SGK İl Müdürü Erkin Avcı madende iş kazası sonucu ölen madencilerin birinci derece yakınının kamuda istihdam edildiğini ifade etti.

7 Mart'tan sonra yaş aralığın kaldırılması ile birlikte 123 madenci yakınının daha kamuda istihdam edilmek için başvuru yaptığını belirten SGK İl Müdürü Erkin Avcı, şunları söyledi:

"Yeraltı madenlerinde iş kazası sonucu vefat edenlerin hak sahiplerine 1 kişilik istihdam hakkı verilmişti. Bugüne kadar da Biz Valilik kararı ile kurulan komisyonda yaklaşık 120 kişinin istihdamını sağladık.

Son yapılan düzenleme ile de buradaki yaş alt aralığı kaldırılmış oldu Yani 2003-2014 değil, yeraltı üretiminde geçirdiği iş kazasından dolayı ölenlerin hak sahiplerine tarih aralığı olmaksızın istihdam hakkı verilmiş oldu. Bununla ilgili düzenleme 7 Mart tarihinde resmi gazetedeyayınlandı ve o tarihten itibaren biz müracaatları almaya başladık. Yoğun bir şekilde EYY'nin yanı sıra bu şekilde müracaatları da alıyoruz. Müracaattan hangi belgeler verilmesi halinde geçerli olacağı,nelerin verilmesi gerektiğine dair bir düzenlememiz var ve her gelene hangi belgeleri temin etmesi gerektiği yönünde Bu belgeyi veriyoruz. Onlar da istediğimiz belgeleri temin ettikten sonra bize belgeleri getiriyor ve bir önce dosyayı tekamül ettiriyoruz. Daha sonra Valilik tarafından kurulmuş olan yani Vali yardımcımızın defterdarımızın işkur Müdürü ve SGK İl müdürünün içinde yer aldığı komisyon tarafından bu dosyalar tek tek görüşülecek istihdamda hak sahibi olup olmadığı karar verilecek. Bu kararlar verdikten sonra müdürlüğümüzün yapmış olduğu burada sekreterya görevi olarak o komisyon kararlarını belgeleri de ekinde ilave ederek emekli hizmetleri Genel müdürlüğümüz ve göndererek bu şahısların kamuda istihdamlarını sağlamak yönünde süreci tamamlamak olacaktır.
Bu kapsamda 7 Mart'tan itibaren 123 tane geçerli talep aldık şu ana kadar ama girişte de görmüşsünüzdür en az EYT kalabalıklığı kadar da müracaat etmek için sırada bekleyenlerimiz var.. Süreçle ilgili kendilerine bilgi veriliyor. Mutlaka mutlaka burada dikkat edilmesi gereken şu; istihdam hakkı öncelikle vefat edenin eşine aittir. Vefat edenin eşi 45 yaş ve altında ve sağ ise bu hak onundur. Eğer kendisi kullanmak istemiyorsa da çocuklarından bir tanesine feragat verebilir.
Çocukların da kendi arasında birbirlerine fetgat vermesi gerekiyor. Feragat veremezlerse komisyonda hangi çocuğun istihdam edileceği kararını da komisyon vermiş oluyor
Eş ve çocuğun olması durumunda hiçbir şekilde istihdam hakkı kardeşlere geçmiyor. Ancak vefat eden şahıs bekar ise eşi ve çocuğu yok ise kardeşlerinden bir tanesi de yine diğer kardeşlerinden şartları uyanlar açısından ferakatname alarak bu  kapsama dahil edilebilecekler.
Dediğim gibi şu ana kadar 123 kişi başvurusu tamamladı ancak  toplamda 200'ün üzerinde ise başvurusunu tamamlayacak olanlar var.
Şahsın müracaat edeceği yer iş kazasının olduğu ildir. Hangi ilde iş kazası olduysa O yüzden müracaat ediyor müracaat formunun içerisinde de atanmak istediği beyan ediyor. Burada toplam 3 tane şıkkımız var ve hangi illeri yazarsa atanacak iller arasında o iller değerlendirilmiş oluyor.
Tabii ki başka illerde de İslam edilmek istiyorum diye müracaat edenler de var.


(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi