“Zonguldak’ın her yeri çöp olarak kullanılıyor ve hiçte hoş değil”

BEÜ’DE ÇEVRE ZİRVESİ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Sıfır Atık Projesi, Sıfır Atık Bilgi sistemi ve Plastik Poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin bilgilendirme toplantısı, 26 Mart Salı günü BEÜ Farabi Kampusü Sezai Karakoç Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Toplantıya, Vali Erdoğan Bektaş, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Yağız, Garnizon Komutanı Ayhan Kafalı, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof Dr Mustafa Çufalı, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan İnan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Pelin Ayşe Yağız, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ile çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi ve daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Toplantı saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'mızın söylenmesi ile başladı.

TÜRKİYE GENELİNDE SADECE SIFIR ATIK PROJESİ SAYESİNDE 539 BİN TON KAĞIT, 246 BİN TON PLASTİK, 8 BİN TON CAM, 300 BİN TON METAL, 400 BİN TON ORGANİK VE 1000 TON BİTKİSEL ATIK YAĞ TOPLANARAK ÜLKEMİZ EKONOMİSİNE KAZANDIRILDI

Toplantının açılış konuşmasını çevre ve şehircilik İl Müdürü Pelin Ayşe Yağız yaptı.

Türkiye genelinde sadece sıfır atık projesi sayesinde 539 bin ton kağıt, 246 bin ton plastik, 8 bin ton cam, 300 bin ton metal, 400 bin ton organik ve 1000 ton bitkisel atık yağ toplanarak ülkemiz ekonomisine kazandırıldığını belirten Pelin Ayşe Yağız, şunları söyledi:

“Atıkları kontrol altına almak gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir ülke bırakmak amacıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın kıymetli eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde çevre ve şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan sıfır atık projesinin ilimiz genelinde daha etkin kullanılması için çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen bilgilendirme toplantısına hoş geldiniz. Sıfır atık projesi uluslararası anlamda Avrupa ekonomik işbirliği örgütünün 2019 çevresel performans 3.inceleme raporunda övgü ile yer almış ve birleşmiş milletler gıda ve tarım örgütü tarafından sıfır attık temalı ödüle layık görülmüştür. Sıfır atık israfın önlenmesi, kaynakların verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerini gözden geçirilerek engellenmesini, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı ayrı toplanmasını ve geri dönüşümün sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir. Sıfır atık projesi 2872 sayılı çevre kanununda belirtilen hususlar çerçevesinde artık hiyerarşisine uygun bireysel kurumsal veya belediyeler bazında uygulanması gerekmektedir. 

Sıfır atık projesi ilk olarak cumhurbaşkanlığı külliyesi ile çevre ve şehircilik bakanlığının hizmet binaları da uygulanmaya başlanmış olup buralardaki uygulamalar başarılı bir şekilde devam etmektedir. İlimizde sıfır atık projesi kapsamında ilk olarak Zonguldak Valiliği hizmet binasında çalışmalar başlatılmıştır. Hizmet binasında personele ait bireysel çöp kutuları kaldırılmış ve her katta bulunan koridorlara atık kumbaraları yerleştirilmiştir. Valilik hizmet binasına personele ait bireysel çöp kutuları kaldırılmış ve her katta bulunan koridorlara atık kumbaraları yerleştirilmiştir burada biriktirilen atıklar düzenli olarak geri dönüşüm testini yeni kareden oluşan yemek atıkları ise hayvan barınağına gönderilmektedir. Sıfır atık projesi kapsamında toplumsal farkındalığın arttırılması ve konu ile ilgili bilgilendirme yapılması amacıyla il müdürlüğümüz tarafından 2018 yılı içerisinde il merkezi ve ilçelerimizde toplantılar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca çevre ve şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan entegre çevre bilgi sistemi ile şu ana kadar 86 kurum kuruluş ve işletmenin kayıtları yapılmıştır. Bu bağlamda Türkiye genelinde sadece sıfır atık projesi sayesinde 539 bin ton kağıt 246 bin ton plastik 8 bin ton cam 300 bin ton metal 400 bin ton organik ve 1000 ton bitkisel atık yağ toplanarak ülkemiz ekonomisine kazandırılmıştır. Bu sayede düzenli depolama alanlarında yaklaşık bir buçuk milyon metreküp hacim alan tasarruf sağlamış olup Zonguldak ilimizde yapılan çalışmalarda buna katkı sağlamıştır.”

