Zonguldak İl Jandarma Komutanı Yalınkılıç Cezmi Yalınkılıç Jandarma arama kurtarma timine Türkiye Taş Kömürü Kurumu tarafından yer altında Madenciler tarafından eğitim verildiğini söyledi.
İl Jandarma Komutanı Cezmi Yalınkılıç, 10 Ocak çalışan gazeteciler günü kapsamında Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti.
ZGC Başkanı Derya Akbıyık, Jandarma Komutanı Cezmi Yalınkılıç'a hoş geldiniz diyerek memnuniyetin dile getirdi ve ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Jandarma Komutanı Cezmi Yalınkılıç  gazetecilerin gününü kutladı ve 2023 yılında yaptıkları çalışmalar hakkında genel değerlendirmelerde bulundu.

Komutan Cezmi Yalınkılıç yaptığı açıklamada Zonguldak'ta Jandarma arama kurtarma timinin kurulduğunu ve bu timin Türkiye'de Taşkömürü Kurumu'nda yer altında Madenciler tarafından arama kurtarma eğitimi verildiğini söyledi.

Filyos'ta bulunan doğalgaz ile birlikte Filyos liman projesi 24 saat koruma altına aldıklarını ve olağanüstü tepkiler aldıklarını belirten iyi Jandarma Komutanı Albay Cezmi Yalınkılıç önemli açıklamalar yaparak şunları söyledi:

"Zonguldak bu benim görev yaptığım beşinci Karadeniz ili. Dolayısıyla Karadeniz aşığı diyelim. Hem deniziyle, hem yeşiliyle, hem insanıyla gerçekten seviyorum.  Zonguldak çok kıymetli ve değerli bir  bir yer. Konum itibariyle de gerçekten önemli.
Şimdi malumunuz geçmiş bir önceki yüzyılda nasıl kıymetliyse şu and da inşallah doğal gaz bir o kadar kıymetli. Zonguldak şanslı  doğal gazın bu durumu olması, çıkarılmış olması, 
Filyos gibi bir değerin ilimizde olmuş olması ve jandarma olarak da biz bunun büyük projenin bir parçası olmuş olmamız. Onun koruma ve güvenlik malum  baya bir çaba sarf ettik hala da ediyoruz. Bu konuda da başarılı olduğu düşünüyorum. Şu ana kadar. Yani tüneller yapıldığında  Çaycuma'yla havaalanına, Bartın'la, Zonguldak bir olacak. Bu da aslında bizim için bir fırsat, bir şans. 13 dakikada havaalanına gidiyor olmak büyük bir imkan. Zonguldak için.

Zonguldak güzel bir şehir. Sadece biraz daha inşallah biraz daha önümüzdeki süreçte bu projeler bittiğinde imar yoluyla biraz daha kendine çeki düzen verdiğinde sahilde biraz daha yürüyecek spor yapacak alanlar elde edildiğinde çünkü ben Ordu'da da çalıştım. Ordu'da çok güzel bir sahil elde edildi. Yapılacağını düşünüyorum. Güzel yürüyüş alanı olan spor alanı olan sahil boyunca ben ileride alanların oluşturulacağını düşünüyorum 
Çünkü Zonguldak güzel bir şehir
Madenci şehri, maden şehitlerimizin  olduğu bir şehir. 

ZONGULDAK'TA 2023'TE FELAKETLER YAŞANDI

Geçen yıl maalesef hem temmuz ayında meydana gelen sel felaketi Temmuz'un dokuzuydu. Yine 19'unda Kasım, yine benzeri bir  afet yaşadı. Ama çok şükür buna rağmen  ufak tefek  sıkıntılarla atlattık diye düşünüyorum ben.  Ama bu iklim değişikliğidir, havadır. Değişik değişik sebepleri olabilir. ama iki büyük afeti yaşadı. En azından bu bu yıl toprak kayması keza hiç onu söylemiyorum. O düşüşe denk geldi. Gemi hadisesi  keza öyle. Ama buna rağmen  Zonguldak'ta ben çalışmaktan büyük keyif alıyorum.

