Kaşar peyniri iki aşamadan oluşuyor. Birincisi mayalayıp süzdürme, ikincisi haşlama(pastörize etme) kısmı. Ben bütün peynirleri yaparken sıvı ölçer (derece) ile yapıyorum. Olmadan da anlattığım şekilde kolayca yapabilirsiniz.
Peynir mayaları mikrobiyel ve hayvansal olarak çeşitlendiriliyor. Hayvansal olanlar helallik açısından şüpheli olduğu için mikrobiyel kullanmanızı öneririm. Kullandığım mikrobiyel maya markası: Süper Maya.
Evde Kaşar Peyniri Yapımı (Aşama Aşama Fotoğraflı) Tarifi İçin Malzemeler
• 5 litre taze süt
• Peynir mayası (1 tatlı kaşığı)
• Yarım su bardağı yoğurt
Evde Kaşar Peyniri Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?
1. Taze süt tencereye süzülüp ocağa konulur. Parmağımızı yakacak derecede ısındığı zaman ocak kapatılır.
2. Önce yarım bardak yoğurt ezilip süte katılır, ardından mayada eklenir karıştırıp tencerenin kapağı kapatılır ve 1 saat mayalanması beklenir. (Her mayanın üzerinde kullanacağınız miktar yazılıdır. Uygun miktarı oradan ayarlayabilirsiniz)
3. Süt pelte pelte olmuşsa mayalanmış demektir.
4. Mayalandıktan sonra bıçakla dilimlenir, el çırpıcısıyla bütün pelteler parçalanıp ufalanır.
5. Tencere tekrar ocağa alınır yine parmağımızı yakacak dereceye ulaşıncaya kadar ısıtılır. (ufalanmış peynir parçalarının yumuşayıp toplanması için).
6. Isıtırken tahta kaşık yardımıyla peynir parçaları toplanır. Zaten top şeklinde toparlanıp birbirine yapıştığını göreceksiniz.
7. Toplanan peynir temiz bir tülbente süzülür ve 6-7 saat suyunun akması beklenir.
8. Suyunu tekrar kullanacağımız için süzgecin altına büyük bir kap koymalısınız.
9. Dereceyle yapmak isteyenler için mayalama kısmında ki sıcaklık 40-45 derece. Haşlama kısmında ki sıcaklık 80-85 derecedir.
10. Haşlama kısmı için peynirin suyu ve tencerenin ağzına uyacak bir delikli süzgeç gerekli. Suyu akan peynir küçük parçalara bölünüp robottan geçirilir. Dilerseniz bu işlemi rendeleyerek de yapabilirsiniz. önemli olan peynirin ufalanmış olması.
11. Peynirin kendi suyu tekrar ocağa alınır ve kaynama derecesine gelince altı kapatılır. 5-10 dk sonra 85 dereceye düşmüş oluyor. (Derecesi olanlar 85° kadar ısıtması yeterli) tencerenin ağzına süzgeç yerleştirilir.
12. Ufalanmış peynirler süzgece alınır.
13. Peynir parçaları erimeye başladığında tahta kaşık yardımıyla bastırmadan kenarlardan ortaya doğru yavaş yavaş peynir toparlanır. Resimlerde aşamalı bir şekilde anlatmaya çalıştım.
14. Resimdeki gibi toplandığında peynir sudan çıkarılır bir tahtanın üzerinde hamur gibi sündürerek yoğrulur.
15. Soğuyup sertleşince tekrar suyun içine konulur. Su soğuduğu için ocak kısık ateşte tekrar yakılır.
16. Peynir suyun içinde 2 kaşık yardımıyla çevire çevire yumuşatılır.
17. Kaşıkla tam ortasından tutup kaldırdığınızda peynir eriyip akıyorsa peynir sudan çıkarılıp tekrar hızlıca yoğrulur. Ayni işlem 2 defa daha tekrarlanır. Bu esnada ocağı kapatmayın kısık ateşte dursun fakat suyu kaynatmayın.
18. En son yoğurma işleminde dilerseniz tuzlayabilirsiniz.
19. Tuzladıktan sonra sertleşen peynir tekrar suda yumuşatılır ve çıkarıp hızlıca şekil verilir.
20. 3-4 saat bir tahtanın üzerinde soğuması beklenir.
21. Soğuyunca dolapta muhafaza edilir. 1 gün sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Kalıp kullanmak isterseniz kullanacağınız kabı suyun içine koyun, içine peyniri de yerleştirip 5 dk. bekletmeniz yeterli. Kalıbı sudan çıkartıp soğutabilirsiniz.
Hazır peynirlerin içinde nişasta, jelatin, koruyucu ve ismini dahi bilmediğimiz bir sürü koruyucu maddeler bulunuyor. İmkan ve istek olduğu sürece her türlü peyniri rahatlıkla evinizde yapabilirsiniz inanın. Hem Sağlıklı, hem güvenilir daha ne olsun.