Ereğli Demir Çelik Fabrikalarına (ERDEMİR) alınacak 500 işçi arasından, Türk Metal Sendikası'na yüzde 30 oranında kontenjan tanındığına ilişkin tartışmalar artarak devam ediyor. Türk Metal Sendikası'na kontenjan tanınmasının liyakat ve hakkaniyet ilkeleri ile bağdaşmadığına dikkat çeken vatandaşlar, "ERDEMİR'in böyle bir kararı varsa derhal vazgeçmelidir. İşçi alınması Zonguldak sınırları içinde ikamet şartı aranarak gerçekleştirilmeli ve liyakat esaslarına göre yapılmalıdır. Türk Metal Sendikası'na yüzde 30 oranında kontenjan tanınması, yüzde 30 oranında torpil demektir. Bu durum kabul edilemez" şeklinde konuştular.

Öte yandan, ERDEMİR'in, Türk Metal Sendikası'na kontenjan tanıdığı yönündeki haberler Zonguldak ve Ereğli basınında sert ifadelerle eleştiriliyor. ERDEMİR yönetimi ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Yusuf Ziya Odabaş'a büyük tepki gösteriliyor.

100 - 300 BİN LİRAYA SİMSARLIK İDDİALARI

Bu arada, ERDEMİR'in Türk Metal Sendikası'na yüzde 30 oranında kontenjan tanıması nedeniyle Ereğli'de bazı işçi simsarlarının harekete geçtiği ve sendika adını kullanarak 100 bin ile 300 bin lira arasında değişen rakamlarla işe girme vaadinde bulundukları şeklindeki iddialar Ereğli'yi karıştırdı.

ERDEMİR'e iş başvurusunda bulunan işsiz gençler ve vatandaşlar simsarlık iddialarına sert tepki gösterip, ERDEMİR yönetiminin buna meydan vermemesi için kontenjan konusunu mutlaka iptal etmesi gerektiğini belirtiyor.

Simsarlık konusu da Ereğli ve Zonguldak basınında yoğun biçimde tartışılıyor.

CÜRUF TARTIŞMALARI DA GÜNDEMDE

Öte yandan uzun süredir kamuoyunu meşgul eden ERDEMİR cürufu ve bununla ilgili tartışmalar da devam ediyor. ERDEMİR cürufu üzerinden milyonluk rantlar sağlandığı, cüruf işleme ve depolama tesislerinin ruhsatsız olduğu, çevre ve doğa katliamı yaşandığı şeklindeki tartışma ve iddialar gündemdeki yerini koruyor.

ERDEMİR yönetimimin konuya açıklık getirecek açıklama yapması bekleniyor.

Bütün bu tartışmaların ERDEMİR'in kurumsal kimliğine zarar verebileceğini söyleyen vatandaşlar, " ERDEMİR, bu tartışmalara meydan vermeden şeffaf bir yönetim anlayışı ile hem kontenjan konusuna, hem de cüruf konusuna açıklık getirmelidir. ERDEMİR, Ereğli'nin ve ülkemizin dev sanayi kuruluşudur. Böyle tartışmalarla gündeme gelmesine izin verilmemelidir." şeklinde konuşuyor.

(Haber: Göksel Çolak)

Editör: Oğulcan Öz