* Önümüzdeki yıl Haziran ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi'ne aylar kala ülke genelinde olduğu gibi Zonguldak'ta da siyaset kulisleri hareketlendi.

Özellikle Ak Parti, CHP, MHP ve İyi Parti'den çok sayıda aday adayı çıkması beklenirken, parti içi adaylık çekişmeleri de içten içe hız kazanıyor.

TBMM'de grubu bulunan dört siyasi parti dışında, ilimizde Saadet Partisi ve Yeniden Refah Partisi de milletvekili seçimleri bakımından iddialı söylemleri bulunan partiler arasında yer alıyor.

Şu anda kendileri tarafından telaffuz edilmemekle birlikte Zonguldak kamuoyunda adaylık başvurusunda bulunması ve partilerin yetkili kurulları tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucunda listelere girmesi beklenen isimler yerel siyasetin en önemli gündem maddesini oluşturuyor.

* Cumhurbaşkanı  ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2023 Haziran seçimlerinde mevcut milletvekillerinin en az yarısının değişeceğine ilişkin açıklamaları Zonguldak'tan aday olacak yeni isimleri daha çok öne çıkardı.

Bu isimlerin başında Ak Parti İl Başkan Yardımcısı, ZONSİAD Başkanı Nejdet Tıskaoğlu geliyor. İlimizin ekonomik, sınai ve sosyal alanda gelişmesi yönünde yeni projeler ve icraatları ile kamouyunun dikkatini çeken Nejdet Tıskaoğlu, 2023 seçimlerinde Ak Parti'nin güçlü isimlerinden biri olarak görülüyor.

Nejdet Tıskaoğlu'nun özellikle Vadi bölgesinden büyük destek göreceği belirtiliyor.,

CHP'de mevcut milletvekillerinin yerini koruyacağı, ancak üçüncü sıra için parti içi kulislerin yoğunluk kazandığı belirtiliyor.

CHP'nin üçüncü sıra milletvekili adaylığı için İl Kadın Kolları Başkanı Av. Merve Kır ile Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun'un mücadele edeceği tahmin ediliyor. Merve Kır'ın gerek hukukçu kimliği, gerek zerafeti ile CHP'nin milletvekili listesine güç katacağı, partinin genel merkezi tarafından da destek göreceği ifade ediliyor.

MHP'de, MYK Üyesi Murat Kotra'nın ismi çok öne çıkmış durumda. Özellikle son iki yıl içinde sık sık Zonguldak'a gelerek parti teşkilatlarını derleyip toparlaması, siyasi çalışmalara bizzat katılıp nezaret etmesi ve Zonguldak'ın yaşamsal sorunlarına sahip çıkışı ile dikkat çeken Murat Kotra'ya parti teşkilatları yanında kamuoyundan da büyük destek veriliyor.

* Halen kongre süreci devam eden İyi Parti'de İl Başkanı, eski Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen'in milletvekili adaylığını açıklamasına kesin gözüyle bakılıyor. Erkmen'in bu nedenle 2023 Ocak ayında yapılması öngörülen il kongresinde aday olmayacağı ve kendisine yakın bir adayı destekleyeceği belirtiliyor.

İlimizde en uzun süre görev yapan valilerden biri olan İyi Parti İl Başkanı Yavuz Erkmen'in adaylığı Zonguldak halkı tarafından kabul gördüyor. Valilik yaptığı dönemde halka yakın oluşu ile hafızalarda yer alan Yavuz Erkmen'e kamuoyundan adaylık için destek veriliyor.

2023 seçimlerinin iddialı iki il başkanının kendi partilerinde birinci sıradan milletvekili adayı olacakları tahmin ediliyor.

Aylık divan toplantılarını kongre havasında gerçekleştiren, yüksek hitabet gücü ile etkili konuşmalar yapan endüstri mühendisi Burak Erol'un Saadet Partisi birinci sıra milletvekili adayı olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Milli Görüş ekolünün bir diğer temsilcisi Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Necdet Sarı'nın da birinci sıradan milletvekili adayı olacağı tahmin ediliyor. Ülkemizin sorunları ve dünya meselelerini Milli Görüş bakış açısı ile yorumlayan ve saha çalışmalarına büyük önem veren Necdet Sarı da milletveili adaylığı için kamuoyundan kabul gören siyasetçilerden birisi olarak tanımlanıyor.

SON SÖZ GENEL MERKEZLERİN

* Zonguldak kamuoyunda ve siyaset kulislerinde 2023 milletvekili seçimleri için öne çıkan isimlerin adaylıkları süreç başladığında her siyasi partinin kendi kriterlerine göre genel merkezleri tarafından belirlenmiş olacak. Özellikle TBMM'de grubu bulunan Ak Parti, CHP, MHP ve İyi Parti'den çok sayıda aday adayı çıkması, bu arada parti içi adaylık mücadelesinin yoğunlaşması bekleniyor.

İlimiz kamuoyunda "rakip kardeşler " olarak tanımlanan Milli Görüş'ün iki temsilcisi Yeniden Refah Partisi ve Saadet Partisi'nde ise kendileri istedikleri takdirde birinci sıra için il başkanlarının adaylıklarına kesin gözüyle bakılıyor. Saadet Partisi İl Başkanı Burak Erol ve Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Necdet Sarı'nın karşısına birinci sıralar için aday çıkması beklenmiyor.

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi