Bu yıl 6-8 Mayıs tarihleri arasında 6.’sı yapılacak olan “Çaycumalılar Buluşuyor” etkinliğinin programı açıklandı. Sergilerden konserlere, imza günlerinden foruma; uçurtma, bisiklet, motosiklet, hıdrellez şenliğinden spor müsabakalarına pek çok aktivitenin yer aldığı etkinliklerde “Filyos Vadisine Bakış” adlı bir panel de yer alıyor.

Çaycuma Belediyesinin başta Kaymakamlık ve ilçedeki tüm sivil toplum örgütleriyle birlikte gerçekleştirdiği “Çaycumalılar Buluşuyor” etkinliklerinin programı belli oldu. Pandemi nedeniyle iki yıldır yapılamayan ve bu yıl “Spor ve Barış Kenti Çaycuma” mottosuyla altıncısı gerçekleştirilecek buluşmaya, kent dışında yaşayan 500’e yakın Çaycumalı davet edildi. Üç güne yayılan ve içinde bisiklet, motosiklet ve uçurtma şenlikleri, konserler, paneller, forumlar, imza günleri gibi pek çok aktivitenin yer aldığı buluşmada, hıdrellez şenliği ve çok sayıda gösteri de yer alıyor.

DEVLET OPERA VE BALESİ SANATÇILARI KONSER VERECEK

Etkinlikler 6 Mayıs Cuma günü Sakatlar Derneği Çaycuma Temsilciliğinin açılış töreniyle başlayacak. Temsilcilik açılışına Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz da katılacak. Daha sonra Belediye binasında kurulan takı-tasarım, el işleri, Halk Eğitim Müdürlüğü yöresel ürünler, Çaycumalı ressamlar, Gurbette Çaycuma fotoğraf ile kâğıt rölyef ve keçe sanatı sergileri açılacak. Sergilerin gezilmesinin ardından Atatürk Spor Merkezine geçilerek Ada Spor Merkezi ile burada yapılacak yüzme, masa tenisi, tenis, futbol, okçuluk müsabakaları, jimnastik gösterileri izlenecek. Cuma günkü etkinlikler Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının vereceği konserle sona erecek.

ÇOK RENKLİ BİR KORTEJ OLUŞTURULACAK

Açılış kortejinin de yer aldığı ikinci gün etkinlikleri bisiklet şenliği ile başlayacak. Kadıoğlu, Güzelyaka, Çayır Mağarası üzerinden Filyos’a gidecek birinci ekip saat 10.00’da yola çıkarken,  Karalar, Çomranlı üzerinden gidecek ikinci ekip 12.00’de yola çıkacak. Her iki ekip Yukarıdere sapağında buluşarak Filyos’a doğru pedal çevirecek. Cumhuriyet Meydanı’ndan 13.30’da yola çıkacak kortej için katılımcılar, 13.00’de toplanmaya başlayacak. Son derece renkli şekilde hazırlanan kortej Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından Nihat Kantarcı Caddesi üzerinden Çaycuma Belediyesi önüne gelecek. Korteje sporcular, kültür-sanat toplulukları ve çeşitli kurumlar pankartları ile katılacak.

“FİLYOS VADİSİ PROJESİNE BİR BAKIŞ” BAŞLIKLI BİR PANEL YAPILACAK

Belediyede açılışı yapılan sergilerin gezilmesinin ardından 7. kattaki Çarşamba ve Perşembe salonlarında açılış oturumu yapılacak. Oturumda açılış konuşmaları sonrasında, kent dışından gelen Çaycumalıların kendini tanıtıp ilçe üzerine düşüncelerini paylaşacağı “Tanışalım, konuşalım, kaynaşalım” başlıklı forum yapılacak. Forumun ardından “Filyos Vadisi Projesine Bir Bakış” başlıklı bir panel yapılacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş’in yöneteceği panelde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Avcı “Bölgesel Kalkınma ve Sürdürülebilirlik Açısından Filyos Vadisi Projesi” konulu bir bildiri sunarken, 1973-80 yılları arasında Zonguldak Milletvekili olarak görev yapan Kemal Anadol “Geçmişten Bugüne Zonguldak Vilayeti” başlıklı bir konuşma yapacak.

