Düzce’de zararlılar ve küllenme hastalığına karşı tedbirler alınıyor. Düzce Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptığı açıklamada "Düzce genelinde yaklaşık 632 bin dekar alanda yürütülen fındık üretiminde, son yıllarda Fındık Kurdu, Kahverengi ve Yeşil Kokarca zararlıları ile Külleme Hastalığı, verim ve kalite kayıplarına neden oluyor. Bu kapsamda fındıkta kimyasal mücadele dönemi başlıyor. Tarım uzmanlarının yaptığı tespitlere göre, bölgede fındığın mercimek iriliğine ulaştığı bu günlerde zararlılar ekonomik zarar eşiğini aşmış durumda. Özellikle Fındık Kurdu, fındık meyvesinin kabuğunu delerek iç kısmıyla besleniyor; bu da "Sarı Karamuk" ve "Kara Karamuk" olarak bilinen kalite bozulmalarına yol açıyor. Kahverengi ve Yeşil Kokarca zararlıları da benzer şekilde meyvelerde ciddi emgi zararlarına neden oluyor ve ürün kaybına yol açıyor. Bu zararlılarla mücadele edilmediği takdirde, fındıkta yüzde 100’e varan kayıpların yaşandığı yıllar olduğu belirtiliyor. Öte yandan, nemli ve yağışlı geçen bahar mevsimiyle birlikte ortaya çıkan Külleme Hastalığı da yaprak, sürgün ve çotanaklarda etkili olarak fotosentez kapasitesini düşürüyor, erken yaprak dökümüne neden oluyor" denildi.
Tarım ve Orman Müdürlüğü ilaçlama zamanı ve dikkat edilecek hususlarla ilgili olarak ise "Uzmanlar, kimyasal mücadelenin bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine (3-4 mm) ulaştığında yapılması gerektiğini vurguluyor. Sayımlar sonucunda 10 ocakta 2’den fazla Fındık Kurdu veya 1’er adet Kahverengi ya da Yeşil Kokarca bulunması durumunda ilaçlama yapılması öneriliyor. Kimyasal mücadele, sahil ve orta kuşakta 16-25 Mayıs 2025, yüksek kesimlerde ise 20-30 Mayıs 2025 tarihleri arasında en geç 10 gün içinde tamamlanmalı. Külleme Hastalığına karşı da aynı dönemde ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile mücadele edilmesi gerektiği bildiriliyor" açıklamasında bulundu.
21 gün yasak
Arıcıların uyarıldığı belirtilen açıklamada "İlaçlamadan en az 7 gün önce arıcılara bilgi verilmesi yasal bir zorunluluk olarak hatırlatıldı. İlaçlamaların arıların kovanda olduğu akşam saatlerinde yapılması, arı sağlığı açısından büyük önem taşıyor. İlaçlama sonrası 21 gün boyunca bahçelerde hayvan otlatılması ve meyve tüketimi ise kesinlikle yasak. Kullanılacak ilaçlar, yalnızca İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde görevli reçete yazmaya yetkili kişilerce düzenlenen reçetelerle alınabilecek. Uygulamalar ise yalnızca Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Yetki Belgesi bulunan kişilerce yapılabilecek. Detaylı bilgi almak isteyen üreticiler, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabilir" denildi.