AK Parti ve MHP'nin Meclis'e getirdiği sosyal medya yasasına göre kamu düzenini bozmaya elverişli bilgiyi paylaşan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alacak. Sosyal medya yasası ile adli merciler tarafından talep edilen bilgiler verilmezse sosyal ağ sağlayıcılarının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranında daraltılabilecek. Zonguldaklı vatandaşlar da konuya ilişkin yalan haber paylaşanların ceza alsınlar şeklinde youmladı. 

Her gün farklı konularla sokağın nabzını tutmaya devam ediyoruz. Bugün de sosyal medya yasasını sorduk. Bazı vatandaşlar özgürlüklerinin elinden alındığını susturmaya çalıştığını, bazı vatandaşlar ise yasanın iyi olduğunu yalan haber yapıldığı nda o kişilerin cezalandırılmasının iyi olacağına dikkat çekti. 

SOSYAL MEDYA YASASI MADDELERİ NELER?

Teklifle; İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda da değişiklik yapılıyor. Bu kapsamda; uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacıyla içeriğin çıkarılması, erişimin engellenmesi kararlarının uygulama mercii noktasındaki tereddütlerin ortadan kaldırılması ve Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin görev ve yetki alanı belirleniyor. Çocukların, gençlerin ve ailenin internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Birliğe ilave görevler veriliyor. Kişilik haklarının korunmasına yönelik olarak Birliğe yapılan müracaatlara ilişkin yapılacak itirazlarda takip edilecek yargısal denetim usulü hususunda düzenleme yapılıyor. İnternet ortamında işlenen suça konu yayınların içerik veya yer sağlayıcısının belirlenmesinde yaşanan sorunlar nedeniyle içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararı verilebilecek katalog suçlarda, yurt içi-yurt dışı ayrımı kaldırılıyor. Kanunla düzenlenen sosyal ağ sağlayıcıların yükümlülük ve sorumluluklarına yönelik; muhataplık ilişkisinin güçlendirilmesi, raporlama yükümlülüğünün kapsamının genişletilmesi, çocuklara yönelik uygulamalar konusunda ayrıştırılmış hizmet sunumunun sağlanması, yargı mercilerinin bilgi taleplerine süresinde ve doğrudan cevap verilmesi, kullanıcı haklarının korunması, kamu güvenliğini ve kamu sağlığını etkileyen olağanüstü durumlarda kriz planı oluşturarak etkin önlemler alınması gibi hususlarda Avrupa Birliği'ndeki regülasyonlara ilişkin gelişmeler de göz önünde bulundurularak ilave düzenlemeler yapılıyor.

Haber: Aytaç ÖZTÜRK

Editör: Haber Merkezi