Spor vücudumuz ve sağlığımız için çok önemli bir aktivite iken, bilinçsizce yapıldığı zaman bir o kadar da tehlikeli olmaktadır. Bu yazımda sizlere; sporla ilgili sıkça karşılaştığım sorulardan ve doğru bilinen yanlışlardan bahsedeceğim.
Spor yapmak boyu uzatır mı?
İnsanlar genetik kodla doğar. Doğru yapılan spor ya da egzersiz ve beslenme, bizim düzgün postür yapısına sahip olmamızı sağlar. Bu yüzden postürünüz düzeldiğinde boyunuzun uzadığını düşünürsünüz oysa ki sadece postürünüz düzelmiştir. Basketbolun boy uzattığı efsanesine gelirsek öyle bir durum söz konusu değildir. Basketbol oyuncusu; basketbol oynadığı için uzun boylu değildir, uzun boylu olduğu için basketbol oyuncusu olmuştur.
Ağırlık çalışırsam sosyal medyadaki kaslı kadınlar gibi mi olurum?
Fitness merkezlerinde defalarca duyduğumuz bir soru. Kimse kas yapmanın ne kadar zor bir çalışma olduğunun farkında değil. Erkeklik hormonu testosteron, kas gelişiminde büyük rol oynar. Kadınlarda testosteron seviyesi erkeklere göre daha düşüktür. Bu yüzden tam anlamıyla vücut geliştirme antrenmanı yapsalar bile, kadınlarda endişe edilecek kadar kas büyümesi imkânsızdır. Kadınlık hormonu, kadın bedeninin daha esnek ve yumuşak olmasını sağlar. TV, dergilerde gördüğünüz kaslı kadınlar, doping olarak bilinen ilaçlardan tüketerek o görünüme kavuşmaktadır. Sevgili kadınlar ağırlık çalışmaktan korkmayın.
Çok et yemek, kaslarımın gelişmesine yardımcı olur mu?
Protein, hücrelerin ve dolayısıyla vücudun yapıtaşıdır. Kaslarımızın güçlenmesi, büyümesi, onarılması için önemlidir. Protein alımı, ağırlık çalışmalarıyla kaslarını güçlendirmek isteyenler için gereklidir. Ağırlık çalışmalarında önerilen miktar şudur: Kişinin ağırlığı X en az 1,2 gram protein .Ama şu da unutulmamalıdır ki protein dahi olsa vücuda giren her kalori fazlası vücutta yağ olarak depolanmaktadır. Proteini de ölçülü şekilde almalıyız.
Her gün 100 mekik çekersen karın yağlarından kurtulabilir miyim?
Bölgesel olarak kas geliştirilebiliniz ancak bölgesel yağlanmadan kurtulmak pek mümkün olmayabilir. Her gün 100 mekik çekmek karın kaslarını güçlendirir fakat karın yağlarından kurtulmanı sağlamaz. Aksine fazlaca mekik çekerek sırt ağrılarına ve kronik bel problemlerine neden olabilir. Karın yağlarından kurulmak istiyorsanız spor yaptığınız kadar beslenmenize de gereken özeni göstermelisiniz.
Spor yaparsam kilo veririm
Çevrenizde duymuşsunuzdur birçok kişiden "Spor yapıyorum ama kilo veremiyorum" diye. Kilo vermek için sadece spor yapmak değil aynı zamanda beslenmeye de önem vermek gerekir şöyle kenara köşeye yazalım.
Ne kadar yorulursak o kadar verim alırız
Bu sadece spor alanında değil bence ülkemizde, hayatımızın her köşesinde yapılan bir yanlış. Kişi her konuda kendini ne kadar hırpalarsa o kadar verim alacağını düşünüyor ama tabii ki çok yanlış. Sanılandan daha çok, çok yorulmak egzersizin verimli olduğu anlamına gelmiyor. Yapılan araştırmalar vücudun taşıyabileceğinden daha fazla spor yapmanın kalp hastalığına neden olabileceğini söylüyor. O yüzden herkes sakin olsun ve düzenli spor yapsın.
Terli terli su içilmez
Genelde küçükken annelerimizin bize söylediği söz üzerine bilinen bir yanlıştır. Ama terli terli su içilir yoksa idman boyunca susuzluktan ölürsünüz. Sadece içtiğiniz su miktarı önemli o da sizi tıkamaması için. Çünkü su ihtiyacı kişiden kişiye değişiklik gösterir ve antrenman halinde su kaybı fazlalaşır. Kaybolan suyu takviye etmek hayati önem taşır. Su kaybını önlemek için bir kerede bol miktarda su içmek yerine, kısa aralıklarla ve az miktarda su tüketmek çok daha doğru olur.
Doğru bilgiye ulaşmak ve ücretsiz derslere katılmak için durmahareketet1 hesabını takipte kalınız. Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle…