Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Daire Başkanlığı’nın

İyi Tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve kontrolü yatırım projeleri kapsamında Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Ormanlı Beldesi‘ne bağlı Başören Köyü Doplar Mahallesi’nde 25 çiftçiye tarım malzemesi dağıtıldı.

Tarım Orman İl Müdür Cemalettin Çataklı, Geleceğimiz için Tarım, Fındığın Geleceği İyi Tarım Projesi kapsamında profesörler eğitim verileceğini ve köylülerin de bu eğitime katılmalarını istedi.

Köylere konuşma yapan Zonguldak İl Müdür Cemalettin Çataklı, tarımdaki memurları çalıştırmalarını ve sürekli kapılarını çalmalarını söyledi.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Ormanlı Beldesi‘ne bağlı Başören Köyü Doplar Mahallesi’nde yapılan İyi tarım projesi törenine  Tarım Orman İl Müdürü Cemalettin Çataklıı, İl Müdür Yadımcısı Hasan Akçaalan,  Ormanlı Belediye Başkanı Bayram  Başol, AK  Parti Ereğli İlçe Başkan yardımcısı  İbrahim Sezer, CHP İl Genel Meclisi Üyesi Hayrettin Kartal, Ereğli İlçe Tarım Müdürü Osman Günaydın, Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat ve çiftçiler katıldı.

Zonguldak’ta tarımın geliştirilmesi için her türlü çalışma yaptıklarını söyleyen Tarım Orman İl Müdürü Cemalettin Çataklı, “Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı’nın “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü ” ile İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaştırılası ve Kontrolü ” yatırım projeleri kapsamında Fındık Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması amacıyla Bakanlığımız ve Proje ortağı BALSU firması ile birlikte hazırlamış olduğumuz geleceğimiz için tarım, fındığın geleceği iyi tarım projemizin malzeme –ekipman dağıtım törenine hoş geldiniz.

Bildiğiniz üzere Dünyadaki fındığın %69’u Türkiye’de üretilmektedir. Türkiye, dünya fındık ihracatında da ilk sırada olup, toplam ihracatın %61’ini gerçekleştirmektedir. Ülkemiz , bu avantajıyla dünya fındık fiyatlarında belirleyici rol oynamaktadır. Aynı zamanda fındık Türkiye ekonomisine sağladığı döviz girdisiyle de tarım ürünleri arasında stratejik bir öneme sahiptir. Ancak Türkiye’nin sahip olduğu dünya fındık sektöründeki hâkimiyetinin sürdürebilirliğinin sağlanması için ürün verimliliğinin artırılması gerekmektedir.

İyi Tarım Uygulamaları, insan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel kalıntılar içermeyen, çevreyi kirletmeden veya doğal dengeye zarar vermeden üretilen, üretimi sırasında üretimle ilgili insanların veya diğer canlıların refahının olumsuz olarak etkilenmediği, tüm bu işlemlerin kayıt altına alınarak kontrol edilen ve sertifikalandırılan üretim şeklidir. İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan tüm üretim ve pazarlama aşamalarını kapsamaktadır.

Sürdürülebilir üretim sistemlerinde temel amaç, toplum sağlığını korumak ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan çevresel sorunların önüne geçmektir. Bu ortak amacı esas alan iyi tarım uygulamaları sürdürülebilir tarım sistemleri için en güzel örneklerden birisidir. İyi Tarım Uygulamalarının amacı insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek üretimin yapılmasıdır. İyi Tarım Uygulamaları ile tarımsal üretimde kalite, tarımsal üretimin yapıldığı çevre ve üretimde çalışanların refahı da göz önünde bulundurulduğu için; bu şartlara uygun şekilde elde edilen ürünün, insan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik ve fiziksel kalıntılar içermediği; çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği; üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatına uygun olarak üretimlerini garanti altına alınmış olunmaktadır.

“GELECEĞİMİZ İÇİN TARIM, FINDIĞIN GELECEĞİ İYİ TARIM”

projemiz pilot bölge olarak fındık tarımının yoğun olarak gerçekleştirildiği Ereğli ilçemizde bulunan Karakavuz ve Başören köylerindeki 25 çiftçimizin ÇKS’ ye kayıtlı 369 dekar arazisinde hayata geçirilecektir. Projemiz, 2023 yılında ve sonraki dönemlerde daha geniş alanlara yayınlaştırılacaktır. Projemizle birlikte İyi Tarım Uygulamalarının geliştirilmesiyle izlenebilir ve sürdürülebilir ürünler yetiştirilecek, değerli üreticilerimizin gelir artışını sağlayarak hem kaliteli ürün yetişmesini hem de tüketicinin sağlıklı ve güvenli gıda tüketimini sağlayacaktır” dedi. Konuşmaların ardından 25 çiftçiye iyi tarım uygulamaları için de yapılan çalışmalarda kullanmak üzere tarım malzemesi dağıtıldı.

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi