+  Zonguldak Otobüs Terminaline bağlı olarak çalışan Uzun Yol Otobüs Firmalarından bazılarının uygulamaları şoförlere sıkıntı yaratırken, yolcuların hayatını da riske atıyor.

+  Zonguldak Uzun Yol Otobüs firmalarının bazılarının kurala uymadığı, aracın kara kutusu sayılan takograf kartında ismi yazılan şoför izinliyken, aracı başka şoföre kullandırdıkları iddia ediliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tarafından Sürücü verilerinin analiz edilerek kazaların da önüne geçilmesi adına yayınlanan yönetmelikle 31 Aralık 2019 tarihinden itibaren Otobüs ve kamyonlardaki sayısal takograflardan veri indirme ve verilerin bakanlığa gönderimi zorunlu olmasına rağmen kurallara uyulmadığı iddiaları kamuoyunun gündemine düştü.

Cihaza takılan takografa yüklenen bilgilerin gerçeği yansıtmadığını belirten bir şoför uzun yol yolcu taşımacılığında dönen dolapları itiraf ediyor. İşsiz kalma korkusu nedeniyle ismini vermek istemeyen bir şoför; “Ben şimdi izinliyim ama kartta ben çalışıyor gözüküyorum. Başkasının bilgileri karta girilmiş oluyor, beni uzun yola gönderiyorlar. Benim Takograf Ehliyetim takılıyor, aracı başkası kullanıyor. Bir kaza olsa bir şey olsa kartta ismi yazılan şoförle, kazayı geçiren şoför farklı çıkacak. Bazı firmalarda genelde bu tür uygulamaya gidilerek hem vatandaşın hayatı riske atılıyor, hem şoför riske atılıyor. 3 şoför çalışması gereken araçlarda 2 şoför çalıştırılıyor. Fazla mesai yaptırılıyoruz ve fazla mesai ücreti alamıyoruz. Uzun yol şoförlerinin araç kullanma saatinde sınır bulunuyorken bu sınır patronlar tarafından aştırılıyor. Geçim derdi ve bizim tek mesleğimiz bu olduğu için çalışıyoruz ama olanlar bunlar. Firmalara denetimlerin daha sıkı yapılması gerekiyor” dedi.

(Özel Haber: Seda Fidan)