Zonguldak Nostalji isim Facebook sayfası, geçmişten günümüze Lavuar  Alanı'nın hikayesini ve üzerinde yapılması planlanan projeleri yazdı. 

İşte Zonguldak Nostalji sayfasında yayınlanan o yazı;


"LAVUAR ALANI TEKRAR STOP

Zonguldak’ta Lavuar Alanı'nı yapan yüklenici firma finansal açıdan yaşadığı sıkıntı nedeniyle Konkordato ilan etti. Firmanın konkordato ilan etmesinin ardından çalışmalar tekrar durma noktasına geldi.
İŞTE: TARİH-TARİH LAVUAR ALANI HİKAYESİ...

12 Mayıs 1947… Bu tarihlerde Zonguldak limanının yeri belirlenmiş, fakat ihalesine henüz başlanmamıştı. Komisyon 12 Mayıs 1947 tarihli raporunda: “üç ayrı lavuar yerine üç üniteli tek bir lavuarın yeni liman sahası içinde yapılmasının” ekonomik ve yararlı olacağı görüşünü belirtti.
26 Haziran 1949… 11 Mart 1949 tarihinde başlayan ihale görüşmeleri sonucunda, 24 Haziran 1949 tarihinde mevcut limanın genişletilmesi demiryolu bağlantısı ve kömür yükleme tesisleri yapımı mukavelesi imzalandı.
Bu büyük yatırım Projesi, 1948 tarihlinde ‘Marshall Planı’ çerçevesinde sağlanan dış parasal kaynakla uygulamaya kondu.
Ağustos 1953… Liman ve yükleme tesislerinin yapımı Ağustos 1953’ de bitirildi.
6 Ağustos 1957’de yeni Zonguldak lavuarı ve yeni Yükleme tesisleri işletmeye açıldı.
2006’da yıkama maliyetini düşürmek amacıyla Üzülmez ve Kozlu’ya iki ayrı lavuar özel sektör tarafından yapıldı. Hizmet alımı yolu ile tüvenan kömürün yıkatılmasına, daha sonra da Zonguldak Lavuarının yıkımına başlandı.
2007’den sonra, Zonguldak Lavuar Tesislerinin, ‘Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ tarafından tescillenip endüstri mirası olması sağlandı.
2007… Ani husul olan bir koruma kaldırıldı lavuar yıkıldı.
Yıkımdan geriye kalan tesislerin halkın hizmetine sunulması, 80 bin metrekarelik açık alanın ise kamu malı olarak halkın sosyal kültürel ihtiyaçlarını karşılama amaçlı kullanımının planlanması düşünüldü.
15 Mart 2009… Zonguldak Kültür Eğitim Vakfı (ZOKEV), 15 Mart 2009 tarihinde ‘Lavuar Alanı Ortak Çözüm Çalıştayı’ düzenledi. Tüm Zonguldaklıları, çıkan sonuçların takipçisi olmaya çağırdı.
30 Haziran 2010… Zonguldak Belediyesi tarafından Lavuar Koruma Alanı ve Çevresi Koruma, Planlama, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Düzenleme Proje Yarışması’ düzenlendi.
Yeni projenin tanıtımı ve canlandırması kamuoyuna sunuldu.
26 Şubat 2021… Üzerindeki tesislerin yıkımından; 14 yıl sonra Zonguldak Belediyesi tarafından 26 Şubat 2021 günü yeni projeyle tekrar ihale edileceği bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı.
29 Nisan 2022... Lavuar Alanı’nın revize edilen projesi “Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu” tarafından onaylandı. Ramazan Bayramı’nın ardından çalışmalarına başlanacak olan Lavuar Alanı Projesinin lansmanının önümüzdeki günlerde yapılacağı öğrenildi.
19 Temmuz 2022... İnşaat başlandı ve ilk kazma vuruldu...
7 Eylül 2022… Lavuar Alanı Projesi’nde zeminden su çıktığı nedeniyle inşaat durduruldu.
28 Şubat 2024… 31 Mart 2024 yerel seçimler öncesi alanda fore kazık çakma işlemleri hız kazandı.
18 Nisan 2024… Zonguldak’ta Lavuar Alanı'nı yapan yüklenici firma finansal açıdan yaşadığı sıkıntı nedeniyle Konkordato ilan etti. Firmanın konkordato ilan etmesinin ardından çalışmalar tekrar durma noktasına geldi."


 

Kaynak: Haber Merkezi