CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul son dönemlerde Ereğli'nin gündemine oturan sorun hakkında açıklamada bulundu. Ertuğrul, Erdemir'in Özel Endüstri Bölgesi ilan edileceğine dair iddiaları Bakanlığa sorduklarını ve araştırdıkları konusunda açıklamlalarda bulundu.
EYLEM ERTUĞRUL KONU HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI
CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul konu hakkında şu açıklada bulundu: "Ereğli Demir Çelik Fabrikaları'nın Özel Endüstri Bölgesi ilan edileceğine dair ortaya atılan iddiaları Bakanlığa sorduk!
Zonguldak ilimiz Kdz. Ereğli İlçesinde faaliyet gösteren Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR)’in özel endüstri bölgesi ilan edileceği iddiası son zamanlarda kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştır. Önceki yıllarda da benzer iddialar ortaya atılmış ancak vatandaşların tepkisi ile ertelenmiştir.

28 Ağustos 2023 tarihinde kamuoyuna yansıyan iddialardan anlaşılacağı üzere adı geçen alanın OYAK iştiraki olan Ereğli Demir Çelik Fabrikalarının Özel Endüstri Bölgesi ilan edileceği, bu hususta son aşamaya gelindiği ifade olunmaktadır. İddiaların doğruluğu halinde, ilgili kuruluş, merkezi hükümetin ilgili bakanlıkları aracılığıyla gereken koşulları sağlayacak ve yerelde hizmet veren belediyeler bu anlamda yok sayılacaktır. Belediyelerin yöresinde kurulacak bir yatırıma vereceği hizmetler ve karşılığında bütçesine sağlayacağı gelirler de bu yöntemle elinden alınmış olacaktır.
Erdemir arazisi içerisinde lojman binaları, parklar, hayvan pazarı, futbol sahaları gibi Kdz. Ereğli halkının faydası bulunan alanlar da bulunmaktadır. Özel Endüstri Alanı kapsamına alındığında bu alanların ilçemizle bağlantısı kopacaktır. Bu iddia doğruysa ilçemiz açısından kayıplara yol açacaktır.

Bahse konu alan iddia edildiği gibi Özel Endüstri Bölgesi ilan edilirse adı geçen şirkete yani OYAK iştiraki olan Ereğli Demir Çelik Fabrikalarına bu adı geçen parsellerin 1.130.000 m2 lik alanın bedelsiz devri söz konusu olacaktır. Bu durum kamu zararına yol açacaktır. Bu zarar nasıl giderilecek? Bu planlama nasıl yapıldı? Şu an için hiçbir somut bilgi yok. Ancak iddia doğru ise o zaman ortaya çıkacak bu zararın bir şekilde denkleştirilmesi de gerekecek"

(HABER MERKEZİ)

Editör: Metin Özden