Akaryakıta gelen zamların ardından Zonguldak’ta taksi ücretleri zamlandı. Kontak 30 TL’den açılırken indi bindi 70 TL oldu. 

Zonguldak'ta taksi ücretlerine gelen zam vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanırken,taksici esnafı yapılan zammın kararında olduğunu belirttiler. Büyükşehirlere nazaran Zonguldak’ta taksi ücretlerinin daha fazlası olması gerektiğini belirten taksiciler düşüncelerini şu şekilde dile getirdiler; 

Ben emekli olduğum için işi döndürüyorum kiralık taksilerin işi çok zor diyen  Sinan Seyrek isimli taksici yaptığı açıklamada şunları söyledi,”Eski tarife ile başa çıkamıyorduk, yani mazotla başa çıkılmıyor. Evimize ekmek götüremiyoruz. 700 TL’ye mazot aldım 1250 TL para topladım, şoför çalıştırmıyorum kendi oğlum bakıyor ben bu parayı  kendi oğluma mı vereyim, arabanın giderlerini karşılayayım? Zam gelmese taksimetreye birkaç gün sonra evin önüne çekecektim. Plaka benim, araba benim, çalıştırdığım çocuk benim de çark bu şekilde ancak dönebiliyor. Burada kiralık plakalar şoförler var, çocuklar para kazanamıyorlar. Mazot 35- 36 TL olmuş yakında 40 TL olur. Pazartesi zam gelmiş sayın başkanımızla konuyu görüştük. 70 TL indi bindi, 30 TL kontak açılış o zaman bir nebze de olsun kurtarıcak. Allah devletimize zeval vermesin. Taksici olarak giderlerimiz çok, ön balata işçilik hariç 500 TL, 250 TL’de işçilik bir yağ bakımı 1,5 milyarı buluyor her şeye zam geldiği yerde taksi ücretlerine zam gelmedi.  1,5 milyar da taksimetre ayarına para vericez ben emekli olduğum için bir nebze de olsun işi döndürüyorum.” dedi. 

70 lira ucuz bile bu ekonomik döngü de, Zonguldak’ın bu konuda daha duyarlı olması lazım diyen Evren Altmışdöroğlu isimli taksici yaptığı açıklamada şunları söyledi,” Geçen ay yaşadığımız mazot zamları,  parça fiyatlarının artması ile beraber bizim aldığımız zam normal ve olması gereken bir zam, Türkiye’nin ve dünyanın şu an da ekonomik durumuna baktığınız zaman gereksinim olan bir zam vatandaşlar fiyat açısından baktıkları zaman kendilerince haklı olabilirler ama bizde taksici esnafı olarak maliyetlerimizi karşılamak ve gelen zamları değerlendirmek adına mecbur zam yapmamız lazımdı. Diğer taksici arkadaşlar ile de aynı görüşteydik bununla ilgili dilekçe verildi, zam oranı da alınmış taksici arkadaşlarımıza hayırlı olsun diyelim. Gönül isterdi vatandaşlarımızı da mağdur etmeyelim ama bizde taksici ve aile geçindiren bireyler olarak alınması gereken karara karşı saygı duyduk. Vatandaş da baktığınızda her gün sadece taksi değil ailesini geçindiren insanlar olarak da yağa, şekere, una, tuza her şeye zam geliyor. Yapacak bir şey yok doğanın dengesi yaşam döngüsü bu, enerji fiyatına zam gelince otomatik her şeye zam geliyor yakıtından tutun parça fiyatına kadar, olması gereken bir durumdu oldu bizde olmasını istemezdik. 2013 senesinde ben ticarete başladım o zaman mazot 3,20 kuruş liraya en kısa mesafe yolcu taşıyorduk. Şimdi bakınca mazot fiyatı 35 liraya çıktı ama taksi fiyatı 10 kat artmamış. Yine zarardayız bu fiyatların daha yukarı da olması lazım. Ankara İstanbul’daki indi bindi fiyatları Zonguldak’ın  fiyatından hep düşüktü eskiden İstanbul’da  15 TL’ye yolcu taşınıyordu, Zonguldak da 20-25 liraydı Ankara ve İstanbul şimdi 70 TL olmuş Zonguldak da fiyatların daha fazlası olması lazım bizim yakıt fiyatlarımız daha pahalı vatandaşa ağır gelmesin diye uygun fiyatlı tutulmuş normalde bu fiyatın 80 hatta 90 lira civarında olması gerekirken 70 lirada kalınmış Zonguldak olarak biraz daha duyarlı olmamız lazım.”dedi. 

(Haber : Neriman Dengiz)

Editör: Oğulcan Öz