Zonguldak Türk Ocağı Başkanı Cemil Bahadır, "104 yıl sonra bugün milli bağımsızlığımızın önemli bir aşaması olan Amasya Genelgesi'ni hazırlayan kahramanlarımızı rahmet, şükran ve minnet duygularımızla anıyoruz" dedi.

Zonguldak Türk Ocağı Başkanı Cemil Bahadır, Kurtuluş Savaşımızın ilk resmi belgesi niteliğini taşıyan Amasya Genelgesinin yıldönümü kutladı.
Bahadır açıklamasında genelgenin tarihi süreci hakkında bilgi vererek şunları söyledi.

"Birinci dünya savaşında yenilen Osmanlı İmparatorluğu 30 Ekim 1918 de şartları son derece ağır olan Mondros Ateşkes antlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştı. Antlaşmanın hemen ardından sömürgeci Avrupa devletleri stratejik öneme sahip Türk topraklarını işgal etmeye başladılar. İzmir’in 15 Mayıs 1919’ da işgal edilmesi üzerine, bir gün sonra 16 Mayıs 1919’da M. Kemal Samsun’a hareket etmişti. 19 Mayısta Samsun’a ayak basan M. Kemal Anadolu’dan bir hareket başlatmak düşüncesindeydi. Bu amaçla milli bilincin uyandırılması gerektiğini biliyordu. Bu doğrultuda işgallere karşı protesto mitingleri düzenlenmesini sağladı. Havza’da temaslarda bulunduktan sonra Amasya’ya geçti. Burada Amasya Genelgesini yayınladı. Bildiriyi tek başına yayınlamaktansa önemli komutanların da görüşlerinin alınmasını tercih etmişti. Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy, Refet Bele ve Kazım Karabekir tarafından onaylanan genelge 22 Haziran 1919 ‘da yayınlandı. Türk milli kurtuluş mücadelesinin ilk resmi belgesi olan Amasya genelgesi; bağımsızlık savaşımızın amacını, gerekçesini ve metodunu belirtmektedir. Vatanın bölünmez bütünlüğüne vurgu yapıldıktan sonra, milleti bu durumdan kendi azmi ve kararının kurtaracağı belirtilmektedir. Milletin kararını uygulamak için her ilden halkın güvenini kazanmış olan üçer kişinin en kısa zamanda Sivas’ta toplanması kararı alınmıştır. Böylece M. Kemal kurtuluş mücadelesi kararını halka aldırmak istemektedir. Gelecekte kurulacak rejimin millet iradesini yani ulusal egemenliği esas alacağının ipucunu da göstermek istemiştir.

Genelgenin yayınlanmasından sonra İstanbul hükumeti ile sert tartışmalara giren M. Kemal askerlik görevinden 7-8 Temmuz gecesi istifa etmişti. Aynı gün İstanbul hükümeti onu askerlikten attığını ilan etmişti. Bundan sonraki mücadelesini sivil bir yurttaş olarak sürdürecekti. Fakat askeri birlikler Osmanlı hükümetinin kararını kabul etmeyeceklerdi.
104 yıl sonra bugün milli bağımsızlığımızın önemli bir aşaması olan Amasya Genelgesini hazırlayan kahramanlarımızı rahmet, şükran ve minnet duygularımızla anıyoruz. Onların emanetleri olan kutsal vatanımızın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni nesiller tarafından korunacağına olan tam inancımızı da ilan ediyoruz." 

(Haber Merkezi)

Editör: Oğulcan Öz