Zonguldak Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin erişilebilirlik denetimlerine devam ettiklerini belirterek, erişilebildiği olmayan binalarda erişilebilirliğin sağlanması konusunda yetkililerden destek istedi.
Yapılan denetimler sonrası İŞKUR İl Müdürlüğü’nün Engelli Erişilebilirliğini sağlayabilmek adına uygun olmadığı ve yenilenmesi gerektiği konusunda karar alındığını belirten Zonguldak Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin İŞKUR İl Müdürlüğü’nün 69 Ambarları'na taşınması önerisinde bulundu. 

“Onarımı mümkün olmayan binalar karşımıza çıkıyor”

Engelli erişebilirliği yasasının çıkmasıyla beraber yüzlerce denetim gerçekleştirdiklerini belirten Zonguldak Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin okullarda da konu olarak islenmesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığından destek istedi. 

Denetimlerine devam ettiklerini belirten Şirin; “Bu yasa çıktığı zaman Türkiye geneli iller bazında valilikler başkanlığında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü sekretaryasıyla komisyonlar kuruldu. Bu komisyonlarda bilindiği gibi sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sanayi müdürlüğünden mühendis, karayollarından mühendis, şehircilik il müdürlüğünden mühendis olmak üzere denetim ekibi oluşturuldu. Bu arkadaşlarımız teknik açıdan denetim yapıyorlar. Binanın eğimleri, asansörler vesaire denetleniyor. Bizlerde engelli rampaları ve tuvaletlerin erişilebilirliğini denetliyoruz. Bizde bu komisyondayız ve kurulduğundan beri yüzlerce kurumu, binayı, alışveriş merkezlerini, toplumun faydalandığı parklar, bahçeler dahil çoğu yeri denetledik. Bu denetimlerimizde onarım yapılması mümkün olmayan binalar karşımıza çıkıyor. Bu nedenle de engelli camiamız büyük mağduriyetler yaşıyor. İlimizde de buna örnek olarak İŞKUR il Müdürlüğünü gösterebiliriz. Bu binanın eski olması, kat aralarında merdiven olması, asansörün ölçülere uygun olmaması gibi sıkıntılarla karşılaştık. Bu konuda daha önceki il müdürümüzle görüşmeler yapmıştık. İl Müdürümüzle yaptığımız görüşme neticesinde bu binanın kesinlikle değiştirilmesi konusunda bakanlık bünyesinde bir çalışma olduğu belirtildi. Binanın değiştirilmesi yönünde karar alınmıştı. Şuan ki İl Müdürümüzde bu konuda hassas davrandı. Giriş katına ofis yaptılar. Engelli arkadaşlarımız giriş katındaki büroda her türlü müracaatlarını yapabiliyorlar. Müdürümüzde gerektiği zaman burada engelli arkadaşlarımızla görüşmeler yapıyor. Tabi  bu yasal olarak çözüm değil. Biz en kısa sürede ilimizdeki İŞKUR binasının değiştirilmesini istiyoruz. 69 ambarları mevkiine bir sürü kamu binası yapıldı. Gönül isterdi ki o binalardan bir tanesi İŞKUR İl Müdürlüğü olsun. Bunu gerçekten ben engelli camiası adına çok istiyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde böyle bir çalışma olur. 

“Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bir düzenleme bekliyoruz” 

Engelli Erişilebilirliğinin ilköğretimden başlayarak çocuklara işlenmesi gerektiğini belirten Zonguldak Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin; “Bu konuda biz komisyon olarak denetimlerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. Yasa çıktığından ve komisyon denetimlerine başladığımızdan beri erişilebilirlik kelimesini insanlar benimsedi ve kafalarına yerleştirdi. Erişilebilirlik konusunun eğitimde de ilköğretimden başlatılması gerektiğini düşünüyorum. Erişilebilirlik konusu çocuklarımıza işlenmeli. Bu konuda milli eğitim bakanlığımızın da bir çalışma yapmasını talep ediyoruz. İnşallah önümüzdeki secimden sonra oluşacak yeni hükümetimiz de, bakanlarımız da daha duyarlı, daha geniş çalışma yaparlar diye umut ediyoruz ve hevesle bekliyoruz” dedi. 

Özel Haber: Seda Fidan

Editör: Oğulcan Öz