Memur-Sen Zonguldak İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Şube Kamuran Aşkar;
“Memur-Sen olarak ilk yıl yüzde 70,  ikinci yılda ise yüzde 40 olmak üzere toplam yüzde 110 zam talep ediyoruz" dedi. Aşklar ayrıca artan enflasyon nedeniyle ilk yılda yüzde 10, ikinci yılda da yüzde 10 refah payı istediklerini de ifade etti. Zamların 6 ayda bir değil, 3 ayda bir yapılmasını ve bu şekilde memurların artan enflasyondan daha az etkileneceklerini ifade eden Memur-SEN İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Kamuran, 1 Ağustos'ta başlayacak olan toplu sözleşme görüşmelerini değerlendirdi.

“GELİR DAĞILIMDA ÇOK CİDDİ BİR ADALETSİZLİK VAR”
"Bildiğiniz gibi 7.dönem memur ve hükümet toplu sözleşmeleri 1 Ağustos 2023 tarihiyle başlayacak. Öncelikle hayırlı olmasını temenni ediyoruz.  Memur-SEN olarak daha önce yapmış olduğumuz açıklamada Temmuz 15'te verilen zamların, akaryakıta yapılan yüzde 30'luk zamlarla daha memurun cebine girmeden geri alındığını gerçekten çok sıkıntılı bir süreç yaşandı.  KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerle milletin bir tarafta daha almadığı zammı geriye iade ettiğini söylemiştik. Bize göre olarak adil bir gelir dağılımı yapılmasının adil bir vergilendirilme yapılmasının önemli olduğunu söylemiştik. Hatta devamında da demiştik ki ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergilerle değil gelir vergisi ve varlık vergisi şeklinde vergilendirilme yapılarak verginin her kesime yayılarak ancak kalıcı çözümler oluşturulabileceğini söylemiştik. Bugün krizler sonrası ortaya çıkan duruma bakıldığında maalesef üzülerek söylüyorum ki gelir dağılımında çok ciddi manada bir adaletsizlik olduğu aşikar ortadadır.Milli gelirden en fazla payı alan yüzde 20'lik kesimin milli gelirin yüzde 56'sını aldığını, milli gelirden en düşük pay alan yüzde 20'lik kesiminde milli gelirimizin yüzde 5'lik payını aldığını, yani aralarında bir uçurum olduğunu, orta direk diye tabir edilen kesimin ortadan kalktığını, kriz döneminde zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olduğunu daha önceki açıklama belirtmiştik.

“2024 YILI İÇİN %70-2025 YILI İÇİN %40 İSTİYORUZ”
İşte başlayacak olan bu 7.Dönem toplu sözleşmelerinde de Memur Sen olarak bizim birinci önceliğimiz zamlarla alınan vergilerle alınan kayıplarımızın bin nebze olsun önlenmesi noktasında Memur-Sen olarak çalışmalarımızı yaptık. 2024 yılı için yüzde 70, 2025 yılı içinde yüzde 40, totalde 2024-2025 yılları için yüzde 110'luk bir zam talebiyle hükümet de masaya oturacağız.

“ENFLASYON FARKI DA İSTİYORUZ”
Bildiğiniz gibi  ilk defa zam enflasyon payı haricinde de 2024 yılı için yüzde 10, 2025 yılı içinde yüzde 10 refah payı talebimiz olacak.

“ZAMLAR 6 AYDA BİR DEĞİL DE 3 AYDA BİR YAPILIRSA ENFLASYONDAN DAHA AZ ETKİLENİRİZ”
Yine bu dönem taleplerimizde bir farklılıkta enflasyon çok yüksek olduğundan dolayı 6 aylık primlerde değil 3'er aylık dilimlerde zamların işletilmesini, böylece çalışanların enflasyonlardan bir nebze olsun korunmasını hedeflediğimizi belirtmek istiyorum.

“YÜZDE 70 TALEBİMİZ ÇOK DEĞİL”
Toplu sözleşmeden umutlu muyuz? Evet umut her zaman vardır. Onu söyleyeyim. Ama umutlu muyuz derken şurasını unutmamak lazım. 2024 yılı için hükümetin enflasyon verilerini yüzde 48'lere çıkardığını ki bu enflasyon böyle hiçbir zaman tutmamıştır, hiç tutmayacağını da düşünürsek görünen o ki iki Memur-SEN'in talep etmiş olduğu yüzde 70'lik zam öyle çok yüksek bir zam filan değildir. Eğer gerçekten ekonomide bir rahatlama olmasını istiyorsak, ekonomimize adil bir dağılım olmasını ve memur kaybettikleri ekonomik haklarını kazanmasını istiyorsak talep edilen yüzde 70'lik zam çok yüksek bir rakam değildir. Ve gerçekten çalışılarak istenilmiş olan bir rakamdır. Dolayısıyla hükümetin de memurlardan gelen bu talebi dikkate alması gerektiğini söylüyoruz. Ümitli miyiz? Tabii ki ümit varız. Ümit olmazsa olmazlarımızdandır. Bunu da belirteyim"

(Haber –Ercan Demir)