*** Zonguldak Kahveciler, Lokantacılar ve Fırıncılar Odası Başkanı Alpaslan Küçük, Kanal Z'de,Yeni Adım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Çakmak'ın sorularını yanıtladı.

Ekmek zammının ve buna ilişkin gelişmelerin tartışıldığı programda ekmek zammının temel gerekçesinin had safhaya ulaşan maliyet artışları olduğunu vurgulayan Alpaslan Küçük, " Son bir yıl içinde bir çuval unun 105 TL'den 160 TL'ye, bir koli mayanın ise 65 TL'den 110 TL'ye çıkmıştır.

İşletme giderleri ve personel giderlerindeki artışlar da dikkate alındığında fırıncı esnafımızın bu ölçüdeki maliyet artışlarına tahammül etmek gücü kalmamıştır.

İlimizdeki bütün fırıncıların un fabrikalarına borcu vardır, SGK ve vergi borçları vardır. Pandemi süreci tüm esnaflarımızı olduğu gibi, fırıncı esnafımızı da etkilemiştir" şeklinde konuştu.

Sayın Valimizin hassasiyetine ve mahkeme kararına saygılıyız

***Programda ekmek zammına Valilik tarafından itiraz edilmesi ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına saygı duyduklarını vurgulayan Alpaslan Küçük, mahkeme kararının henüz kendilerine tebliği edilmediği, kararın tebliğinin ardından uygulamaya geçeceklerini söyledi.

Maliyet artışları tam olarak yansıtılmadı

Ekmek üretimini etkileyen yüksek maliyet artışlarının maliyet hesabına tam olarak yansıtılmadığını, tüketici lehine fedakarlık edilerek kısmen yansıtıldığını vurgulayan Fırıncılar Odası Başkanı Alpaslan Küçük, " Bizim, Birlik Başkanlığımıza teklifimiz 200 gram ekmeğin 2 TL olarak belirlenmesi şeklindeydi. Ancak, Birlik Başkanımız Sayın Muharrem Coşkun, toplumun ekmek konusundaki hassasiyetini düşünerek, bizim teklifimize 20 gram ek yaparak, 220 gram ekmeğin 2 TL olarak belirlenmesini sağladı.

Bu durumda gramaj artışı ile birlikte ekmeğe 50 kuruşun altında zam yapılmıştır." dedi.

Yeni teklif hazırlayacağız

Mahkeme kararının tebliğinden itibaren yeni bir teklif hazırlayıp, Birlik Başkanlığına sunacaklarını belirten Fırıncılar Odası Başkanı Alpaslan Küçük, " Yeni teklifimizde 10 gram ilave edilerek, 230 gram ekmeğin 2 TL olarak belirlenmesi yönünde talepte bulunacağız. Halkımızın temel ihtiyaç maddesi olan ekmek konusundaki toplumsal hassasiyete biz de katılıyoruz, ancak gece-gündüz demeden hizmet veren, kısıtlama sürelerinde, Ramazan ayı dahil hiç aksatmadan ekmeği ve Ramazan pidesini halkımızın ayağına getiren fırıncı esnafımızın işletmelerinin devamı için bu zam kaçınılmaz hale gelmiştir" şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi