Belediye İş Sendikası Zonguldak Şubesi Başkanı Osman Karataş, sendikanın Başkanlar Kurulu toplantısını değerlendirdi.

Belediye İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Osman Karataş, Ankara'da düzenlenen Sendikanın Başkanlar kurulu toplantısına katıldı. Başkan Osman Karataş yaptığı açıklamada başkanlar kurul toplantısının sonuç bildirgesini yayınlandığını ve 1 milyon kişiyi etkileyecek kararlar alındığını belirterek şunları söyledi:

"Başkanlar Kurulu 8 Eylül Perşembe günü Ankara genel merkezde toplanarak çalışma hayatını ilgilendiren ve bizim iş Kolumuzdaki ilgili sorunların tamamı ile ilgili gündemle birlikte Toplandı ve bununla ilgili geniş kapsamlı kararlar alındı. Kararların içinde belediye şirketleri, taşeron çalışanlar ve 5620 sayının mağdurları ile ilgili büyük kararlar alındı ve bu kararlarla ilgili geniş bir çerçeve ve perspektifle Çalışma Bakanlığı ve Hükümet nezdinde ve Türk İş nezdinde girişimlerde bulunacağına dair kararlar alındı. Bununla ilgili gelişmelerin tamamını Türk iş ve Çalışma Bakanlığı nezdinde yürütmeye ilişkin; Öncelikle belediye şirket işçilerinin kadrosu ile ilgili kadro çalışmaları ile ilgili gelinen nokta ve bununla ilgili gündeme alınması ve  onun haricinde  6772 sayılı ve belediye şirketlerinin kapsam dışında bırakıldığı 6772 sayılı kanundan Mağdur olan işçilerin durumunun düzeltilmesi ile ilgili taleplerimizi, 5620 sayılı kanunda kadro alamayan mevsimlik geçici işçilerle ilgili taleplerimizi, Onun haricinde belediyeler ve diğer kurumlarda çalışan taşeron hala olarak çalışan hizmet almaya çalışan işlerin durumları ile ilgili talepleri bakanlık ve Türk iş nezdinde iletilmesi ile ilgili kararları aldı.

Güzel ve verimli bir çalışma oldu bu. Yararlı bir çalışma oldu Gündem oluşturulacak şekilde, gündemi etkileyecek şekilde ve 1 milyon kişiyi ilgilendiren kararları aldık. Bu kararların takipçisi olacağımızı Türk-İş ve bakanlık nezdinde de bu kararları ısrarla takip edeceğimizi ve gündemde tutmaya ilişkin kararlarımızı aldık. İnşallah güzel sonuçlar çıkacak diye ümit ediyoruz" dedi.

BELEDİYE İŞ SENDİKASI BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ ŞU ŞEKİLDE:

“Belediye-İş Sendikası Başkanlar Kurulu, 8 Eylül 2022 tarihinde Ankara’da toplanarak ülkemiz ile emeğe ilişkin güncel gelişmeleri ve örgütsel çalışmalarını değerlendirmiştir.

Başkanlar Kurulumuz, toplantıda yapılan değerlendirmeleri ve bu doğrultuda almış olduğumuz kararları aşağıdaki şekilde kamuoyuna iletmeyi uygun bulmuştur:

1-İktidarın sermaye yanlısı, üretime değil, betona dayalı rant politikaları sonucu, emekçi halkımız hayat pahalılığı, işsizlik ve yoksullukla boğuşmakta, emekçilerin reel ücretleri her geçen gün erimekte, alım güçleri düşmektedir.

Başkanlar Kurulumuz, üretime dayalı, kapsayıcı sosyal devlet mekanizmalarının kurulmasını, akılcı, adil ve emekten yana politikaların benimsenmesini, vergi ve gelir adaletinin sağlanmasını talep eder.

Başkanlar Kurulumuz, enflasyonun, hayat pahalılığının faturasının emekçilere kesilmemesi için tüm işçi konfederasyonlarını ortak tavır almaya, emeğin taleplerini yükseltmek için dayanışma ve mücadele hattı örmeye davet eder.

2-Enflasyonun son 24 yılın zirvesine çıkması, hayat pahalılığı, dövizde yaşanan artışlar, turizm bölgelerindeki yaz ve kış nüfus farklılıkları, göçmen, sığınmacı ve kaçak sayısında yaşanan inanılmaz nüfus artışları, belediyelere ek yükler getirmektedir. Bu nedenle bazı belediyelerimiz, emekçilerin ücret ve sosyal haklarını ödemekte sıkıntı yaşamaktadır.