GRUP BEL CANTO İLE CENGİZHAN SOYSAL SAHNEYE ÇIKACAK

Anadol konuşulanların tüm katılımcılarla birlikte müzakeresinin yapılmasının ardından kitaplarını imzalayacak. Akşam saatlerinde ise, Grup Bel Canto ile Cengizhan Soysal’ın sahneye çıkacağı bir konser yapılacak. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak konser 19.30’da başlayacak.

UÇURTMA ŞENLİĞİ İÇİNDE ÇOCUKLAR İÇİN PEK ÇOK ATÖLYE DE VAR

Etkinlikler son gün Yaşam Park’ta yapılacak şenlik, yarışma ve imza günleri ile sona erecek. İçinde yelkenli gösterisi, deniz bisikleti ve kano sürüşlerinin de yapılacağı ekolojik göletin çevresinde Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından düzenlenen uçurtma şenliği öğle saatlerinde başlayacak. Uçurtma Şenliği kapsamında, Uygur Orhan’ın yaratıcı heykel atölyesi, Mete Arif Tokmak ve Fahri Eyican’ın karikatür, Fahri Bozbaş’ın drama atölyeleri yer alırken ünlü çocuk yazarı Aziz Sivaslıoğlu da kitaplarını imzalayacak.

HIDRELLEZ ŞENLİĞİ DE YAPILACAK

Yaşam Park’ta en yavaş bisiklet sürme yarışı, bebek tay tay bisiklet yarışı, paramotor gösterisi, baba oğul penaltı yarışması gibi etkinliklerin yanı sıra, Hıdrellez şenlikleri de yer alacak. Bu kapsamda ip çekme, çuval yarışı, yakan top gibi geleneksel oyunlar oynanırken Kemal Yurtbay ve Kenan Tunç gün boyu kitaplarını imzalayacak.

BARIŞ OLMADAN SPORUN, YARIŞMANIN OLMASI DA MÜMKÜN DEĞİL

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Bu yıl dolu dolu bir programla hemşerilerimizin huzuruna çıkıyoruz. Biz her yaştan vatandaşın her dalda spor yapabileceği bir kent vaat ettik. Çok şükür ki bu hedefimize çok büyük ölçüde ulaştık. Hem bu çalışmalarımızı tanıtmak, hem halkımızı spora teşvik etmek amacıyla bu yıl ki buluşmanın adını ‘Spor ve barış kenti Çaycuma’ koyduk. Dünyanın her şeyden çok barışa ihtiyaç duyduğu şu dönemde barış olmadan sporun, yarışmanın olması da mümkün değil” dedi.

TÜM ÇABAMIZ GENÇ KUŞAKLARDA ÇAYCUMALILIK ŞUURU OLUŞTURMAK İÇİN

Etkinliklerde yerel değerlere, kentin kültürel gelişimine büyük önem verdiklerini söyleyen Kantarcı, “İki yıldır pandemi nedeniyle gerçekleştiremediğimiz buluşmaya çok sayıda hemşerimizi davet ettik. Kentin hatıralarında yer tutmuş önemli şahsiyetler aramızda olacak. Kendileriyle kentin dününü konuşup geleceğe perspektif sunmaya çalışacağız. Paneller, forumlarla kentin ortak aklını üretmeye de çalışacağımız buluşma bir kültür şöleni şeklinde geçecek. Kentin kültürel gelişimine büyük değer veriyoruz. Tüm çabamız Çaycumalılık ruhu ve bilincinin daha da gelişmesi, genç kuşaklarda Çaycumalılık şuuru oluşturmak için” dedi.

