Piyasalarda araba fiyatları tarafındaki artışlar rekor seviyelere ulaştı. Şikayetler ve dert yanmalar sonrası araç piyasasına ilişkin bazı adımlar atıldı fakat araba fiyatları noktası istenilen seviyelere gelmedi. Araba fiyatları tarafında gelişmeler yakından takip edilirken peşpeşe gelen adımlar sonrası bazı araç sahipleri panik satışlarına başlamış durumda. Ceza yememek için araç ilanlarını kaldıran satıcılar garajlardaki daha poşeti çıkmamış araçlarıyla otomobil pazarlarına akın etti. Son üç yıldır çip krizi ile başlayan araba fiyatlarındaki artış akıl almaz boyutlara geldi. Talep artışı sonrası yeterli miktarda üretiminde olmaması fiyatları tırmandırdı. Bu durum arabayı yatırım aracına dönüştürerek fiyatların daha da yükseğe çıkmasına neden oldu. Bu gelişmeler sonrası sıfır ve ikinci el araba piyasası için peş peşe adımlar atıldı. İlk etapta satış için 6 ay ve 6000 kilometre sınırı getirildi. Daha sonra ikinci el otomobil ilanlarının sıfır modelden daha pahalı olmasını yasaklayan bir düzenleme yapılarak bu düzenlemeye uymayanlara 300 bin lira ceza kesileceği belirtildi. Bununla birlikte 15 Temmuz’da noterlere satıcının sadece yılda 3 araba satabileceğini deklare etti. Bu gelişmelerden sonra araba piyasasında küçük düzeyde değişimler söz konusu oldu ama yeterli olmadı. Bazı araba sahipleri, ceza yememek için internetteki ilanlarını kaldırarak soluğu otomobil pazarlarında aldı.

ARAÇ FİYATLARI GERİ ÇEKİLEBİLİR
Yaşlı araba fiyatlarında azda olsa bir fiyat artışı mevcut. Gözlemlerimize göre ihtiyacı olan vatandaşlar genellikle yaşlı arabaları tercih ediyorlar. Yatırım için araba almak dönemi de neredeyse bitmek üzere. Çünkü hükümetin aldığı kararlar sonrası araba alıp satma işi zorlaştı. Önümüzdeki aylarda özellikle ikinci el araba fiyatlarında düşüşler bekleniyor. Çoğu vatandaş bekleme konuma geçmiş durumda.

3 AY KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR
Hükümetin fiyatları düşürmeyi kafasına koyduğu gözleniyor. Peş peşe atılan adımların etkileri piyasaya yansımaya başladı. Bunun en önemli belirtisi garajlardaki ve otoparklardaki poşeti çıkmamış arabaların artık araba pazarlarına getirilmesi olduğu gözleniyor. Fakat bu adımların etkilerini önümüzdeki aylarda Eylül, Ekim, Kasım aylarında daha net görülmesi bekleniyor.

(Haber Merkezi)