1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ KUTLU OLSUN

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Sözcüsü, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajında, 1 Mayıs’ın insana yakışır bir çalışma hayatının mücadelesi olduğuna vurgu yapan Ünal Demirtaş; “1 Mayıs, alın teri ile çalışan, onuruyla iş ve aş mücadelesi veren milyonlarca işçinin bayramıdır.1 Mayıs, insanca yaşamak için verilen mücadeledir. Bugün, bu mücadele için meydanlarda olan tüm işçilerimizi saygıyla selamlıyorum. Haklarını alacakları günler yakındır!” dedi.

CHP’li Ünal Demirtaş mesajında şunları ifade etti;

“1 Mayıs, fabrikada, tarlada, hastanede, okulda yani hayatın her alanında alın teri ile çalışan, emeğiyle değer üreten, ürettiği bu değerle ülke ekonomisine katkı sağlayan, onuruyla para kazanan binlerce işçinin bayramıdır. Bugün ülkemizde, tek adam rejimi ve kötü ekonomi yönetimi sonucunda büyük bir ekonomik buhran yaşanmakta, yaşanan ekonomik buhrandan da en fazla işçi ve emekçiler etkilenmektedir.

TÜİK’in makyajlı verileri ile bile %61 olarak açıklanan gerçekte ise %142’leri bulan enflasyon karşısında işçiler en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanmaktadır. Nisan ayı itibariyla Türk-İş tarafından yapılan açıklamaya göre; açlık sınırı 5 bin 323 liraya çıkmıştır. Milyonarca asgari ücretlinin mutfağında tencerenin kaynaması neredeyse imkansız hale gelmiştir. Ekonominin çarklarının dönmesi için salgın döneminde bile çalışan işçiler, Ak Parti İktidarı Döneminde toplumun en yoksul kesimlerinden biri haline gelmiştir. Son 20 yılda işçiler hem ekonomik koşulları açısından hem de sosyal haklar açısından geriye gidiş yaşamıştır. Bu dönemde, işçi sınıfının insanca bir ücretle ve iş güvencesine sahip bir şekilde çalışmasını sağlayacak haklar sürekli tırpanlanmıştır.

Bunun yanında işçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından da maalesef bir adım ileriye gidilmemiştir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2021 yılında en az 2170 işçi, 2022 yılının ilk üç ayında ise en az 347 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir. Oysa bilimin ve teknolojinin geldiği seviye itibarıyla iş kazalarının yüzde 95'i öngörülebilir ve önlenebilir kazalardır. Ancak  iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleyebilecek teftişler yapılmamakta, bu nedenle işçiler hayatlarını kaybetmektedir. Ülkemizde her yıl ortalama 275 bin iş kazası olmakta ve bu kazalar neticesinde son yirmi yılda, ortalama her gün 6 işçimiz, her yıl da ortalama 1.800 işçimiz yaşamını yitirmektedir. Türkiye, iş kazalarında hâlâ Avrupa'da 1'inci, dünyada 3'üncü sıradadır. 20 yılda iş kazalarında yaşamını yitiren işçi sayısı 30 bine yaklaşmıştır.

Ak Parti İktidarları’nın kötü politikaları nedeniyle, bugün ülkemizde işsizlik   8 milyona yükselmiş, güvencesizlik artmış, kayıtdışı istihdam fırlamıştır. Sendikal hak ve özgürlükler yaratılan fiili durumlarla engellenmiş, işçilerin emek mücadelesi her ortamda çok sert bir şekilde engellenmiştir. Bütün bu karanlık tablo içinde bile işçiler haklı mücadelelerinden vazgeçmemiş, emeklerinin karşılığını alabilmek için direnmiştir, direnmeye de devam etmektedir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da  işçilerimizin emek mücadelesinde yanlarında olmaya devam edeceğiz. Çalışanların haklarını aldığı, geleceğe güvenle bakabildiği, huzurlu bir iş ve çalışma ortamını, “Millet İttifakı İktidarı’nda tesis edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle; milyonlarca işçinin hak arama mücadelesinin sembolü olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutluyorum”

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi