Zonguldak'ta Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Süleyman Erbay, kantin kiralarını yüksek olmasının öğrencilere pahalılık olarak yansıdığını ifade etti.

Zaman zaman Ereğli başta olmak üzere birçok yerde kantin ihalelerinde aşırı yüksek fiyatlar oluştuğunu belirten Süleyman Erbay şunları söyledi:

"Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda kantinler yeni açılacağı zaman ihaleye çıkıyorlar. İhaleye çıktığı zaman da Milli Eğitim Müdürlüğü'nün açıklamış olduğu kira bedelinin üstünde katılımcılar çok yüksek kiralar talep ediyorlar. İhalede yani 5 bin lira okula 25 bin lira kira teklifi verenler oluyor. Bu sefer 25 bin lira bazı yerlerde 80-90 bine çıkıyor ve ödenemez bir rakam şeklinde gidiyor. Ödenemez rakam şekline gelince de çocuğun 5 liraya alacağı tost 10- 15 TL alınıyor. Ürünlere pahalılık olarak yansıyor ve okul öğrencilerini olumsuz etkiliyor. Zonguldak'ta bu durumlarla pek karşılaşmadık. Ereğli ilçemizde birkaç okulumuzda yaşandı. Bu muammen bedeli üzerinde aşırı yükselen kantin kirası çocuklarımıza yansıyor. Buna kesinlikle taraf değiliz, zaman zaman çocuklarımızı olumsuz etkileyen bu konuda görüşmelerimiz oluyor. 

Kantinlerde ne satılacağı konusunda sağlık kurulu tarafından kararlar alındı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun ülkemizde obezite ile mücadelesi var. Ülke nüfusunda obezite bayağı yaygın bir durumda. Obezite ile mücadele amaçlı çocukların beslenme yerleri okul kantinleri olarak bir başlangıç yapıldı. Çocukların aldığı hazır paket gıdalarda belli kalori ve yağ oranlarının üzerindeki paket gıdaları satışını bakanlık yasakladı. Sağlık Bakanlığı bilim kurulu kararınca 2016 yılında bu karar alındı. 2017 senesinde bu karar uygulanmaya başlandı. Bu yasaklanırken kantinlerde satılacak uygun kek gibi paket gıdaların O kriterlerde üretilmesi kararı alındı. Bu kararın içerisinde gıda firmaları var. Gıda üreticileri firmaları, bu kriterlerdeki diyelim ki; 200 kalorili keki üreteceklerini taahhüt ettiler, sonra üretmediler.
Firmalar bu ürünü üretmeyince bir boşluk oluştu ve okul kantinlerinde 'bunları satmayın, normal 200 kalorinin üzerindeki ürünleri satmayın' diye bir genelge çıktı. Fakat firmalar bu ürünleri de üretmediği içinde Milli Eğitim Bakanlığı bu genelgeyi 2018-19 -20 -21' de 5 yıldır erteledi.
Bir boşluk ve bir çıkmaz var, bu hala çözülmüş değil. Gıda üretici firmaların okul kantinlerinde Tarım Bakanlığı Bilim Kurulu'nun istediği kriterleri ürünleri henüz üretmediler ve üretmemekte de direniyorlar. Devlet desteği istiyorlar, bu şekilde devletimizin çözeceği bir konu bu."
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Oğulcan Öz