Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜN) bünyesinde kurulan Teoman Duralı Felsefe-Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yönetmeliği, 25 Mayıs 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararla birlikte, Türk düşünce hayatının en önemli isimlerinden biri olan merhum Prof. Dr. Teoman Duralı’nın mirası Zonguldak’ta yaşatılacak.

TEOMAN DURALI’NIN DÜŞÜNCE DÜNYASI GELECEĞE TAŞINACAK

Yeni kurulan merkezin temel amacı; ünlü düşünür Teoman Duralı’nın eserlerini bir araya getirmek, kapsamlı bir dijital arşiv oluşturmak ve onun felsefe-bilim anlayışını akademik çalışmalarla gelecek nesillere aktarmak olacak. Merkez; felsefe, bilim, kültür, psikoloji ve sosyoloji gibi farklı alanları bir araya getirerek disiplinler arası çalışmalara öncülük edecek.

ULUSLARARASI ÇALIŞTAYLAR VE ATÖLYELER DÜZENLENECEK

Merkez bünyesinde ulusal ve uluslararası düzeyde sempozyumlar, paneller, çalıştaylar ve seminerler gerçekleştirilecek. Ayrıca öğrencilerin felsefi düşünme becerilerini geliştirmek amacıyla özel eğitim programları, okuma grupları ve düşünce atölyeleri hayata geçirilecek. Projeler sayesinde akademisyenler ve araştırmacılar arasında güçlü bir iş birliği ağı kurulması hedefleniyor.

YÖNETİM YAPISI BELLİ OLDU

Resmî Gazete’de yer alan yönetmelikte merkezin yönetim şeması da netleşti. Buna göre merkezin müdürü, üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilecek. Merkez müdürü, yönetim kurulu ve danışma kurulu ile birlikte merkezin bilimsel ve idari faaliyetlerini yürütecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