GAZETECİLER BİZE BÜYÜK DESTEK VERDİ TÜM GAZETECLERİN BU GÜNÜNÜ KUTLUYORUM


Sağ olsun başta siz yani özellikle gününüzü tebrik ederim. Gerçekten de çok büyük çaba sarf ediyorsunuz. Bundan dolayı ben buna şahidim. Yani 24 saat şahidim. jandarmamıza verdiğiniz destek takdire şayan. Gerçekten ayrı ayrı teşekkür ederim. Hem gününüzü kutluyorum.  Sizleri ve jandarma olarak ve şahsım adına gerçekten sizleri çok seviyoruz verdiğiniz destekten dolayı minnettarız.  
Bundan dolayı da herkes bana soruyor. Nasıl buluyorsun diyor. Vallahi ben çok iyi buluyorum derim. Seviyorum. Yani geldiğim günden beri Allah'a şükür. Yani sizlerin büyük desteğini aldık. Yeri geldi sordunuz. Yeri geldi yönlendirdiniz. Yeri geldi ben doğru bilgi vererek basını yönlendirmeye çalıştım. Bundan dolayı da ben sizlere Sayın başkanım başta olmak üzere değerli bütün çalışanlara, sizler hepinize Gününüz kutlu olsun. Hepinize ayrı ayrı tebrik ediyorum. 


Jandarma olarak 2023 hedeflerimize ulaştığımızı düşünüyorum. Filyos'ta bir koruma birliği koruma taburu kurduk. Koruma taburun içerisine koruma timleri dahil değişik farklı eğitimli köpekler dahil ondan sonra İHA'sı drone'u şu anda mini imar drone hem de farklı farklı hem gündüz hem gece  keza yine Filyos'a biz bir sürü yaşam kulesidir kurşun geçirmez lego kulelerdir araçtır  zırhlı kobra  bunları şu anda hepsi aktif çalışıyor.

Artı orada yine farkındaysanız jandarmanın asayiş botu var. Var. Bot timi. Ve  dediğimiz arama kurtarma timi var.
Mesela Valiliğimizin önünde bir Bir genç bir kardeşimiz  malum öldü. Suda boğuldu. O orada bile sualtı arama kurtarma timini biz biliyorsunuz İstanbul'dan getirdik. Evet. Şu anda Zonguldak'ın bir sualtı arama  kurtarma timi var. Donanım 24 saat esasına göre çalışan istediğimiz zaman Zonguldak'ın ya da çevre illerin ki biz bunu Tunceli'ye de gönderdik. Tunceli'de bir gencimizin arama kurtarma faaliyetinde onun bulunmasında hem Urfa'da Adıyaman'da ki bu sel felaketinde anneyle çocuğun bulunmasında bizim timimiz vardı orada Yani şu anda su aktarma kurtarma aktif olarak görev başında.


Artı Ereğli'deki bu batan gemiye hala bir ay boyunca kesintisiz her gün dalış yaptı timimiz. Yani denizde dalış yaptı Deniz kuvvetleriyle birlikte. Bu çok önemli bir değer Zonguldak için önemli, kıymetli


Yer altı görüntüleme cihazlarımız farklı farklı. Türkiye'de nadir yerlerde var.  deprem hadisesini de bakın çok iyi hatırlattınız. Deprem hadisesinde bizim hem personelimiz, trafiğimiz komando bölüğümüz, artı cihazlarımız bizim gitti orada bir sürü  canlı ya da ölü.  Allah rahmet eylesin hepsine. Ailelerine bir kez daha başsağlığı diliyorum. Ama Zonguldak il Jandarma olarak bizim bir sürü personelimiz oradaydı. Yeraltı görüntüleme cihazlarımız oradaydı ve  bir sürü vatandaşımızı da hem enkazdan kurtardık hem de onların naaşlarına ulaşma şansımız oldu. ki bu batan girme hadisesinde de aynısı oldu. Onların o üç tane vatandaşımızın gemi içerisindeki yerini en azından tespit etme şansımız oldu. Destek verdik. Öyle diyelim.  Kadavra köpeği dahil olmak üzere her türlü desteği verdik. Köpeğimiz bile  Maraş Pazarcık'ta, Türkoğlu'nda aktif olarak kullanıldı. O bile  yani üstüne düşen fazlasıyla yaptığımı değerlendiriyorum. Yapmaya çalıştı. Üzücü hadise ama yapacak bir şey yok. Biz de çok üzüldük. 


