Yeni ev alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında evin bütçesinden konumuna, tarihinden altyapı ve teknik detaylara, çevresine, evin fiziksel durumuna, taşınma maliyetine, evin tipine ve daha farklı pek çok konu yer alıyor. Biz de sizin için ev satın alırken nelere dikkat edilmeli, sorusunun cevabını detaylıca aşağıda veriyoruz. Okumaya devam etmeniz yeterli.

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Herkes kendine ait bir evin hayalini zaman zaman kurar. Ev yaşamı, kendine ait bir evin içinde ve sevdiklerinle birlikte olduğunda bir başka güzel. Hal böyle olunca ev satın alma sürecinde bizi nelerin beklediğini, hangi konuları özellikle göz önünde bulundurmamız gerektiğini bilmekte yarar var. Peki, ev alırken nelere dikkat edilmeli? Evin konumu, satın alma öncesinde ne kadar önemli? Ev satın alırken farklı mercilerden istenen evraklar neler? Sahibinden mi, yoksa emlakçıdan mı ev satın almak daha faydalı? Tüm bu soruların cevabını yazımızın ilerleyen bölümlerinde görebilir, konu hakkında yeterli bilgiye sahip olabilirsiniz.

Ev Almadan Önce Aklınızda Bulunması Gerekenler

Yeni ev alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında evin bütçesinden konumuna, tarihinden altyapı ve teknik detaylara, çevresine, evin fiziksel durumuna, taşınma maliyetine, evin tipine ve daha farklı pek çok konu yer alıyor. Biz de sizin için ev satın alırken nelere dikkat edilmeli, sorusunun cevabını detaylıca aşağıda veriyoruz. Okumaya devam etmeniz yeterli.

Evin Konumu: Ev alırken lokasyon birinci öncelikli konulardan. İş yerine, okullara, alışveriş merkezlerine, sağlık hizmetlerine ve diğer günlük ihtiyaçlara yakın bir konumda yer alan satılık evler, alıcıların radarına giren seçenekler arasında yer alıyor. Ayrıca gelecekteki değer artışı potansiyelini de göz önünde bulundurarak hareket etmekte yarar var. Bu konuda bir emlakçıdan ya da bir gayrimenkul uzmanından tavsiyeler alarak da ilerleyebilirsiniz.

Evin Tipi: Evin tipi, bir ev satın alırken oldukça önemli bir faktördür; zira bu unsur yaşam tarzınıza, ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize uygunluğu etkiler. Örneğin evden çalışıyorsanız evin içinde çalışma odası veya ofis alanına ihtiyacınız olabilir. Eğer bahçe işleriyle ilgileniyorsanız bir bahçeye sahip bir ev tercih edebilirsiniz. Diğer yandan sadece bugünü değil, geleceği de düşünmelisiniz. Aile büyütmek gibi bir planınız varsa daha fazla oda veya büyük bir ev gerekebilir. Ev tipi, genellikle konumla da ilişkili. Belirli bir bölgede hangi ev tiplerinin daha yaygın olduğunu ve o bölgenin sizin için uygun olup olmadığını düşünmenizde yarar var. Son olarak farklı ev tipleri, farklı bakım ve işletme maliyetleri gerektirebilir. Örneğin büyük bir bahçe bakımı daha fazla iş ve maliyet gerektirecektir. Bu maliyetleri göz önünde bulundurmalısınız.

Evin Altyapı ve Teknik Özellikleri: İkinci el ya da sıfır ev alırken nelere dikkat edilmeli, sorusunun bir diğer yanıtı da mülkün altyapısı ile ilgili olabiliyor. Evin altyapısı, güvenlik ve konforunuz için kritik öneme sahiptir. İyi bir elektrik, ısıtma ve soğutma sistemi, sizi ve ailenizi rahat ve güvende tutar. Ayrıca modern bir altyapı ve teknik sistemler, enerji verimliliğini artırabilir ve enerji maliyetlerinizi azaltabilir. Bu da uzun vadede tasarruf sağlar. Ayrıca astın alacağınız evin su tedarik ve atık su sistemleri sağlam ve verimli olmalıdır. Sızıntılar, su hasarları ve tıkanıklıklar gibi sorunlar, mülkünüzü ve sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Kimse böyle bir olumsuzluk yaşamak istemez, değil mi? Son olarak unutmayın ki yangın söndürme ekipmanları, duman dedektörleri ve yangın kaçış yolları gibi yangın güvenliği önlemleri de evin altyapısının bir parçasıdır ve can güvenliğiniz bakımından elzemdir.

Evin Fiziksel Durumu: Bütçeniz doğrultusunda satın almak istediğiniz evin fiziksel durumu da son derece önemli. Size ve ailenize güvende olup olmadığınızı anlatan yegane unsurlar arasında yer alan fiziksel durum iyiyse güvenlik sorunlarını asgari düzeyde tutmak da mümkün. Ayrıca fiziksel olarak kötü durumda olan bir ev, daha fazla bakım ve onarım gerektirebilir. Bu da ek maliyetler demektir. Evin dış cephesi, çatısı, tesisatı ve diğer bileşenleri düzenli olarak bakım gerektiren alanlardan. Bizden söylemesi.

Evin Yapılış Tarihi: Eğer kafanızda yeni ev alırken nelere dikkat edilmeli yeni ev alırken nelere dikkat edilmeli, sorusu varsa cevaplardan biri evin geçmişi olacaktır. Satın alacağınız evin önceki sahipleri ve geçmişi hakkında bilgi edinin. Evin su baskını, yangın veya diğer olumsuz olaylara karşı bir kaydı var mı? Varsa ne sıklıkta bu gibi sorunlar yaşanmış olduğunu da araştırın. Alacağınız yanıtlar satın alma sürecinizi doğrudan etkileyeceği için oldukça önemli.

Tapu Durumu: Tapu durumu, bir ev satın alırken son derece önemli bir faktördür çünkü bu, evin mülkiyetini ve yasal statüsünü belirler. Evin tapusu olmadan, bir kişinin evin mülkiyet hakkı hukuken tanınmaz. Dolayısıyla bir evi sahiplenmek ve mülkiyet hakkınızı korumak için tapunun geçerli ve doğru olması gerekir. Ayrıca tapu, evin mülkiyetinin temiz ve net olduğunu göstermelidir. Eğer evin üzerinde herhangi bir yasal engel, ipotek veya başka bir yükümlülük varsa bu tapu kayıtlarında belirtilmelidir. Bu bilgilerin tapuda eksik veya yanlış olması, gelecekte yasal sorunlara yol açabilir. Son olarak eğer evi bir kredi veya ipotek ile alıyorsanız banka veya finans kuruluşu genellikle tapu durumunu inceleyecektir. Eğer tapu kayıtları düzgün değilse veya herhangi bir sorun varsa kredi başvurunuz reddedilebilir.

Evin Konumu: Sahibinden, emlakçıdan ya da müteahhitten ev alırken nelere dikkat edilmeli, konusundaki son maddemiz evin konumu ile alakalı. Eğer bir ev satın almak isterseniz evin hangi lokasyonda yer aldığı, onun değeri bakımından fazlaca önem arz edecektir. İl, ilçe ve mahalle bazlı yapılacak araştırmalar sonucunda bütçeniz dahilinde karar vererek en doğru konumdaki evi satın almanız mümkün. Sağlık ocağı, hastane, yeşil alanlar, market ve alışveriş merkezlerine yakın konumdaki evler, her daim değerlenecek seçenekler arasında yer alır. Ev satın almadan önce tüm bu bilgileri göz önünde bulundurup karar verebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi