Kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklarda arabulucu zorunluluğunun yakın bir zamanda hayata geçirilmesi bekleniyor.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ali Topaloğlu, uygulamanın mağduriyetleri azaltacağını söylerken, kiracı tarafından ödenmesi gereken arabulucu ücretinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.

Son dönemde aşırı yükselen kiralar sonrası ev sahibi-kiracı arasındaki anlaşmazlık nedeniyle davalar da her geçen gün artarak devam ediyor. Hem kira tespiti hem de tahliye ile ilgili yapılan başvurular için ise yoğunluktan dolay aylarca beklemek gerekiyor.

Borçlar Kanunu'ndan yapılan değişiklikle konut kiralarının TÜFE'e göre belirlenmesine 1 yıl ara verilecek yüzde 25 sınırı getirilse de kiracısını çıkarmak isteyen veya istediği kirayı almak için tespit davasına başvuran mülk sahipleri soluğu mahkemelerde alıyor.

Ev sahiplerinin yüzde 25 sınırına uymayarak fahiş kira taleplere karşı da kiracılar da kendi hakkını savunmak istiyor.

Hem mahkemelerde oluşan yoğunluğu azaltmak hem de mağduriyetlerin önüne geçmek isteyen Adalet Bakanlığı, kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk uygulaması hayata geçirmeyi planlıyor. Yıl bitmeden hayata geçirilmesi beklenen düzenleme ile arabulucuya başvurmadan mahkemeye gidilemeyecek.

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bozdağ, "Kira ihtilaflarının tamamını arabulucuya gönderme konusunda kararlıyız. Bu noktada çalışmalarımızı devam ettirdiğimizi ifade etmek isterim. Hazırlıklar bittiğinde bu hazırlıklar Mecliste değerlendirilecek ve Meclisimizin kabulü halinde yasalaşacaktır." demişti.

Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Ali Topaloğlu'da uygulamanın mağduriyetleri azaltacağını ancak kiracı tarafından ödenmesi gereken Arabulucu ücretinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi