2 Ekim 1915 tarihinde Kozlu'da yaşanan deprem sonrası çekilen iki fotoğraf, MTA'nın yayınladığı güncel fay haritası ile birebir örtüşüyor.

MTA tarafından yayınlanan ve Türkiye'nin bölgesel deprem haritasının bulunduğu Batı Karadeniz içindeki fay haritasına bakıldığında Kozlu'daki fay kırığı belirgin bir şekilde görülüyor. Bu harita " Zonguldak Nostalji" de yayınlandı.

Güncel fay haritası, ' Kozlu risk altında mı?" sorusunu yeniden gündeme getirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından, heyelan bölgesi üzerine kurulan 24 ve 18 katlı binalarla gündeme gelen Kozlu'da 1915 yılında bir deprem yaşanmış olması " deprem riski " ve bina güvenliği tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

ALİ BEKTAŞ'TAN ÇELİŞKİLİ İFADELER

*** Kahramanmaraş depreminin ardından Kanal Z'de Mustafa Emen'in hazırlayıp sunduğu canlı yayına katılan Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, ilçenin alüvyon zemin üzerine kurulu olduğunu belirterek, risk imasında bulunmuş, ancak daha sonra müteahhit Şahin Yalçın tarafından heyelan bölgesine inşa edilen 24 ve 18 katlı binaların savunmasını üstlenerek, bu binaların " Kozlu'nun en sağlam binaları olduğunu" iddia etmişti.

Kahramanmaraş depreminin ardından yaptığı bir başka açıklamada ise, yapı denetim şirketlerine güvenmediğini söyleyerek, binaların yeniden kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden sözler söylemişti. Yapı denetim firmaları yeni binaları kapsadığı halde, son açıklamasında sadece eski binalardan söz eden Ali Bektaş'ın çelişkili tavrı dikkat çekiyor.

Deprem bölgesinde bazı belediye başkanlarının savunduğu müteahhitlerin inşa ettiği yeni binaların yerle bir olması, bazılarında "depreme dayanıklıdır" tabelası olmasına rağmen tamamen yıkılması, eski ve risk altındaki binalarla birlikte, yeni inşa edilmiş binalarda da aynı riskin bulunabileceğini gösteriyor.

Deprem bölgesinde yeni inşa edilip yıkıma uğrayan çok sayıda binanın zeminlerinin sağlam olmadığı, zemin etüdlerinin kitabına uydurulduğu, kalitesiz beton ve eksik malzeme kullanıldığı bilirkişiler tarafından tespit edilmiş ve sorumluları hakkında soruşturma açılıp, çok sayıda müteahhit de tutuklanmıştı.

KOZLU ve DEVREK'TEN FAY HATTI GEÇİYOR

MTA'nın yayınladığı güncel fay hattı haritasına göre, Zonguldak merkeze en yakın fay hattının Devrek-Bolu arasında, Devrek'e daha çok yakın iki fay hattının olduğu görülüyor. Bunlardan kısa olan, Devrek'e 6 kilometre uzakta ki Özpınar Köyü yakınlarından başlayarak, Kozlukadı Köyü yakınlarına kadar giden yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda bir fay var. Bu bölgede ikinci fay hattı ise yine Devrek yakınlarında Aşağı Kayalıdere Köyü yakınlarından, Zonguldak-Düzce sınırında bulunan Eğerci yakınlarından geçen ve Bölüklü Yaylası yakınlarında biten başka bir fay hattı var. Bu hattın uzunluğu ise yaklaşık 24 kilometre Zonguldak merkeze yakınlığı ise; yaklaşık 30 km uzakta. Diğer fay hattı ise ; Safranbolu`ya yakın Göl Yaylası`ndan başlayarak Bolkuş`u teğet geçen ,Sorgun Yaylası`nda biten bir hat görülüyor. Bu hat Karabük`ün önlerinden geçiyor Zonguldak Merkez`e ise 66 Km.

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi