Zonguldak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Mecit Aydın, muhabirlerimize yaptığı açıklamada, " Zonguldak'ta ilgili kanun gereğince yapıların denetlendiğini ve vicdanlarının rahat olduğunu….." söyledi.

Mecit Aydın, elbette bu sözlerinde samimidir, ancak ülkemizi yasa boğan deprem bölgesinde gördüğümüz manzaralar " yapıları denetleyenlerin de denetlenmesi gerektiğini " gösteriyor.

Yeni inşa edildiği halde yerle bir olmuş lüks konut siteleri, rezidanslar, un-ufak olmuş beton yığınları…

Onlar da yapı denetim firmalarının denetiminden geçmemiş miydi ?..

Kitabına uydurulmuş zemin etüdleri, kalitesiz beton, eksik demir ve saire…

Bu binalara 'uygun" raporu veren yapı denetim firmalarının vicdanları da rahat mı acaba?..

***

ZİMDER Başkanı Mecit Aydın, elbette, deprem bölgesindeki binalar için değil, Zonguldak Merkez ve ilçelerinde inşa edilen binalar için konuşuyor.

Öncelikle, inşaatlarına hile katmayan, malzemeden çalmayan, yapı denetim firmaları ile "ticari" ilişkisi, ya da göbek bağı bulunmayan inşaat müteahhitleri ve firmalarını tenzih ederek başlayalım.

Zonguldak'ta yapı denetim firmalarının onayından geçtiği halde, deprem yönetmeliğine uygun olmayan, heyelan bölgelerinde inşa edilen, projesine aykırı izinsiz tadilatlar ve kaçak eklentiler yapılan binalar var mı, yok mu?..

Bu binalar, yapı denetim firmalarının denetimden geçti mi, geçmedi mi?..

Mesela, Kozlu ve Devrek'te heyelan bölgelerinde inşa edilen binalar, yapı denetimiyle ilgili yasaya uygun mu, değil mi, daha önce heyelan meydana gelmiş bir alanda konut siteleri veya çok yüksek katlı apartmanlar inşa edilmesi sakıncalı mı, değil mi?

Bu binaların zemin etüdleri sağlıklı bir şekilde yapılmış mıdır, yapılmamış mıdır?..

Mesela, Filyos'ta süslü reklamlar ve uçuk fiyatlarla satışa sunulan konutların yer aldığı konut sitesinde projesine ve imar mevzuatına aykırı olarak "kaçak eklentiler" yapılmasına göz yumanların vicdanları rahat mıdır, değil midir?..

O halde aynı soruyu tekrar soralım…

Yapıları denetleyenlerin de denetlenmesi gerekiyor mu, gerekmiyor mu?..

Erhan ÇAKMAK

Editör: Haber Merkezi