Çatalağzı belediyesi "Sosyal Sorumluluk Projesi" kapsamında iş dünyasına nitelikli eleman kazandırıyor.
Bilindiği gibi, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu çerçevesinde, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirildi. Son resmi gazetede yayınlan 26 ilave meslek ile belge alma zorunluluğu getiren meslek sayısı 143’e ulaştı.
Çatalağzı belediye başkanlığı tamda bu noktada beldesinde aktif çalışan kişiler ile iş arayanların nitelikli eleman statüsünde daha kolay iş bulmalarına yardımcı olma adına “sosyal sorumluluk projesi” kapsamında belgelendirme hizmetine imkân ve olanak sağlıyor.
% 100 devlet destekli olup, gerek firmalara ve gerekse iş arayan kişilere hiçbir mali yük getirmediği gibi, iş arayanların kısa vadede iş bulmalarına olanak sağlayan belgelendirme süreci ile alakalı açıklama yapan Çatalağzı belediye başkanı Adnan Akgünşunları söyledi:
 
“Öncelikle belediye yönetimi olarak bizler her zaman bölgemizin ve bölge insanımızın geleceğinin kaygısını yaşıyor ve bu yönde projeler üreterek yaşanılır ve huzurlu bir belde, mutlu bireyler oluşturma adına tüm imkânları araştırarak seferber eden bir belediye yönetimini benimsiyoruz.
Bölgemizde maalesef istihdama yönelik yatırım çeşitliliği ciddi derecede az. Bununla birlikte mevcuttaki yatırımlar da sadece kömür madenleri ve termik santral yatırımlarından mütevellit. Mevcut işletmelerin tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alması sebebi ile, bu işletmeler yeni çıkan kanun çerçevesinde çalıştırdıkları veya çalışmak üzere yeni işe alacakları kişilerde mesleki yeterlilik belgesi şartı aramakta.
Ancak, söz konusu mesleki yeterlilik belgesi temini belgeye ihtiyacı olan kişilerin ıstırabı ve korkusu haline gelmiş durumda. Çünkü bahsi geçen belgelendirme hizmeti ile ilgili yakın coğrafyada yetkilendirilmiş bir belgelendirme firması bulunmamakta. Belge ihtiyacı olan işçi adayının da bu belgeyi alabilmek için en yakın yer olan İstanbul veya Ankara’ya gitmesi gerekiyor. Bu durum ciddi bir zaman kaybı ile birlikte zaten ekonomik sıkıntı işinde olan kişiye birde ciddi bir maddi külfete sebebiyet veriyor.
Tamda bu noktada belediye yönetimi olarak bu konuda bölge insanımızın ihtiyacının giderilmesine yardımcı olma, gerek zamanlarını daha verimli kullanmaları ve gerekse maddi kayıplarının önüne geçme adına Mesleki Yeterlilik Kurumunun onayladığı yetkilendirilmiş bir belgelendirme firması ile vardığımız anlaşma çerçevesinde sınav be belgelendirme hizmetini bölgemiz insanının ayağına getirdik.
Gerek belediyemizce yapılan anonslarla ve gerekse broşürlerle bölge halkımızı bilgilendirdik. Şu anda 24. grup sınavlarımızın son hazırlığını yapmaktayız. 25. grup içinde müracaatlar gelmeye devam ediyor. 24. grubunda tamamlanması ile 600 kişinin üzerinde kişinin nitelikli eleman vasfı kazanmasına katkı sunmuş olacağız.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan veya yeni çalışacak olan ve belgeye ihtiyacı olan kişiler belediyemiz kültür müdürlüğüne müracaat edebilirler.” Dedi.
 
 
Çatalağzı Belediyesi'nin, “sosyal sorumluluk projesi” kapsamında belgelendirme hizmetinin çözüm ortaklığını yapan, bakanlık tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu olan Artun Belgelendirme yetkilisi, mesleki yeterlilik belge danışmanı Ertaner Karakaş'da, müracaata ilişkin yaş sınırının olmadığını, sınav ücretlerinin ücret iadesi kapsamında % 100 devlet teşvikinde olduğunu ve her 15 günde bir Çatalağzı belediyesi bünyesinde sınav yaptıklarını belirtti. 
Sınavların teorik ve pratik olmak üzere iki aşamada gerçekleştiğini belirten Karakaş, her adayın toplamda üç kez sınava girme hakkının bulunduğunu söyledi. 2016 yılı itibari ile başlayan belgelendirme sürecinde bazı alanlarda teşvik süresinin yıl sonu itibari ile bitmek üze olduğunu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ek bir süre konmaz ise bazı alanlardaki sınavların ücret iadesi kapsamından çıkarılacağını ve tek taraflı ödenebileceğini, bu nedenle belge alacakların ivedilikle müracaatlarını yapmalarının faydalarına olacağını belirtti.
 
Belgelendirme hizmeti alacak kişi ve kurumların Çatalağzı Belediyesi kültür müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor.

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi