ÖZEL HABER
Araç ve ev yangınlarında kullanılan yangın tüplerinin kullanma süresi 4 yıl. Bu süre içinde değiştirilmeyen ve yenilenmeyen yangın tüpleri felakete yol açabiliyor.

ZONGULDAKLI HAMDİ KARAÇAM'DAN ALTIN NASİHATLAR
İş Güvenliği Uzmanı, Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri, Yangın Eğitim Uzmanı, Öz Alevsan işletmecisi Hamdi Karaçam yangınların çıkış nedenleri ve tehlike boyutları hakkında Yeni Adım'a açıklamalarda bulundu.

YANGIN RİKSLERİ ANALİZ EDİLMELİ
Uzman Hamdi Karacam yangın çıkış nedenleri arasında;
“Risklerin analiz edilmemesini göstererek, risklerin yeterince analiz edilememesi de yangın sebepleri arasında önemli bir yer tutuyor." dedi.

KIRMIZI ÇİZGİ 4 YIL
Yangınlarda ilk olarak akıllara gelen yangın tüplerinin yangınla mücadelede büyük önem taşıdığını, yangın tüplerinin maddi hasarları minimuma indirdiğini ve hayat kurtardığını belirten Karaçam;
"Yangın tüplerinin ömrü 4 yıl. Bu süre içinde yangın tüpleri sorunsuz olarak kullanılabilir. Ancak kullanım tarihleri 4 yılı geçen yangın tüpleri büyük risk oluşturuyor. Çıkabilecek yangınlarda tarihi geçen yangın tüpleri çalışmaz ve yangın söndürmede yetersiz kalır, yangının boyutları çok daha büyük felaketlere neden olur.  Bu nedenle kesinlikle 4 yıl süreyi aşmamak gerekiyor. Yetkili servislere tüplerin yeniden doldurulup hazır hale getirilmesi gerekiyor. Tedbir ve kontrol şart"

"TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE YANGIN SEBEPLERİ ARTIYOR"
Karaçam son yıllarda teknolojinin geliştiğini, gelişen teknoloji ile birlikte tedbirsizlik ve dikkatsizlik nedeniyle yangın oranlarının arttığını belirterek şunları söyledi;
"Teknoloji geliştikçe yangını oluşturan sebepler de artıyor.  Günümüzde yangınla mücadele ekipmanların en başta geleni yangın söndürme cihazlarıdır. Firmamız bu alanda Zonguldak merkezde kurulan en eski ve ortalama 40 yıllık bir geçmişi olan firmadır.Yangınla mücadelede kullanabileceğimiz müdahele ekipmanları çok sayıda çeşitlilikte firmamızda bulunduruyoruz, teknolojiyi takip ediyoruz"

YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI KALİTELİ OLMALI"
Hamdi Karaçam yangın söndürme cihazlarının da kaliteli ve yeterli olması gerektiğini belirterek "Yangın söndürme cihazlarının söndürme kalitesi ve yeterliliği yanı sıra yangın çeşidine uygun cihazın kullanılması ve bulundurulma koşulları da önem arz etmekte" dedi.

"İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ"
Karaçam, "6331 sayılı iş güven ligi ve işçi sağlığı yasaları ile birlikte bu mevzu daha çok önem kazandı. Gerek tespit gerek montaj konularında yeterli bilgi deneyim ve teknik personele sahip olmak gerekiyor. Bu konularda eğitim programları düzenlenip bilinçlendirme çalışmaları da ayrıca yapılmakta, yangın konusunda bilinçlendirme eğitimleri verilmeli, veriliyor. Amacımız yangınla mücadelede, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda da firmaların hassas olması gerekiyor"

"YANGINLARI YÜZDE 90'I ELEKTRİK KAYNAKLI"
Karaçam Dünya’da ve Türkiye'de yaşanan yangınların nedenlerinin başında %90 Elekrik kaynaklığıolduğu görülmekte. Diğer %10'u ise tedbirsizlik ve dikkatsizlikten kaynaklanıyor."

"ARAÇLARDA KALİTELİ YAKIT ÖNEMLİ"
Karaçam;
"Araçlarda çıkan yangınlar ise kalitesiz yakıt kullanımından kaynaklandığı gibi elektrik aksamları ve bakımsızlık olarak görülüyor. Araçta her türlü bakım yapılması şart. Alınacak tedbirler yangınların oranını çok daha düşürecektir.

"DOĞAL AFETE YAPILACAK BİR ŞEY YOK"
Yangınların alınacak tedbirlerle minimize edilebileceğini, ancak doğal afet, deprem, yıldırım çarpması gibi durumlarda çıkabilecek yangınlar için tedbir almak zor. Bu gibi durumlarda yangın tüpleri ve yangın söndürme cihatları bulundurmak şart"

(Haber: Ender Yüksel)