KENT İMECESİ ŞEKLİNDE YAPILAN ETKİNLİKLERDE HERKESİN BULACAĞI BİR ŞEY VAR

Kantarcı sözlerini, “İçinde pek çok aktivitenin yer aldığı buluşmaların programını Kaymakamlığımız dahil kentteki tüm aktörlerin katılımıyla oluşturuyoruz. Tam bir kent imecesi şeklinde yapılan etkinliklerde herkesin kendini bulacağı bir şey var. Ben emeği geçen herkese teşekkür ederken, başta Zonguldak, Karabük, Bartın ve ilçelerindeki değerli hemşehrilerim olmak üzere eskinin büyük Zonguldak’ında yaşayan herkesi etkinliklere davet ediyorum” diyerek tamamladı.

6. ÇAYCUMALILAR BULUŞUYOR ETKİNLİKLERİNİN PROGRAMI ŞÖYLE:

6 Mayıs Cuma

14.00    Sakatlar Derneği Çaycuma Şubesi Açılışı (Çaycuma Arasta)

15.00    Sergilerin Açılışı ve Kayıt (Çaycuma Belediyesi Binası)

Çaycumalı Kadınlar Takı-Tasarım, El İşleri Sergisi

               Halk Eğitim Müdürlüğü Yöresel Ürünler Sergisi

               Çaycumalı Ressamlar Sergisi

               Gurbette Çaycuma Fotoğraf Sergisi

Kağıt Rölyef ve Keçe Sanatı Sergisi

16.00     Yüzme, Masa Tenisi, Tenis, Futbol, Okçuluk Müsabakaları, Jimnastik Gösterisi

20.00    Konser: Devlet Opera ve Balesi Sanatçıları Konseri (Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezi)

7 Mayıs Cumartesi

Bisiklet Şenliği

10.00    1. Parkur: Çaycuma’dan hareket (Belediye Binası Önü)

Güzergâh:  Kadıoğlu, Güzelyaka, Çayır Mağarası, Filyos

12.00    2. Parkur Çaycuma’dan hareket (Belediye Binası Önü)

Güzergâh: Çaycuma, Veliköyü, Çomranlı, Filyos

13.00     Kortej İçin Toplanma ve Kayıt (Cumhuriyet Meydanı)

13.30     Kortej hareket

13.45     Atatürk Anıtı’na Çelenk Konulması

14.30    Belediye Önüne Varış ve Sergilerin Gezilmesi

15.00     Açılış Oturumu (Çaycuma Belediyesi Çarşamba-Perşembe Salonları)

Müzik Dinletisi

Açılış Konuşmaları

15.45     Forum: Tanışalım, Konuşalım, Kaynaşalım

               Sunucular: Nilgün Çelik – Ayten İnaloğlu

17.00    Panel: Filyos Vadisi Projesine Bir Bakış

               Yönetici: Bekir Ödemiş (ABB Kültür Varlıkları Daire Başkanı)

               Konuşmacılar: Prof. Dr. Sedat Avcı (İÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü)

               (Bölgesel Kalkınma ve Sürdürülebilirlik Açısından Filyos Vadisi Projesi)

Kemal Anadol  (1973-80 Yılları Zonguldak Milletvekili)

(Geçmişten Bugüne Zonguldak Vilayeti)

19.30     Konser (Cumhuriyet Meydanı)

               Grup Bel Canto

               Cengizhan Soysal

8 Mayıs Pazar

11.00     Kent içi bisiklet turu

11.30    Uçurtma Şenliği (Yaşam Park)

               Yaratıcı Heykel Atölyesi (Uygur Orhan)

               Karikatür Atölyesi (Mete Arif Tokmak – Fahri Eyican)

               Drama Atölyesi (Fahri Bozbaş)

               İmza Günü: Aziz Sivaslıoğlu

14.00     Yarışmalar - Gösteriler (Yaşam Park)

En Yavaş Bisiklet Sürme Yarışı, Bebek Tay Tay Bisiklet Yarışı,

Paramotor Gösterisi, Yelken Gösterisi, Kano ve Deniz Bisikleti Sürüşleri

               Hıdrellez Şenlikleri:

İp çekme, çuval yarışı, baba oğul penaltı yarışması, yakan top,

İmza günü (Günboyu) Kemal Yurtbay – Kenan Tunç

Editör: Haber Merkezi