Zonguldak il Müftü Yardımcısı Kemal Türksoy,  Uzun Mehmet Camii'nde Cuma Namazı öncesi yaptığı vaazda 'Müslümanlar açısından Kur'an'ın yasakladığı; sarhoşluk verici içki, kumar ve israf kaçınılması gerekli alışkanlıklardır." diyerek yılbaşı öncesi önemli mesajı verdi.

Kumar, içki ve israfın dinimizce  yasaklandığını hatırlatan belirten İl Müftü Yardımcısı ve Kemal Türksoy, vaazında şunları söyledi;

'Değerli dostlar,
Yeni bir yıl yaklaşırken ülkemizde, 1923 Cumhuriyet Devrimimizle birlikte gelişen ve değişen dünya şartlarına ayak uydurma çalışmaları çerçevesinde yeni uygulamalar da devreye girmiştir.
Miladi Takvime geçilmiştir. Bilindiği gibi çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkma ülkümüz dünya ile uyumlu projeleri devreye koymuştur. Miladi Takvim de bunlardandır. Hz.İsa'nın doğumunu esas alır. Bir yıl 365 gündür. Yeni bir yıla girerken dünya insanlığı kutladığı gibi bizde de kutlanmaktadır. Noel,Hz.İsa'nın doğumu olarak kabul edilir ve hırıstiyanlar da dini bayramdır.
Miladi takvim dolayısıyla yeni yıl kutlaması ile dini bayram Noel kutlaması ayrıdır.
Müslümanlar Hz.İsa'yı da peygamber olarak kabul ederler ve saygı gösterirler.Anılmasına karşı olmazlar. 
Hz.İsa'nın Peygamberliği Hz.Muhammed'in gelmesi ile sonlanmıştır. Hz.İsa'ya verilen İncil, Kur'an'ın indirilişi ile hükümsüz hale gelmiştir. Bunun dışındaki sözler gerçeği ifade etmemektedir.
Noel Bayramı'nda hırıstiyanlar, 24 Aralık Hz.İsa'nın doğumunun arefesinde Kiliselere toplanırlar ve anarlar. Hun Türklerinin Avrupa'ya gelişi ile öğrendikleri ve kendilerine adet edindikleri Çam ağacını süslerler ve dallarına astıkları hediyeleri aile bireyleri ve konukları ile paylaşırlar.
Yine Hun Türklerinden gördükleri Noel Baba kıyafetli, sırtında hediye dolu çuval figürü ile çocukları sevindirme adetini sürdürürler.
Hırıstiyanlarda ki Noel kutlama geleneği 1923 devrimimizle birlikte ülkemize de girmiştir.
Müslümanlar açısından Kur'an'ın yasakladığı; sarhoşluk verici içki, kumar ve israf kaçınılması gerekli alışkanlıklardır.
Bu tür durumlarda Peygamberimiz siyasi tavır koymuştur.
Kendi yaşadığı dönemde Persler'in adeti Mihrican (Sonbahar Bayramı) ve Medine'de eskiden beri kutlanan Nevruz (İlkbahar Bayramı) Bayramlarının yerine Ramazan ve Kurban Bayramlarını yerleştirmiştir.
Siyasi kararını; "Bir kavme benzeyen onlardandır" buyurarak tavrını netleştirmiştir.
Günümüzde;başka din mensuplarının dini inancına benzeme ve benimseme olursa Müslümanlık aynı siyasi tavrı gösterir. Bu kaygı yoksa, şekli benzeme de sakınca görülmemektedir."
 

Kaynak: Ercan Demir