Zonguldak'ta Harmankaya Şelaleleri Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin kurucu ve ikinci Başkanı Ahmet Yıldız, sadece Alaplı Gümeli’de Porsuk ağacının bulunmadığını, Zonguldak Merkez’de de Porsuk Ağaçlarını bulunduğunu belirtti. Gökgöl Mağarası’nın 500 metre ilerisinde bulunan 4 Porsuk ağacının ise en az 2500 yıllık olduğunu belirten Ahmet Yıldız, Valilik ve Kültür Turizm Müdürlüğü’ne seslenerek Porsuk ağaçların koruma altına alınmasını isteyerek şunları söyledi:


"Zonguldak'ımızda dünyada ilk kez bu rakımlarda oluşan porsuk ağaçları için Ereğli müzesine gittim orada Orman bölge gönderdiler Orman bölge e Müdürlüğü ise zaten Porsuk ağaçları bizim korumamız altındadır dedi. Benim isteğim ise bu ağaçlara plaka çakılmasıdır. Yani bizim tahminlerimize göre 2500 yaşında olduğunu tahmin ediyoruz. Burada yüzlerce Porsuk ağacı var yalnız 4 tanesi ise bir yerde duruyor Ben bunların plaka çakılıp koruma altına alınmasını talep ediyoruz.
Bir tek Alaplı Gümeli'de porsuk ağacımız yok merkezde de Porsuk ağacımız var.
Şimdi Zonguldak'ta Maden Müzesi'nden çıktığınız zaman Gökgöl Mağarası var Gökgöl Mağarası'ndan 500 metre ileride ise Porsuk ağaçlarımız var. 4.60 metre çevresi var. Gümeli'deki Porsuk ağacının 7.32 metre çevresi var ve 4 bin küsür dolayında bir yaşı var. Zonguldak'taki ağaçlar ise yaklaşık 2500 yaşında. Ben bunların ağaç burgu ile yaşlarının belirlenecek üzerine plaka çakılmasını istiyoruz."

(Haber-Göksel Çolak)

Editör: Haber Merkezi