Hükümet, belediye gelirlerinin arttırılması için gerekli yasal düzenlemeleri bir an önce yapmazsa belediye hizmetlerinin de aksaması kaçınılmaz olacaktır.

Başkanlar Kurulumuz, belediye gelirlerinin arttırılması için iktidarın en kısa sürede gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirmesini talep eder.

3- Başkanlar Kurulumuz, 5620 sayılı Yasa kapsamında yılda 5 ay 29 gün çalışan emekçilerin ve 696 sayılı KHK gereğince belediye şirketine aktarılan tüm çalışanların şirketin değil belediyenin asli işçisi olması için mücadelede kararlıdır.

4- 6772 sayılı Kanun gereğince 52 günlük ücret tutarında kamu kurum ve kuruluşlar ile belediyelerde çalışan işçilere ödenen ilave tediyeler, belediye şirketlerinde çalışan işçilere ödenmemektedir. Bu durum Anayasa’nın eşitlik ilkesine, hukuka ve vicdana aykırıdır.

Başkanlar Kurulumuz, belediyelerde halk sağlığı ve güvenliğini doğrudan ilgilendiren işlerde kamu hizmeti yapan belediye şirket işçilerine de, 6772 sayılı kanun gereğince yasal hakları olan yılda 52 günlük ilave tediye ödenmesini talep eder.

5- Hükümet yıllardır emekçilerin tüm taleplerine rağmen, gelir vergisi tarife dilimlerini enflasyonun altında arttırmaktadır. Son yapılan düzenlemeyle emekçilerin gelirlerinin asgari ücret kadar kısmı vergiden muaf olmasına rağmen, gelir vergisi tarife dilimleri enflasyon oranında güncellenmediği için emekçiler kısa sürede vergide ikinci ve üçüncü dilime girerek daha fazla vergi ödemektedir. Ayrıca ÖTV ve KDV gibi zengine de fakire de aynı oranda uygulanan adaletsiz, dolaylı vergiler de emekçilerin vergi yükünü arttırmaktadır.

Başkanlar Kurulumuz, vergi sisteminin Anayasa’nın 73. maddesindeki maliye politikasının sosyal amacı olan, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı esasına göre yeniden düzenlenmesini talep eder.

6-Ülkemizde son yıllarda artan enflasyon oranları, yaşanan ekonomik kriz ortamı nedeniyle belediye emekçilerinin satın alma gücünde ciddi oranda kayıplar yaşanmıştır. Bu kayıplara şimdi de promosyon kayıpları eklenmiştir. Özellikle 2021 yılı ve öncesinde 3 ile 5 yıllık promosyon sözleşmesi yapılan iş yerlerinde çalışan emekçiler, ciddi hak kaybına ve eşitsiz bir uygulamaya maruz kalmaktadır.

Başkanlar Kurulumuz, Hükümetin, emekçilerin yaşadığı promosyon mağduriyetini gidermek için Bankalar Birliği aracılığı ile gerekli girişimlerde bulunarak, promosyon sözleşmelerini günün koşullarına göre güncellemesi için girişimde bulunmasını talep eder.

7- Başkanlar Kurulumuz, emeğin kazanılmış haklarına yönelik saldırıların, işsizliğin, yoksulluğun, sendikal hak ihlallerinin arttığı, düşünce ve ifade özgürlüğünü yok etmeye yönelik girişimlerin yoğunlaştığı bir dönemde, işkolunda tek sendika, ülkede tek konfederasyon talebini bir kez daha vurgularken tüm sendika ve konfederasyonları önkoşul olmadan birleşmeyi gündemlerine almaya davet eder.

8- Başkanlar Kurulumuz, ülkemizde üstünlerin hukukunun değil, hukukun üstünlüğünün hakim olduğu, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla yerleştiği, halkın iradesinin her alanda egemen kılındığı, işçi hak ve özgürlüklerinin evrensel düzeye eriştiği bir ülke için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekte kararlıdır.

Başkanlar Kurulumuz; demokrasiyi yeniden inşa etmenin, bizlere ulus olma bilincini veren, bireyi yurttaş konumuna yükselten laik, demokratik Cumhuriyet’e sahip çıkmakla, mümkün olduğuna inanmaktadır.”

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi