Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ‘’Türkiye – Ukrayna Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesi’’ amacı ile Kiev’e gitti.

T.C Ticaret Bakanlığı , İktisadi Araştırmalar Vakfı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odasının İşbirliği İle ‘’Türkiye – Ukrayna Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesinde Yeni Ufuklar Sempozyumu  ’’ Kiev / Ukrayna’da yapıldı.

Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde yapılan toplantıya Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR , Genel Sekreter Muharrem Sarıkaya, ZTSO Üyeleri Umut Pazarlama firma yetkilisi Ayşen Orhan ile Profsan firma yetkilisi Turgay YILMAZ katıldı. Türkiye Ukrayna Büyükelçisi Yağmur Ahmet GÜLDERE Büyükelçilik konutunda sempozyum katılımcıları için bir resmi kabul töreni yaptı.Sempozyum İktisadı Araştırmalar Vakfı Başkanı Ahmet İncekara’nın açılış konuşması ile başladı. İncekara Türkiye-Ukrayna ekonomik ilişkilerinin sürekli ivme kazandığını , ticaret hacminin gün begün arttığını , iki ülke arasında çalışılmakta olan ‘’Serbest Ticaret Anlaşması’’ nın sonuçlanması ile ticaret hacminin daha da büyüyeceğini ifade etti. Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gennadiy CHYZHYKOV Türkiye-Ukrayna ticaret sempozyumuna yapmış oldukları ev sahipliğinden duydukları memnuniyeti belirterek, Türkiye – Ukrayna Ticaret hacminin olması gerekenin altında olduğunu hep birlikte çalışarak bu ticaret hacmini arttıracaklarını ifade etti.

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Prof.Dr.Adem Şahin ‘’Türkiye’nin Ekonomik Profili ve Ukrayna ile Potansiyel İş Birliği Fırsatları’’ konulu bir sunum yaptı. Türkiye – Ukrayna ticaret hacminin halen 4 milyar dolar civarında olduğunu yakın bir gelecekte ticaret hacminin 10 Milyar dolar’a çıkarılmasını hedeflediklerini  ifade etti. Ukrayna Ekonomik Araştırma ve Politikalar Enstitüsünden Igor Burakovsky ve Ortadoğu Enstitüsü Genel Müdürü Igor Semyvolos ‘’ Ukrayna’nın Ekonomik Profili ve Türkiye ile Potansiyal İşbirliği Fırsatları’’ konularında birer sunum yaptılar.

Sunum oturumları sonrasında yapılan panellerde Türk-Ukrayna İş Adamları Derneği Başkanı Burak Pehlivan ‘’ İş dünyası sivil toplum kuruluşlarının ülke ekonomisine katkısı ve Ukrayna tecrübesi ’’ üzerine Ukrayna varlık fonu başkanı Trubarov VITALII ‘’ Türk Firmaları Ukrayna’da Yatırım Fırsatlarından Yeterince Faydalanıyorlar mı?  Yeni Yatırım Sahaları ve Öne Çıkan Sektörler ‘’ üzerine , Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Valeriy KUROL ‘’ Türkiye –Ukrayna arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasının iki ülke ekonomisine yansımaları ‘’ üzerine , Mıroplas Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Başer ‘’ Türk iş adamlarının yatırım projelerini daha etkin uygulayabilmesine yönelik öneriler’’ , üzerine birer sunum yaptılar.

Moderatörlüğünü iş adamı Mete Karaer’ın yaptığı panel ise Öncel Hukuk bürosundan Av.Dr.O.Hakan Öncel , ‘’ Alternatif uzlaşma prosedürü olarak uluslar arası ticaret tahkim iş ortamında kararlılık ve Türkiye de iş kurma ve iş yapmanın hukuki yönleri’’ üzerine , Ukrayna Denetleme Kurulu Başkan Vekili Ulyana Khromyak , ‘’ Ukrayna da iş ortamları ve Türk vatandaşlarının yatırım yapmalarını kolaylaştırıcı teşvikler’’ üzerine , ‘’ SDM Temsilcisi Dmytro Syrota ‘’Türkiye’ye ihracat yapan Ukrayna’lı firmaların başarı öyküsü’’ üzerine ve Türkiye – Ukrayna Sanayiciler ve İşadamları Birliği Başkanı (TUSİB) Zafer Özbay ‘’ Ukrayna’da yatırım yapan Türk firmalarının başarı öyküsü ‘’ üzerine sunumlar yaptılar.

Sunumlar sonrasında oluşturulan masalardaiş insanları karşılıklı olarak iş görüşmeleri (B2B) yaptılar. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası iş insanlarının bulunduğu masalarda çok sayıda iş insanı ile görüşme yapıldı. Zonguldak’ın iş imkanları , yatırım alanları , ihracat ve ithalat potansiyeli anlatıldı. ZTSO üyeleri kendi alanlarında iş bağlantıları kurarken , ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir,  Zonguldak’ın ve Batı Karadeniz’in İş potansiyelini, yapılmakta olan projeleri farklı ülkelerden iş insanlarına tanıttı. Filyos Limanı , Endüstri Bölgesi, Serbest Bölge ve Sera Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili beraberinde getirmiş olduğu orjnal ve İngilizce’ye çevirilmiş dökümanları ilgililer ile paylaştı. Birlikte iş yapma ve diyalog halinde olma ; karşılıklı görüşme ve yeni ziyaretler yapılması yönünde karşılıklı irade beyan edildi.

‘’Türkiye – Ukrayna Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesinde Yeni Ufuklar Sempozyumu  ’’ hakkında açıklama yapan ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR , Ülkemizin gelişmesi , ekonomisinin büyümesi , istihdamın artması , dış ticaretin özellikle ihracatın artmasına bağlı , ZTSO olarak  bir çok alanda  önemli çalışmalar yapıyoruz. Kiev’de yapılan bu sempozyumu da bir fırsat olarak gördük ve üyelerimiz ile birlikte burada yer aldık. Yakın bir gelecekte bu çalışmalarımızın sonuç vereceğini hep birlikte göreceğiz dedi. 

Editör: Haber Merkezi