Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, "2019 yılı ilk altı ay içerisinde ilimiz genelinde yapılan tüketici şikâyetlerinin %58’si tüketicilerimizin lehine sonuçlanmıştır."dedi.
3074 adet şikâyetin işleme alındığını ve ynı dönemde 2224 dosyanın karara bağlandığını, kararların 1001’i lehte, 885’i aleyine, 295 karar tüketici lehine uzlaşma ve 43 karar görevsizlik ile sonuçlandığını belirten ismail Maden, 850  adet dosyanın ise işlemleri devam etmekte olduğunu belirterek şunları ifade etti;

"Tüketicii Hakları Hakem Heyeti Başkanlığı olarak tüketicilerimizin şikâyetlerini değerlendirerek karara bağlamaktayız. Heyetimiz tarafından verilen kararlar her iki taraf için de bağlayıcıdır. Taraflardan biri verilen kararı kabul etmediği takdirde Tüketici mahkemesine 15 gün içinde dava açmalıdır. Dava açılmadığı takdirde karar kesinleşir. Tüketicilerimiz haksızlığa uğradıklarını düşündüklerinde Valiliğimiz bünyesinde ve Kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakları Birimlerine başvurularını muhakkak yapmalıdırlar.
Tüketicilerimiz şikâyetlerini bizzat İlçelerde Kaymakamlıklarımıza Merkezde Ticaret İl Müdürlüğümüze yapılabileceği gibi e-devlet kapısından Kurumumuza ait  www.tüketici.gov.tr  internet adresinden iletmeleri de mümkündür. Hakem Heyetine şikâyette bulunan tüketicilerimizin tamamı e-devlet üzerinden işlemlerinin hangi aşamada olduğunu takip etme imkânına da sahiptir. 
Bu yıl maliye Bakanlığının belirlediği yeniden değerleme oranları gereğince İl Tüketici Hakem Heyetimize başvuru üst limiti 8.480,00 TL’ ye yükseltilmiştir. Bu tutarı aşan şikâyetler Tüketici Mahkemelerine yapılmalıdır. Vatandaşlarımız çoğunlukla mahkemeye gitmeyi arzulamadıkları için bir ayrıntıyı belirtmemiz gerekiyor. Tüketicinin uyuşmazlık bedeli limitin üzerinde olsa dahi fazlasından vaz geçerek 8.480,00 TL ye kadar kısmı için Valiliğimiz Ticaret İl Müdürlüğüne başvuru yapabilmeleri mümkündür.

İlimiz genelinde 2019 yılı ilk altı ayı içerisinde 1855 tüketici şikâyeti kabulü yapılmış, 2018 yılından devreden 1219 adet şikâyetle beraber toplam 3074 adet şikâyet işleme alınmıştır. Aynı dönemde 2224 dosya karara bağlanmış, kararların 1001’i lehte, 885’i aleyhte, 295 karar tüketici lehine uzlaşma ve 43 karar görevsizlik ile sonuçlanmıştır. 850  adet dosyanın ise işlemleri devam etmektedir. 2019 yılı ilk altı ay içerisinde ilimiz genelinde yapılan tüketici şikâyetlerinin %58’si tüketicilerimizin lehine sonuçlanmıştır.
Tüketicilerimiz haksızlığa uğradığını düşünerek Tüketici Hakem Heyetine başvuru yaptığında hiçbir bedel ödememektedir. Ayrıca yapılan incelemeler sonucunda Tüketicinin şikayetinde haksız bulunduğu, kusurun tüketicide olduğu kararına varılsa dahi tüketicilerimizin herhangi bir bedel ödemeleri söz konusu değildir."

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi