CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak’ta son günlerde art arda meydana gelen heyelanlar üzerine açıklama yaptı. İktidarı yeterli önlem almamakla eleştiren Yavuzyılmaz, “23 yıldır yürütülen rantçı politikalarla bugün yaşadığımız ekolojik felaketlerin taşları döşendi” dedi.
KARADENİZ BÖLGESİ RİKS ALTINDA
Zonguldak’ta geçtiğimiz günlerde yaşanan heyelanlarda araçlar zarar gördü ancak neyseki can kaybı yaşanmadı. Olayların ardından değerlendirmelerde bulunan Yavuzyılmaz, Karadeniz bölgesinin uzun süredir risk altında olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“AK Parti iktidarı Karadeniz’le inatlaşmaya devam ediyor. BEÜ kavşağında yaşanan heyelanın ardından kısa süre içinde aynı bölgede bir heyelan daha meydana geldi. Kozlu Ilıksu mevkiinde her yıl birkaç kez felaketin kıyısından dönülüyor. Yıllardır uyarıyoruz, soru önergeleri veriyoruz, ancak ‘gereken tedbirleri alıyoruz’ yanıtının sahada bir karşılığı yok. Alınmayan önlemler, yaşanan her yeni vakayla bir kez daha ortaya çıkıyor. Karadeniz artık alarm vermiyor, çığlık atıyor.”
BAKANLIK BİLİMDEN DEĞİL, RANTTAN YANA
Yavuzyılmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı da sert sözlerle eleştirerek şunları söyledi:
“Bakanlık, bilimden değil inşaattan ve ranttan yana tercihte bulunuyor. 2019’da açıklanan Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı’nda Rize, Trabzon, Ordu, Samsun, Giresun ve Artvin illeri yer aldı ama Zonguldak yine dışarıda bırakıldı. Planda, yüksek heyelan riski bulunan bölgelerdeki binaların tespit edilip taşınacağı, bu alanlarda inşaata izin verilmeyeceği, mevcut yolların güçlendirileceği belirtilmişti. Ancak bu tedbirlerin hiçbiri uygulanmadı. AKP kendi planına bile uymadı.”
DEPREMLER HEYELANLARI TETİKLİYOR
Uzman görüşlerine de değinen Yavuzyılmaz, depremlerin Karadeniz sahilinde heyelan riskini artırdığına dikkat çekti:“Fay hatlarının geçtiği bölgelerde heyelan olayları artıyor. Özellikle doğaya inat şekilde dağ yamaçlarına yapılan yollar, hem toprak dengesini bozuyor hem de trafik güvenliğini tehdit ediyor. Yağışlı mevsimle birlikte bu risklerin daha da artması bekleniyor. Acilen önlemler güçlendirilmeli.”
İSİM DEĞİŞTİ, ANLAYIŞ DEĞİŞMEDİ
Yavuzyılmaz, Batı Karadeniz’de 2021 yılında 97 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinin ardından bakanlığın adının “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” olarak değiştiğini hatırlatarak şunları söyledi:
“İsim değişti ama anlayış değişmedi. Felaketler artarak devam ediyor. AK Parti afetlerden ders çıkarmıyor. İktidarın yaklaşımı, afeti önlemek yerine afeti yönetmeye çalışmak. 23 yıldır uygulanan rantçı ve bilimi yok sayan politikalar, bugün yaşadığımız ekolojik felaketlerin temelini attı. Ülkemize rüzgar eken AK Parti şimdi fırtına biçiyor. Alınmayan tedbirler nedeniyle hayatlar karartılmaya devam ediyor.”