.Kanal Z’de yayınlanan “Din ve Hayat” proğramına katılan Müftü Yardımcısı Tahir Erçin, Regaip Kandili’nin önemine değindi.

Pandemi sonrasında insanların camiye olan rağbetinin azaldığına dikkat çeken Tahir Erçin, camiye olan rağbetin dahada artması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"BU GECENİN DİĞER GECELERDEN FARKLI OLDUĞUNU AİLENİZDE HİSSETTİRİN"

Yani insan tek başına değil. Etrafındaki insanlarla, çocuklarıyla, eşiyle, anne babasıyla bir ailede kimlerle beraber yaşıyorsa kandilin diğer zamanlarda diğer günlerden, diğer gecelerden Farklı olduğunu evde hissettirmeliyiz. Yani bu geceyi çocuklarımıza da anlatmalıyız. Camiye olan rağbetimizi artırmalıyız. 

"ÇOCUĞUNUZLA AİLENİZLE BİRLİKTE BU GECE CAMİYE GİDİN"

Yani biraz pandemi girdi araya. Şöyle oldu böyle oldu derken biz camiyle olan bağımız biraz soğudu gibi sanki rağbetimizi, çoluk çocuğumuzla, fırsat varsa eşimizle bu gece camiye giderek kandili camide idrak edelim. 
Cemaatle beraber olalım yani. Biz evlerde, yurtlarda işte kandil kutlamak yerine mecbur kalırsak tabii ki olabilir ama Camiyi tercih etmenin daha güzel olacağını düşünüyorum. Çünkü her birimiz bugün cemaat dendiği zaman farklı algılar işin içine giriyor. 

"FETÖ SEBEBİYLE CEMAAT KAVRAMININ İÇİ BOŞALTILDI"

Maalesef bu işte FETÖ terör örgütünden sonra kavramların altı boşaldı. Bu insanları bu hale sokan yani bunun vebalini nasıl verecekler yarın? O Allah'ın katında ama biz cami cemaatini güçlendirmeliyiz inşallah. Camiye olan rağbeti güçlendirmeliyiz. Çocuklarımızla camiye gidip cemaatle omuz omuza böylesi gecelerde cami atmosferinde dualarımızı Allah'a yöneltmeliyiz. Çünkü rağbet kelimesi insanın rağbetinin yönünü göstermesi bakımından öncülük etmeli buna. Yani birileri bir rehberlik etmeli. Ailede anne-baba gençlerin, çocukların rağbetine yön vermeli.

"ŞEHİRDEKİ İDARECİLERE SESLENİYORUM. REGAİP KANDİLİ SEBEBİYLE ŞEHİRDE FARKLI ETKİNLİKLER YAPILMALIYDI"

Ya bu gecenin farklı kılmalıyız diye düşünüyorum hocam. Ya şehir bile farklı olmalı aslında. Yani ben buradan yöneticilerimize, idarecilerimize de sesleniyorum aslında. Bugün şehir bile farklı olmalı. Yani insanlar bugün farklı Farklı bir zaman diliminin geldiğini idrak etmeli. Bu. Evet. Bugün sokaklarımızda, caddelerimizde farklı etkinlikler yapabilmeliyiz. Mesela bu önceki dönemlerde bunlar olmuş. Tarih kaynaklarında okuyoruz mesela. Bu gecelerin gündüzünde sokaklarda şerbet dağıtan olmuş. Şeker dağıtanlar olmuş. Bunlar güzel şeyler. İnsanlar sorar o zaman; Niye şerbet dağılıyor? Niye şeker? Ne oluyor? Ne var? Başladı. Bereketli olsun. Bu akşam kandil mübarek olsun diyorsun. Yani insanların gündemine koyuyorsunuz. O zaman dilimini. Dolayısıyla bu bir iki olarak bir olarak hepimizin bu zaman dilimlerine sarılmamız gerekiyor. Çünkü buna ihtiyacımız var. Coğrafyamızda yaşanan olayları görüyoruz. Yani İslam beldelerinde bugün İslam şehirlerinde yaşanan olayları görüyoruz. Birliğe, beraberliğe, bir arada durmaya yani camide cemaatle omuz omuza vermeye çok ihtiyacımız var. 

"HERKES KENDİ VAKFI, DERNEĞİ VB. ÇATISI ALTINDA CEMAAT VE GRUP OLUŞTURURSA BU AYRIŞMAYA SEBEP OLUR"

Bugün herkes kendi cemaatinin çatısı altına çekilirse herkes kendi işte derneğinin, cemaatinin, grubunun, vakfının çatısı altına çekilirse bu bir ayrışma. Bu kopukluk olur. Kuranı Kerim'de de bu uyarı şöyle geliyor. Evet. Eğer siz birbirinizden ayrı Ne olur gücünüz gider. Zayıflarsınız. Bu da düşmanın işine yarar. Evet. Düşman her zaman böyle bir şey arzu eder. Zayıflık ister. Tıpkı günümüzde. Ya bu günümüzde İslam topraklarındaki zayıflığın sebebi de belki bizim bugün ayrı düşmemiz, ayrı kalmamız, bir araya gelemeyişimiz Allah o birliği, o kardeşliği, o bir arada beraber olma bilincini nasip eylesin diyorum. İnşallah bu gece bizlere de görev düşüyor bu manada. Bu birliği tekrar tesis etme adına ailemizde rağbeti, regaibi güzel bir şekilde idrak etme adına üzerimize düşeni yapmaya gayret edelim inşallah.”
 

Kaynak: Ercan Demir