CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye ile Irak arasındaki Ham Petrol Boru Hattı krizine ilişkin Paris İstinaf Mahkemesi’nde görülen davanın sonuçlandığını duyurdu. Yavuzyılmaz, Türkiye’nin aleyhindeki uluslararası tahkim kararını iptal ettirmek amacıyla Fransa’da başlattığı hukuki girişimin başarısızlıkla sonuçlandığını belgeleriyle birlikte kamuoyuna açıkladı.
Sosyal medya hesabı üzerinden kararın detaylarını aktaran Yavuzyılmaz, bugüne kadar kamuoyundan gizlendiğini iddia ettiği Paris İstinaf Mahkemesi’nin 10 Mart 2026 tarihli resmi kararına ulaştıklarını belirtti. Paylaşılan mahkeme ilamına göre, Fransa'daki yüksek yargı Türkiye Cumhuriyeti’nin iptal istemini kesin olarak geri çevirdi.
KRİZİN GEÇMİŞİ VE MİLYAR DOLARLIK TAZMİNATIN NEDENİ
Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Tahkim Merkezi, 13 Şubat 2023 tarihinde verdiği kararla Türkiye’yi haksız bulmuştu. Söz konusu davada, Türkiye'nin Irak Merkezi Hükümeti’nin resmi onayı ve bilgisi dışında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından çıkarılan petrolü Ceyhan Limanı üzerinden uluslararası pazara taşıdığı ve yükleme yaptığı tespit edilmişti.
Tahkim mahkemesi, Türkiye’nin iki ülke arasındaki mevcut ikili anlaşmaları ve yükümlülükleri ihlal ettiğine hükmederek, Irak yönetimine net 1 milyar 471 milyon dolar tazminat ödenmesini kararlaştırmıştı.
MAHKEMEDEN TÜRKİYE'YE YARGILAMA GİDERİ CEZASI
Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin bu cezayı iptal ettirmek amacıyla Paris İstinaf Mahkemesi’ne götürdüğü itiraz davası tamamen reddedildi. Kamuya açık mahkeme metinlerinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin tahkim kararının kısmen iptali yönündeki tüm tezlerinin boşa çıktığı görüldü.
Fransız mahkemesi, iptal talebini reddetmekle kalmayıp, Türkiye'yi yargılama sürecinde oluşan masraflar ve Irak tarafının savunma giderleri karşılığında 200 bin avro ödemeye mahkûm etti. Kararın Fransızca orijinalini ve Türkçe tercümesini yayınlayan Yavuzyılmaz, bu kararla birlikte 1 milyar 471 milyon dolarlık devasa tazminatın ödenmesi için geri sayımın resmen başladığını vurguladı.
TAZMİNATIN KAYNAĞI İÇİN SİYASİ YANIT ÇAĞRISI
Kararın kesinleşmesinin ardından hazine üzerinde oluşacak mali yüke dikkat çeken CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, konunun siyasi sorumluluğuna işaret etti. Yavuzyılmaz, ortaya çıkan milyar dolarlık bu zararın kamu bütçesinden yani vatandaşın vergisinden karşılanmaması gerektiğini savundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı, söz konusu tazminat miktarının dönemin karar alıcıları olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili AK Partili bakan ve yöneticilerin şahsi mal varlıklarından tahsil edilmesi gerektiğini ileri sürdü.