31 noktaya yani bugün  Göbü'den, Türkali'den başlayan ve Beycuma ,  Çaydeğirmeni de aldık. Bu alanın tamamını Ve Bartın sınırı dahil şu anda 31 ayrı noktaya  bizim için Jandarma Genel Komutanlığı ihale yaptı. ASELSAN bizim için şu anda  kırsal kent yönetim sistemini kuruyor. en  O noktalardan her direkt üç tane sabit, bir tane zoomlu, hem yüz tanıma hem araçtan plaka tanıma canlı her yeri her yeri  kritik olan her yeri  kontrol edip, takip edip müdahale etme şansımız olacak. Bu Zonguldak için çok büyük bir şans Yani bu birinci faz. Zonguldak'ın doğusunu jandarma nasıl burada şehir merkezinde bir sürü MOBESE kameralar var. İşte Jandarma'nın mobesesi, kent kırsalda, jandarmanın MOBESE'leri çalışacak ve biz bunu biz bunu her yeri her yeri anlık olarak takip edeceğiz Yani Gamer'deki kameralarla her yer izleniyor? Şu anda jandarma için müthiş bir şey. Müthiş bir faaliyet bu. önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu bitecek 

Hem suçun önlenmesi, önleyici kolluk anlamında çok önemli. Hem de  meydana gelmiş olan suçların suçluların caydırıcılığı ve yakalanması anlamında, aydınlatılması anlamında da çok kıymetli, önemli bir proje. Gerçekten çok ciddi bir proje.  ASELSAN yapıyor. Ben daha güvenli bir yer olacağını düşünüyorum. İkinci fazı da Zonguldak'ın batısı için yani Kozlu, Ereğli Alaplı hattı için yapılacak. Bu birinci  fazda birinci bölümdü. 

Hem doğal gazın bulunması hem bizim oradaki  yapmış olduğumuz faaliyet  eskiden normal sıradan bir karakolken şimdi turizm karakolu oldu. Filyos'ta Filyos'ta beş altı tane kadın astsubayımız sadece bir karakolda beş altı kadın astsubayın olduğu Türkiye'de nadir yerler var. Yani yok denecek kadar az bir karakolda. Ve bu şu anda Filyos'ta var. Ve hepsi iki üç personelimizin dil bilenlerini oraya topladık. Genel komutanlık Allah var. atamalarla bize personel takviyesinde bulundu Çünkü on bin çalışanın bin beş yüz yabancıydı. Bunlar önemli değerler. Turizm karakolu yaptık. Şu anda karakolda UTV var. ATV ondan sonra atlarımız zaten geliyor. Bir karakola, bir karakola on küsür araç verildi, on küsur araç. 


Şu anda  üç ayrı noktaya hem  Gökçebey'e, hem Devrek hattına bakıyorlar. Hem  Filyos'a şu anda kurulumu yapıldı ve faaliyete geçti. Geçen hafta en son Filyos'taki geçti. Sabit PTS. Mobil PTS cihazları geldi. Araçların üzerinde görüyorsunuz. Mesela onların sayıları arttı. Üç katına çıktık. ve önümüzdeki süreçte araç konusu mesela Ahmet takviye aldık biz suyu. 2023 Jandarma için çok verimli geçti. 


Deprem hadisesi oldu. Çok üzüldük. Zonguldak'ımız için afetleri oldu maalesef. Öngörülemeyen şeyler bunlar. Hepsine çok üzüldük. hepsine elimizden geldiğince gece gündüz koştuk. Ve hatta şunu da söyleyeyim son olarak. komando bölüğümüz bizim üç dört time çıktı. Komando bölüğümizün birini afetten dolayı  Ankara'ya gönderdik.İ Ankara'da JÖAK'ta  var jandarma arama kurtarma timleri. Aynı eğitimi bizim bölük komutanımız başında olmak üzere hepsini aldırdık. onun tüm ne kadar malzemesi varsa, ki çok pahalı malzemeler, onların hepsini biz gerek valiliğimiz, gerek JÖH, gerek deprem bölgesi ve gerek ihaleyle biz tüm malzeme aldırttırdık. Yani şu anda şu anda bir arama kurtarma biriminde biriminde ne varsa şu anda bizim o timimizde de  o cihazlar, malzemeler var. 


Artı biz buna TTK'da çok  teşekkür ederiz bu arada. Sağ olsun hem  yer altında madenlerde arama kurtarma eğitimi verdi. JÖHAK'ın beş timine. Elli personele verdi, parça parça. Bizim de şu anda iki tipimize verdi.  diğer o kalan iki timimize de biri bu hafta önümüze katta başlıyor. Her ay bitirme arama kurtarma kursu veriyor. Diğer hafta Sertifikalı kurs veriyor. Ve o cihazları kullandırttırıyor. Orada bir madenci gibi eğitim veriyor.  bundan dolayı da Zonguldak şu anda bir tam teşekküllü arama kurtarma birimine sahibiz.
Şu anda Zonguldak'ta tam donanımlı yirmi dört saat her yere müdahale edecek timlerimize de biz aynı eğitimi aldırttırdık.

Kaynak: Ercan Demir