Bugün İnşaat, makine ve eektrik mühendislerinin aldığı maaşın 30-35 bin lira , ancak kalifiye Usta'nın maaşının ise en az 100-150 bin lira olduğunu belirten ZİMDER  Başkanı Mecit Aydın, kalifiye eleman sıkıntısının konut ve kira fiyatlarına yansıdığını söyledi.


Zonguldak İnşaat Müteahhitleri Derneği ZİMDER Başkanı Mecit Aydın, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"İŞÇİLİK VE KALİFİYE ÜCRETLERİ OLAĞANÜSTÜ DERECEDE ARTTI"

Bu en son  ülkemizin 6-9 Şubat'ta yaşamış olduğu büyük depremle birlikte inşaat sektörü ve de ülke genelindeki ekonomiyle birlikte bir sıkıntı yaşadı. Dolayısıyla yeniden inşaat ve hızlı şekilde bir talep olunca işçilik fiyatları yetişmiş kalifiye eleman sıkıntısı baş gösterdi.

"KALİFİYE ELEMANLARIN YURT DIŞI ÇIKIŞI YASAKLANSIN YA DA POLONYA VE MACARİSTAN'DAN KALİFİYE ELEMAN İTHAL EDELİM"

Dediğimiz gibi 6 ay önce Cumhurbaşkanı yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz'a da bu konuyu arz ettik olay şöyle.   Ülkemizde en azından belli bir süreliğine  kalifiye elemanları yurt dışına çıkışına sınırlama getirebiliriz. Ya da bizim  ülkemize uygun olan Polonya, Macaristan gibi ülkelerden belli oranda işçileri buraya davet edebiliriz. Bu süreç şimdi bir takım tekliflerimiz olmuştu. Bu tekliflerimiz hala geçerli.  

"BİR YIL ÖNCE GÜNLÜK 500 LİRA  YEVMİYE ÇALIŞAN KALİFİYE USTA ŞİMDİ 2500 LİRA GÜNLÜK YEVMİYE İLE ÇALIŞIYOR"

Tabii bu hızlı değişmenin hızlı bir anda talebin fazla olmasının fiyatlar üzerinde bir baskısı oluyor. Dolayısıyla yeterli seviyede  kalite elemanı olmayınca da fiyatlara yansıyor. 1 sene önce günlük  500 liraya çalışan Kalifiye  ustamız şu anda 2000-2500 lira istiyor. Bu da tabii maliyetlerin yukarı çıkmasında. Sebep oluyor.

Kalifiye elemanım yetersiz olması kalifiye elemanlarını da ücretlerini doğal olarak arttırıyor.
Sonuç itibariyle arz talep meselesidir bu işler.

"DEPREM BÖLGESİNDEKİ BU KRİZ DENGEYİ ALT ÜST ETTİ"

Sonuçta artık teknoloji çok geniş. İnsanlar WhatsApp'larla bütün grupları kurmuş. Herkes biz burada şurada böyle gibi. Yani deprem bölgesindeki bu yoğun kriz buradaki düzenleri de bozmuş durumda. Şu bugün itibariyle. 

Kalifiye eleman sıkıntısı nedeniyle biz. Ya dışarıdan 10 bin 20 bin ithal ustaya gerektiğinde kısıtlamak veya arttırmak kaydıyla böyle bir izin çıkarılmasını talep ettik. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Yurt dışına çıkışlarda biraz sınırlayabiliriz bu süreç içerisinde diye. En azından bu geçiş deprem kuşağı bölgesindeki bu çalışmalar bitene kadar 1 yıl, 1.5 yıl 2 yıl bir düzene oturana kadar en azından böyle bir çalışma yapmalıyız diye düşünüyorum.

"MÜHENDİS 50.000 LİRA USTA 150.000 LİRA ALIYOR. HERKESİN ÜNİVERSİTE OKUMASINA GEREK YOK"

İnşaat sektörüne yönelik , sıvacı, kalebodurcu, kalıpçı, tuğlacı, demirci, marangoz vs.gibi Mesleklerde öğrenci ustalar  yetiştirilmesini talep ediyoruz.
İnşaat mühendisi 30-40 bin, 50 bin lira alırken bugün bir ustanın aylığı yaklaşık 150 bin lira. Yani düşünebiliyor musunuz? Yani beyaz yakalı, mavi yakalı arasındaki  çalışma barışını da bozuyor Bu anormal bir durum. Bunun köklü olarak çözümü sizin söylediğiniz gibi insanlarımızın mesleklere yönlendirmek, meslek liseleri olabilir. 2 yıllık okullarımız olabilir. Yani bu konuda muhakkak bir üretim yani bir gelişim olma lazım ki bu işi geri sarıp geçici olarak bunu bir iki yıl sonra çözersiniz ama gelecekte de bu sorun devam edecek. Kesin. Dolayısıyla bunu yapmak lazım. Bunu ticaret odalarımız da yapıyor meslek liseleriyle falan ama ya biraz daha ciddiye alınması gerekiyor. Bu artık büyük bir ihtiyaç. Yani herkesi yani şöyle anlatalım. 250 tane üniversitemiz var. Türkiye çapında. Her çocuğumuz üniversite bitiriyor ve sonra diplomalı işsiz şekilde mezun oluyor.

Kaynak: Ercan Demir