REKTÖR ÇUFALI: PROJEDEN BEKLENTİMİZ BÜYÜK

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı’da yaptığı konuşmada, üniversite olarak projede olmaktan büyük bir mutluk duyduklarını ve bu projeden beklentilerini büyük olduğunu ifade etti. Rektör Çufalı, dünyada artan kirlilik nedeniyle temiz çevreye her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, “Maalesef bugüne kadar dünyamız hor kullanıldı” dedi.

Rektör Çufalı ayrıca BEÜ olarak çevreye büyük bir önem verdiklerini de sözlerine ekledi.

VALİ BEKTAŞ: ZONGULDAK’TA KATI ATIK BERTARAF TESİSİNDE ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİYORUZ

Toplantıda son olarak konuşma yapan Vali Erdoğan Bektaş’ta, “Zonguldak’ı temiz bulmadığını ifade etti. Zonguldak’ta ağaç dipleri, köprü altları ve deniz kenarlarını çöp alanı gibi kullanıldığını ve bunu hiçte hoş bir manzara olmadığını belirten Vali Erdoğan Bektaş şunları söyledi:

“Hedefimiz sıfır atık. Aslında en baştan ulaşmamız gereken tabloya yeni yeni ulaşıyoruz. Doğrusu beşeri faaliyetler sonucunda atık dediğimiz bir malzeme ortaya çıkıyor. Atık üretiyoruz. İnsanoğlu faaliyetleri atık üretiyor. Doğa atık üretmiyor ama biz insanlar üretiyoruz. Çevremizi kirletiyoruz. Geçenlerde kıyıya vuran bir balina içinden 40 kilogram plastik çıktı. Atıklar, yaşam alanızı daraltıcı bir etki yapıyor.Sıfır atık diye nitelendirileceğimiz bir geri dönüşüm imkanımız var ve geri dönüştürdüğümüzde de o bize hem yeniden kullanma imkanı sunuyor hem de çevreyi kirletmemiş oluyoruz. Bizim şu anda Zonguldak katı atık tesisinde kurduğumuz elektrik üretim tesisi yıllık bize 3 milyon liralık bir fayda sağlıyor şu anda. Halbuki bu kurulmamış olsaydı o atıkların içinde biriken gaz belki patlamaya bile sebep olacaktı veya başka bir zarara. Bu bir fayda olarak yansıyor.

ZONGULDAK’IN HER TARAFINI ÇÖP OLARAK KULLANILMASI HİÇTE HOŞ DEĞİL DOĞRUSU

Fakat ben Zonguldak’ta yeniyim. Zonguldak’ta çevreye baktığımızda çevreye temiz tutamadığınızı, tutamadığımızı gördüğümü ifade etmek istiyorum. Yol boyları, köprü altları, ağaç altları ve bir kısım özel çöplükler, özel çöplük olur mu olmaz ama oluyor. kendinize çöp alanı olarak algıladığınız yere atık dökmek gibi deniz kenarları, gerçekten tablo çok güzel değil. Bu sıfır atık projesi de bu anlamda çok güzle bir proje. Özelikle bu mahalli idareler seçimlerinden sonra bu işe bir hız vererek bir vali Yardımcısı arkadaşımızı görevlendirildi ve biz çevremizi şehrimizi boğan kirleten ve çirkinleştiren ve hayat alanınını kısıtlayanlara karşı bir dizi faaliyetlere gireceğiz ve gerçekten bunu başarmak istiyoruz”

Toplantı çevre ve şehircilik il müdürlüğü uzmanların proje hakkında sunum yapmasıyla son buldu.

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi