeyim.  Hava da çok güzel ortamda çok güzel katılımda çok güzel çok hoşuma gitti. Nasıl bakarsan öyle görürsün derler ya inşallah her şeyin daha güzel olacağına inanıyorum. Aile sosyal politikalarla erişilebilirlik çalışmalarında yapmış olduğumuz denetimlerde uyguladığımız engellilere yönelik çalışmalarda bir engellinin kendi işini görebilmesi için resmi kurumda veya herhangi bir yerde avm vb. rahat yemek yiyebilmesi, gezebilmesi için rampaların, merdivenlerin, asansörlerin ona göre dizayn edilmesi gerekiyor. 
Bu yurt dışında daha önce uygulamaya geçirilip hayata geçiriliyor ama bizim ülkemizde 6-7 yıldır uygulanıyor. Bu durum daha güzel günlere gidiş demektir. Şehrimizde bir engelli evinden çıktığı zaman herhangi bir resmi kurumda işini rahatlıkla görebiliyor. Üniversitemizde engelsiz erişime göre hazırlandı bir öğrenci için kütüphane olsun kampüs olsun rahatlıkla kendi işini kendisi görebiliyor. Bu ülkemiz için başarıya atılmış bir adımdır ama bir adım daha var bizim istediğimiz ; özellikle üstüne basa basa diyorum ki 2020 sayılı kanun engelli maaşı bunlar aile bireyinin gelirine bakılarak kesildi. Seçimlerde beni engelli bir birey olarak görüp benden oy istiyorsun ya, engelli maaşlarını verirken de benim gelir düzeyime bak eğer benim gelir düzeyim yoksa benim engelli maaşımı kesme çünkü benim özel ihtiyacım giderlerim var, ailemin asgari ücreti bana yetmeyebilir bu konuda devletimizin duyarlı olmasını istiyorum. Engelli maaşlarının kişinin gelirine bakılarak kesilmesi veya ödenmesi gelirim varsa kessinler yoksa beni bir birey saysınlar benim maaşımı benden almasınlar.
AŞILAMAYACAK ENGEL YOK
Açıklamalarında kendisiyle ilgili tanıtıcı bilgiler veren Meral Demirbaş, engellilerin sesine kulak verilmesi halinde aşılamayacak engel olmadığını hatırlatarak, şunları söyledi :
" Meral Demirbaş 3 kız annesiyim. Türkiye Taş Kömürü Emeklisiyim Önceki dönem Türkiye Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısıydım. Milliyetçi Hareket Partisi'nde milletvekilliği adaylığına kadar geldim. Kendi yapabildiğim gücümle çok güzel çalışmalar yaptım. Ben bir anne, bir engelli ve bir vatandaş olarak bizimde sesimizin siyasette olabileceğini duyurdum ve benden güç alan arkadaşlarım oldu. Dernekte de başkanım Hüseyin Şirin ve yönetimdeki diğer arkadaşlarımızla beraber hep birlikte devletle halk arasında bir köprü olduk. Elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Bu hafta sadece farkındalık haftası bizim istediğimiz engellilerin sesine kulak verilip engellinin ne istediğine kulak verilmesi engellinin ne istediğine yönlenilmesi. Engel koymadıktan sonra engel yok, aşamayacak hiç bir engel yok. Hayatımızda engelli engelsiz ayrımı yok engelsiz yaşam var."
HABER : Neriman Dengiz

Editör: Haber Merkezi