Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Memiş, yüksek enflasyonun emekli aylıklarının alım gücünü giderek düşürmesi karşısında emekli yaşam aylığı belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Emeklilerin gıda ve konut + kira, ısınma ve elektrik su giderlerinin emekli aylıklarının alım gücünü küçülttüğümü belirten Memiş, emeklilerin zorunlu harcamaları karşılayan bir taban ayrılığının belirlenmesi çağrısında bulunarak şunları söyledi.

"Yüksek enflasyonun emekli aylıklarının alım gücünü giderek düşürmesi karşısında emekli yaşam aylığı belirlenmelidir. Emeklilerin Gıda ve konut + kira, ısınma ve elektrik su giderleri emekli aylıklarının alım gücünü küçülttüğünden zorunlu harcamaları karşılayan bir taban ayrılığının belirlenmesi gerekmektedir. Emekli aylıklarının 2500 TL altında olan emeklerin sayısının giderek artması ve 2021 yılı sonu itibariyle bu grupta yer alan emeklilerin bir 1 milyon 266 bin kişi olması asgari emekli aylığının yeniden düzenlenmesini bir ihtiyaç haline gelmiştir. 2019 itibariyle yeni bir ödeme biçimi olan en az aylık ödemesi getirilmiştir. Bu ödeme biçimi ile sorunların üstü örtülmüş, emekli aylıklarındaki kayıplara çözüm getirmesi ertelenmiştir. En az aylık ödenmesi ilk olarak 7161 sayılı kanunla 5510 sayılı kanuna ek madde 19 ilave edilerek Şubat 2019 itibariyle 1000 Türk Lirası, 7226 sayılı kanunla Nisan 2020 itibariyle 1500 TL, 7351 sayılı kanunl Ocak 2022 itibariyle de 2500 TL olarak belirlenmiştir."
(Haber: Neriman Dengiz)

Editör: Haber Merkezi