İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, gelmeyen ödeneklerle ilgili bugün Ankara'ya gidiyorum" dedi

İl Genel Meclisi'nin 14.birleşimi gerçekleştirildi. Mecliste bütçe görüşmeleri devam ediyor.

İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli bütçe oluşturulması ile ilgili meclis üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, yeni projede tarım , Turizm ve su projelerine önem vereceklerini ifade etti. 

Konuşmasında bugün gelmeyen özelliklerle ilgili Ankara'ya gideceğim ifade eden ilgilenmesi başka Nejdet Karaveli  şunları söyledi:

"TURİZM TARIM VE SU PROJELERİNE ÖNEM VERECEĞİZ"

"Komisyonlarımız Yatırım programlarını ayarlasınlar.  Gelecek dönem Köydes ödemeği hemen hemen belli. Yani merkezi Hükümetin bütçede Köydes'e  ayıracağı ödenek belli. O hesap üzerinden bizim ilçelerimize gelecek köydesi' ödemeye de gelecek dönem için belli.  Sene başında asfaltla ilgili alım yapabilmemiz için bütün bir program yapmamız ve bütçeyi netlememiz gerekiyor. Ona göre geri kalan ödenek zaten yol müdürlüğünde kullanılacak.
Hata yapmadan güzel bir program yapalım.
Yine aynı zamanda bütçemizde Turizm projeleri,  tarım prrojeleri yapacağız

"PERŞEMBE GÜNÜ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZÜ ÇAĞIRACAĞIZ"

Milli Eğitim Müdürü Perşembe günü onu da davet edeceğiz.  Kendisinden ilimizde yapılan okullarla ilgili geçtiğimiz yıllardaki çalışmalarını, gelecek dönem için problemli olan okullar ne? Bunların Tamamını arkadaşlar bir inceleyelim. 

Zaten dediğim gibi bütçe hemen hemen ortaya çıktı. Yatırım müdürlüklerine vereceğimiz para da ortaya çıktı. Zaten komisyon kendi içinde onu değerlendirmesini yapacaktır. 

"GELMEYEN ÖDENEKLERLE İLGİLİ  ANKARA'YA GİDİYORUM"

Şimdi ben  gelmeyen ödeneklerle ilgili bugün Ankara'ya gideceğim tekrar onunla ilgili ve araç gereçle ilgili bir iki görüşmem olacak.


"BİZ KÖYLERDEN SU PARASI ALMIYORUZ TEK DERDİMİZ MİLLETE HİZMET ETMEK"

Suya önem vermeliyiz.
Yani biz de programımızı oluştururken ona göre  çalışalım. 
İşte suyun kullanımıyla ilgili titizlikle müdürlüğümüz bir çalışma yapsın. Çünkü biz sistemlerimizi yapıp muhtarlıklara teslim ediyoruz. Sonuçta bütün sorunlarla yine biz uğraşıyoruz.  Yani bütün talepler yine bize geliyor. Biz köylerden su parası almıyoruz arkadaşlar. Sadece derdimiz millete hizmet etmek. Bunu yaparken de idare olarak en azından sürdürülebilir olması noktasında reel adımlar da atmak için burada ödenek koymak para ayırmaktan bence kaçınmayalım"

  
"SU VE KANAL HİZMETLERİ MÜDÜRÜ MECLİS ÜYELERİNİ BİLGİLENDİRDİ"

Su ve Kanal hizmetleri Müdürü Selahattin Özkul'da meclis üyelerini çalışmalar konusunda bilgilendirdi ve mecidiyelerin sorularını cevaplandırdı.

Su ve Kanal hizmetleri Müdürü Selahattin Özkul konuşmasında şunları söyledi:

"MUHTARLARIMIZ SEÇİM KAYGISIYLA SU ÜCRETLERİNİ TOPLAYAMIYORLAR"

"Su konusunda  terfii sistemlerde meclisin belirlediği bir ücret tarifemiz var. O skalaya göre muhtarlara biz bu yazılarımızı gönderiyoruz. Muhtarlar buna göre o skala aralığındaki tarifeye göre ücretlerini toplamak zorundalar Tabii  enerji maliyetleri son dönemde giderek arttığı için buradaki yapılanmada da  hükümet şeyi öngördü. Ticariden çıkardığı enerji maliyetini mesken aboneliğine döndü o çalışmayı yaptı. Oradan bir miktar maliyetleri bir miktar aşağı düşürdü. Ama tabii ki yeterli değil.  Enerji maliyeti konusunda sıkıntılar var. Doğru. Bütün muhtarlarımız bunu yapıyor. 
Ama seçim kaygısıyla ve ücretleri tamamen toplayamıyorlar. Yani ücret toplayamadığı için de suyu da disiplin altına alamıyorlar. O nedenle sıkıntı yaratıyor. 

Terfili sistemlerdeki  geri dönüşüm kazanımları  idaremiz belediyeler gibi değil. İdarelimiz tesisi yapıyor. İşletmesini muhtarlara teslim ediyor.  İşletme konusunda kanun bize cevaz vermiyor. Belediye gibi değiliz biz. Yani ücretlerini bizim toplama gibi bir sistemimiz yok. O nedenle  terfi sistemleri muhtarlar disipline alırlarsa suyu  randımanlı çalışan, düzgün çalışan muhtarlarımız var. 

"ÖZEL İDARENİN BÜTÇESİNİNİN YETERSİZ OLMASINDAN DOLAYI KANALİZASYON FAZLA YAPAMADIK"

Özel idare bütçesinin yetersiz olmasından kaynaklı kanalizasyon fazla yapamadık. Kanalizasyon sistemlerine. Muhtarlarımıza biz  boru malzeme yardımı yapıyoruz. Asıl olan foseptik yapımı değil, dededen kalma mantığınız, işte bir iki hanenin bir araya gelerek kendi foseptiklerini yapması, çünkü  hakikaten kanalizasyon maliyetleri son derece çok fazla.
Ayrıca bizim bertarafla ilgili de  bir sistem yok. Bertaraf yapamıyoruz. Yani dolan yerlerden çekip dersiniz. O da bir problem. Yani aslolan kanalizasyon sorunu hakikaten büyük bir sorun. Burada toplulaşmadan ziyade münferit çözümleri üretmemiz gerekecek. Hem maliyet açısından'

Meclis yapılan konuşmalarından sona erdi.

Kaynak: Ercan Demir