Aile Danışmanı ve Sağlıklı Yaşam Koçu Hatice Bilgili, koronavirüs sürecinde vatandaşlara, "Bol bol meyve ve sebze tüketin. Kalitesiz hazır gıdalardan, abur cuburlardan  uzak durun. Bol su tüketin. Kalorisi yüksek basit karbonhidratlardan kaçının. Günlük öğünlerinizi düzenli almayı unutmayın." uyarısında bulundu.

Stresin kişinin sağlığını olumsuz etkilediğini ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaya çalışırken, duygu durumumuzu yönetemediğimizde ise fiziksel ve ruhsal yönden bizleri güçsüzleştirebileceğini belirten Aile Danışmanı ve Sağlıklı Yaşam Koçu Hatice Bilgili şunları söyledi:


STRESİ YÖNETMEK VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN 
Korona virüsünün tüm dünyada ve ülkemizdeki etkisi konusunda artan belirsizlik, birçok insanın endişeli veya stresli hissetmesine neden oluyor. Bu durumda fiziksel sağlığımızı korumaya çalışırken ruhsal sağlığımızı da olumsuz etkiliyor. Bu salgının ne kadar süreceğinin belirsizliği stres düzeyimizi sürekli aktif tutulmasına neden oluyor. Bu stres, kişinin sağlığını olumsuz etkiliyor ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaya çalışırken, duygu durumumuzu yönetemediğimizde fiziksel ve ruhsal yönden bizleri güçsüzleştirebiliyor. 
İnsan vücudu stresi hem psikolojik hem de fizyolojik olarak algılar ve tepki verir. Stresli olaylar duygusal mutsuzluk veya bunaltıcı duygulara neden olabilir. Strese maruz kaldığımızda fiziksel olarak vücudumuzda bazı belirtiler oluşur: hızlı kalp atışı, terleme, kas ağrısı ve sindirim güçlükleri vb.
Psikolojik stres ayrıca vücuttaki iltihabı önemli ölçüde artırabilir. Bunun nedeni, vücudumuzun - ve özellikle beynimizin - sinir sistemi boyunca sinyal gönderen stres hormonları üretmesi için tetiklenmesidir. Vücut strese tepki verirken, yakın bir tehlikeyle mücadele etmek için enerjiyi yeniden üretir. Bunun kısa süreli bağışıklık yararları olabilir, ancak kronik stres bağışıklık fonksiyonunu olumsuz etkileyerek vücudumuzun doğal enfeksiyonlarla mücadele yeteneğini azaltır. Bu nedenle fiziksel sağlığımızı korumaya çalışırken beraberinde stresle baş etme becerilerini de uygulayabilmek önemlidir. 

STRESİ AZALTMAYA YÖNELİK ÖNERİLER
Stresi azaltmak, özellikle bu belirsiz zamanlarda genel sağlığınızı iyileştirebilir. Bağışıklık sisteminizi desteklemeye yardımcı olmak için bu farkındalık ve stres yönetimi tekniklerinden birkaçını deneyebilirsiniz.

SOSYAL MEDYAYI VEYA SÜREKLİ HABERLERİ TAKİP ETMEYİN:  
Uzmanlar bile, ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarının farkındadır.  Derin bir nefes alarak ve kimsenin tüm cevaplara sahip olmadığını kabul ederek, istenmeyen stres ve endişeden kaçınabilirsiniz.

ŞÜKRAN GÜNLÜĞÜ UYGULAMASI: 
Her gün kendinize zaman ayırın ve zihninizin hayatınızın olumlu öğelerini hatırlamasına izin verin. Hayatınızda şükrettiğiniz olay, kişi, sahip olduğunuz maddi ve manevi durumlara odaklanın. Minnettar olduğunuz şeylerin listesini yapın.
Teşekkür Mektubu Yazın veya Telefon edin: Yaşamınızda olumlu etkisi olduğuna inandığınız birisine teşekkür mektubu veya mail yazın. Bunun yerine telefon edin ve duygularınızı paylaşın. Bu hem size hem de karşınızdaki kişiye çok iyi gelecektir. 

MEDİTASYON, YOGA, NEFES EGZERSİZİ VEYA DUA EDİN: 
Bazı insanlar için günlük farkındalık uygulamaları sadece zihinsel sağlık üzerinde değil, aynı zamanda fiziksel sağlık üzerinde de büyük bir olumlu etkisi vardır. Bu uygulamalar ile ilgili birçok ücretsiz video ve uygulama vardır; sizin için neyin işe yaradığını bulmak için deneme yapın. Sizi ne rahatlatıyor ve iyi geliyorsa, onu uygulayın.

YAŞADIĞINIZ MEKÂNI GÜZELLEŞTİRİN: 
Evinizi keyif aldığınız müzikle canlı hale getirin ve size mutluluk getiren öğelerle süsleyin. Solunum sistemi rahatsızlığınız veya Alerjiniz yok ise, değişik aromatik kokular kullanabilirsiniz. Balkonunuz var ise güneşi gördüğünüzde değerlendirin ve D vitamininizi de aktive edin.

EV ORTAMINDA EGZERSİZ YAPMAYI UNUTMAYIN: 
Egzersiz de beyin fonksiyonunuzu değiştirir ve stresi azaltabilir. Egzersiz serotonin gibi iyi hissettiren hormonların etkisini arttırabilir. Güzel bir müzik eşliğinde dans edebilir, basit kültür fizik hareketleri yapabilir, kendinize özel bahçeniz var ise bu alanda da aktivite yapabilirsiniz. 

UYKU ALIŞKANLIĞINIZI DÜZENLEYİN: 
Geç saatlerde uyumayın. Her gün aynı saatte uykuya yatın, sabah erken kalkmaya özen gösterin ve metabolizmanızı gece-gündüz durumuna adapte edin.  

SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENİN: 
Bol bol meyve ve sebze tüketin. Kalitesiz hazır gıdalardan, abur cuburlardan  uzak durun. Bol su tüketin. Kalorisi yüksek basit karbonhidratlardan kaçının. Günlük öğünlerinizi düzenli almayı unutmayın."
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi