Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak’ta yapılan operasyonların son 1 haftalık ve 2023 yılı ile 2024 yılının ilk 2 ayını kapsayan bilançosunu açıkladı. Vali Hacıbektaşoğlu, günübirlik evlere yapılan operasyonları da gündemine aldı. 

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü, Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı ve İl Göç İdaresi’nin çalışmalarıyla son 1 haftada ve 2023 yılı ile 2024 yılının ilk 2 ayında meydana gelen olayların bilançosunu açıkladı. 

Vali Hacıbektaşoğlu, günübirlik evlere yapılan baskınların detaylarını da açıkladı. Verilere göre 2023 yılında 316 ev denetlendi. Denetlemeler sonucunda da 1 milyon lirayı aşkın idari para cezası uygulandı. Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; “2023 yılında 316 günübirlik ev denetlenmiş 1 milyon liralık ceza kesilmiştir. 2024 yılının ilk 2 ayında ise; 54 ev denetlenmiş, 3’üne cezai yaptırım uygulanmıştır.” ifadelerine yer verdi. 

Vali Hacıbektaşoğlu ayrıca Zonguldak'ta kaçak maden ocaklarına yönelik yapılan operasyonların da detaylarını paylaştı. Hacıbektaşoğlu'nun konuyla ilgili yaptığı açıklamada;

"Türkiye'nin önemli kömür maden ocaklarına ev sahipliği yapan, kara elmas olarak tabir edilen taşkömürü ile özdeşleşen Zonguldak'ımızın; doğal güzelliklerini ve ormanlarını tahrip eden, su kaynaklarını kirleten; plansız ve kontrolsüz maden çıkarma faaliyetleri yüzünden bölgenin ekosistemine ciddi zararlar veren, sosyal güvencesiz istihdamın yanı sıra işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı; ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla güzel şehrimize olumsuz etkileri bulunan, bu nedenlerle de İlimizde öncelikli mücadele konusu olan Kaçak Maden Ocaklarına Yönelik: - 2023 yılında 1434 denetim yapılmış, denetimler sonucunda 234 Ocak kapatılmış, 108 adli ve idari işlem yapılarak 115,9 Ton Kömür ele geçirilmiştir. 

2024 yılının ilk iki ayında 237 denetim yapılmış, 19 Ocak kapatılmış, 38 adli ve idari işlem yapılmış ve 16,5 Ton Kömür ele geçirilmiştir. Bir önceki yılın ilk iki ayına kıyasla denetimlerde %16,18, Ele geçirilen kaçak kömürde ise %300 oranında artış gerçekleşmiştir." ifadelerine yer verildi.

Muhabir: Ercan Demir