Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) işçi alımı, toplu sözleşme görüşmeleri ve Adana’da kutlanacak 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü programı hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TTK’ya 2 bin işçi alınacağı yönünde açıklamasını değerlendiren Genel Başkan Yeşil, “Sayın Cumhurbaşkanımız bin işçi alınacağı müjdesini vermişti, biliyorsunuz. Bizler bu sayının yetersiz olduğunu, bizim daha fazla işçiye ihtiyacımız olduğunu deklare ettik. Sayının arttırılması konusunda bir dizi çalışmalar yaptık. Konuyu iyi de anlattık. Yetkili mercilere bir kez daha gittik. 1000 artı 1000 yani 2 bin işçi olması konusunda Filyos’taki programda Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yeterli mi, tabiki değil ama biz kapıyı araladık. Biz bu 2 bin işçiyle, taze kanla üretime başladığımızda, işçi alındığında üretimin nasıl arttığını kamuoyu görecektir. Yetkililere bunu arz ettiğimizde devamı da gelecektir diye düşünmüyorum. İşçi alımıyla ilgili kriterler olarak diğer alımlarda yaş sınırı 18 ve 32 idi. Yine aynı olacağını düşünüyoruz. Henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ankara’ya gidiş sebeplerimizden biri de bu. Bu konularda net bilgileri almak ve kamuoyuyla paylaşmak adına görüşmeler yapacağız.  Gruplu mu daimi mi işçi alımı olacak bunları netleştirmek için görüşmeleri yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNDE SON AŞAMAYA GELDİK

Toplu sözleşme sürecinde son aşamaya geldiklerini ifade eden Genel Başkan Yeşil, şöyle dedi:

“Toplu sözleşme döneminin hemen hemen sonuna geldik. Hazırladığımız taslağı Hükümete sunmuştuk. Hükümet yüzde 30 teklif ve taban ücreti 11 bin olması yönünde teklifte bulundu. Biz bunu TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Ergün Atalay öncülüğünde kabul etmedik. Hükümet ardından yüzde 40 artı 12 bin taban ücret teklif etti. Yaşanan yüksek enflasyon ve alım gücünün azalması sebebiyle başkanlar kurulu toplantısında bunun da yetersiz olduğunu düşündük. Bunu da ilettik. Önümüzdeki günlerde yeni bir teklifin gelmesini bekliyoruz. Ortada planlanan 1 Mayıs’tan önce çerçeve protokolünün imzalanması için gördüğümüz kadarıyla bir hazırlık var. Onun için işleri sıkı tutuyoruz ve 1 Mayıs’tan önce toplu sözleşmedeki ana maddelerin bizim istediğimiz doğrultuda netleşmesi ve arkadaşlarımızın kazanımlarının artması konusunda çabalarımız var. Bugün bayramlaşma için buradayız ve yarın toplu sözleşme görüşmeleri için Ankara’da olacağım.”

YERÜSTÜ İŞÇİLERİNİN SORUNLARI

GMİS Genel Başkanı Yeşil, TTK’da bulunan yerüstü işçilerinin ve MTA işçisi arkadaşlarımızın ücretlerinin arttırılması için çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Toplu sözleşme görüşmelerinin uzamasının da nedenlerinden birinin yerüstü işçilerinin sorunları olduğunu aktaran Genel Başkan Yeşil, “Harici işçiler konusunda aslında toplu sözleşme görüşmelerinin nihai sonuca ulaşmaması harici işçilerimiz adına talep ettiğimiz ücretler için verdiğimiz mücadele nedeniyledir. Halen toplu iş sözleşmesi bitmiş değil. Arkadaşlarımızın ücretlerinin düzelmesi, yeni bir sistem olarak düşündüğümüz ücretlendirmeyle ilgili konunun sonuçlandırılması için yine Ankara’da olacağız. Sorunlarının çözülmesi noktasında bu dönem inşallah bunları çözeceğimizi düşünüyorum. Bunun için büyük bir çalışma içindeyiz. Arkadaşlarımız haklı olarak merakla sonuçlanmasını bekliyorlar ve haklılar da. Yaşanan enflasyon ile birlikte arkadaşlarımızın aldığı ücretler kamuda çalışan diğer işçilerin aldığı ücretlerin altında kaldı. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde bunlarla ilgili net bilgiyi alırız.” diye konuştu.

1 MAYIS’TA ADANA’DAYIZ

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Adana’da olacaklarını ifade eden Genel Başkan Yeşil, “İki büyük deprem felaketi yaşadık. Yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza tekrar Allah’tan rahmet diliyor yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Biz madenciler olarak bu felakette arama kurtarma çalışmalarında en önde olduk. Yine madenci kardeşlerimiz ile birlikte TÜRK-İŞ öncülüğünde Adana’da düzenlenecek 1 Mayıs etkinliğine katılacağız. Ardından yine TÜRK-İŞ öncülüğünde düzenlenecek programla yardım tırlarıyla birlikte madenciler olarak Hatay’a geçeceğiz. Oradaki vatandaşlarımızla tekrar kucaklaşacağız. Moral olması açısından onlarla olacağız. Zonguldak’ta da görevli arkadaşlarımız olacak. Buradaki 1 Mayıs kutlamalarında temsilcilerimiz olacaktır.” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: Oğulcan Öz