Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından, Orman Fakültesi Konferansları Serisi kapsamında düzenlenen, Termomineral Suların Terapötik Etkisi başlıklı konferans, Orman Fakültesi Toplanı Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Yılmaz Türk ve Doç. Dr. Halil İbrahim Şahin ile fakülte akademisyenleri katılım sağladı.
Etkinliğe davetli konuşmacı olarak katılan Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fuat Yalman, termomineral suların tedavi edici etkilerine dair kapsamlı bir sunum yaptı. Termal ve termomineral sular arasındaki farkları anlatan Yalman, bu suların uygulama yöntemleri ve etki mekanizmalarını detaylandırdı. Termal suların, kaldırma kuvveti, viskozite, termik ve kimyasal etkiler, penetrasyon ve flüsyon gibi etki mekanizmaları olduğunu söyleyen Yalman, termomineral suların kimyasal özelliklerine de değindi.
Bikarbonat içeren termal suların mide-bağırsak ve idrar yolu rahatsızlıklarına, klorür içerenlerin yüksek tansiyona, sülfat ve kükürt içerenlerin ise romatizma ağrılarına iyi geldiğini belirten Yalman; selenyum içeren suların ise ciltteki yara ve doku iyileşmelerine katkı sağladığını vurguladı.
Sitz banyosu, soğuk-sıcak oturma banyoları ve kelebek banyosu gibi çeşitli hidroterapi uygulamaları hakkında da bilgi veren Yalman, termomineral suların vücut direncini artırma, kas gevşemesi sağlama, dolaşımı hızlandırma gibi pek çok faydasını katılımcılarla paylaştı.
Kaplıca suyunun tıbbi kullanımıyla ilgili önemli uyarılarda da bulunan Doç. Dr. Yalman, su sıcaklığının 36-41C arasında olması gerektiğini, banyoların günde bir kez yapılmasının yeterli olacağını ve her banyodan sonra vücudun durulanmadan sadece iyice kurulanması gerektiğini belirtti.
Termal havuzda hareketsiz kalınması ve kullanım sonrası sırt üstü yatılarak dinlenilmesinin etkileri artırabileceğini ifade eden Yalman’ın bilgilendirici sunumu katılımcılardan yoğun ilgi gördü.