Birine yapabileceğiniz en büyük duygusal şiddet nedir biliyor musunuz? Karşınızdakini aslında iyi olmadığına, yeterli olmadığına inandırmak. 

Doğduğumuzdan beri girdiğimiz her ortamda; aile, okul, iş… Farkında olarak ya da olmayarak ya bu şiddete maruz kaldık ya da maruz bıraktık. Çünkü insanlar kendilerindeki yetersizliği kapatmak için karşılarındakini yetersiz hissettirmeye eğilimlidirler.

Bunu öyle bir yaparlar ki depresyona girersiniz, kaygı duyarsınız ve dibe vurursunuz. İşin enteresan yanı onları haklı, kendinizi haksız görürsünüz ve dersiniz ki “Ben hatalıyım, ben suçluyum, ben yetersizim, ben başarısızım…”

Genelde de en yakınlarımız yapar bunu bize, en yakınlarımız vurur bizi, acıtır canımızı. En yakın arkadaşlarımız, akrabalarımız,  annemiz, babamız, karımız, kocamız, ablamız, abimiz, manitamız… Sakın onlar yapmaz demeyin, yaparlar. Belki istemeden yaparlar ama yaparlar. Ve biz uyanana kadar da devam ederler.

Lakap takarlar, basit bir hata yaparsın “Zaten hep yapıyorsun” derler, ses tonlarını yükseltirler, eğitimini beğenmezler, fiziki bir özelliğinle dalga geçerler; “Kilolusun” derler mesela, toplum içinde utandırırlar, sevgilerinden mahrum bırakırlar, kontrol manyağı olurlar; “Dakika başı arayıp, nerdesin, ne yapıyorsun?” derler, başarılarınızı ve hayallerinizi küçümserler…

Yok mu bunlara dur diyecek yüce bir ruh!

Var…

Başlangıç paketiniz iyi değilse, hayatta sizi en çok koruması gereken anneniz ve babanız istemeyerek ve farkında olmadan da olsa size bu ihaneti yaptılarsa ve bu durumu normalize ettilerse geriye dönük yapabileceğiniz bir şey yok ama bundan sonraki tüm süreç sizin seçiminizdir.

Eş, dost, akraba, hiç kimse sizden daha önemli değil. Sizi yoracak, sizi aşağılayacak, sizi kendinizden soğutacak, sizi kaybedenler kulübü üyesi yapacak insanlara ihtiyacınız yok. Yol verin gitsinler. Sizden uzak, Allaha yakın olsunlar.

Sizi kendinize ısıtacak insanlara ihtiyacınız var. Gelişmenize, filizlenmenize, yeşermenize, yükselmenize, kazanmanıza yardımcı olacak, sizi motive edecek, sizi harekete geçirecek, sizi inandıracak insanlara ihtiyacınız var. Etrafınızda böyle insanlar varsa onları asla kaybetmeyin. Onlar sizin gerçek dostlarınızdır.

Uyuyorduysanız uyanın. Siz alında iyisiniz ve yeterlisiniz. Şimdi bir bakın etrafınıza. Belki de burnunuzun dibinde aslında iyi olduğuna, aslında yeterli olduğuna inandırmanız ve uyandırmanız gereken birileri vardır gari. 

Sevdiğim söz: “Doğru olmayan her şey yalan değildir.” – Black Mirror dizisinden

Tavsiye film: El Cuerpo - (Ceset)

Konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki e-mail adresine veya instagram hesabına yazabilirsiniz. Diğer görüş ve önerileriniz için de yazabilirsiniz.

e-mail: [email protected]

İnstagram: b.bulut09